Elbistan Belediyesi’nin 1994 yılında hizmete soktuğu ve bölgedeki sayılı tesislerin arasında yer alan et kombinesini özelleştirdi ve yapılan ihale sonucunda 3 yıllığına kiraya verildi.
Altıntoplar Hayvancılık ve Kesim Limited Şirketi’ne yıllığı 76 bin TL’den 228 bin TL’ye kiraya verilen et kombinesinin teslimi için dün saat 13.00’de bir tören düzenlendi.
Özcan; “Kesim Sayıların Düşmesi, Girdilerin Yükünü Azaltmak İçin Özelleştirildi”
Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Özcan, kombinenin teslimi sırasında yapmış olduğu açıklamada kombineyi özelleştirmelerinin nedenleri ve amaçları hakkında bilgiler verdi.
Özcan; “Belediyemize ait olan, birinci sınıf mezbahamız bilindiği üzere 1994 yılında yapılmış, 2000 yılında da ek tesisle beraber 1. Sınıf gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı ile bölgede hizmet veren bir tesisimizdi. İlk etapta tek başına ve iç kesimde sağlık hizmetleri sebebiyle zorunlu hizmet veren bir tesis olarak görev yaparken, aynı zamanda İstanbul ve diğer bölgelerden gelen firmalara kesim sağlayarak hem burada hayvancılığı geliştirmiştir, belirli bir potansiyele ulaştırmıştır. Daha sonra bölgemizde ikinci bir birinci sınıf mezbaha tesisi de kurulmuş, ikisi bir faaliyet göstermekteydi. Fakat Türkiye genelindeki hayvancılığın genel krizi ile ilgili burada da yansımalar olmuştur. Kesim sayılarının düşmesinden dolayı tesisler ciddi bir manada bir gelir getiremez hale gelmişti. Daha sonra belediyemize ait olan tesisin hem rekabet şartlarına uyması hem de girdilerinin belediye üzerindeki yükünü azaltmak amacıyla tesisimizi özelleştirmeye belediye meclisimiz karar vermiştir. Ve 3 yıllığına açık artırmayla ihale çalışması yapılmış, geçen hafta sonuçlanmıştır” dedi.
Hayvan Borsası da Özelleşecek
Açık artırmaya 5 tane firmanın katıldığını belirten Özcan; “Açık artırmaya giren 5 tane firmadan en yüksek fiyatı veren Altıntoplar Hayvancılık ve Kesim Limited Şirketi 76 bin TL kira vermiştir. Tesisimiz bundan sonra bu firma tarafından 3 yıllığına işletilecektir, tüm girdiler kendisi tarafından karşılanacaktır ve girdilerin bize yük getirmesi de bu şekilde giderilmiş olacak. Ve ticari bir faaliyet haline geldiği için tesisimiz rekabet şansı da artacaktır. Bölgeye ve bölge hayvancılığına hizmet edeceğine inanıyoruz” dedi.
Ayhan Özcan, ‘Hayvan borsası için de bu tür bir çalışmanız olacak mı?’ şeklindeki soruya ise; “Onun da çalışmalarını yürütüyoruz, sonra değerlendirmeye alacağız inşallah” sözleriyle cevap verdi.
Özcan ayrıca, ilk yılın parasını firmadan aldıklarını, gerekli teminatların da alınıp sözleşmenin imzalandığını da sözlerine ekledi.
Altıntop; “Kriz Denen Bir Şey Yok”
Altıntoplar Hayvancılık ve Kesim Limited Şirketi Yetkilisi Hamit Altıntop ise, kombineyi 3 yıllığına kiraya aldıklarını belirterek; “İnşallah bundan sonra bizim için de besici arkadaşlarımız için de hayırlı olmasını diliyorum. Kurban Bayramı’nda inşallah 3 gün kesim yapacağız” dedi.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Altıntop, ‘Krizi aşmak için nasıl bir çalışma içerisine gireceksiniz, kesimler rutin devam edecek mi, hayvan sıkıntısı yaşanır mı?’ sorusuna; “Öyle bir kriz denen bir şey yoktur. Yani fazla bir kriz olacağını zannetmiyorum, inşallah kriz olmaz. Zarar etmez inşallah. Başkanımızın dediği gibi zarar içindelerdi. Şu an iki firmayız burada. O firmada zarar ediyor. Başkanımın dediği gibi zarar ediyormuş” dedi.
Özcan; “Yıllık Kesim 18 Binden 7 Bine Düştü”
Altıntop’un bu sözleri üzerine Elbistan Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Özcan, rekabetin bölgeye hareketlilik getireceğini belirterek; “Kesim firmalarının bölgeye gelmesi daha da kolaylaşacak. İnşallah Ziraat Bankası’nın hayvancılığı geliştirme kapsamında verilecek kredilerin, geçmiş yıllara göre 5 bin baş hayvan eksiğini tamamlayıp bölgede yeniden hayvancılığı hareketlendireceğine inanıyoruz. Ve firmaların da bu tesisleri kullanma noktasında bölgeye talep edeceklerini inanıyoruz. Firmamıza bol kazançlar diliyoruz” dedi.
Basın mensuplarının ‘Mezbahana belediyedeyken yıllık ortalama ne kadar kesim yapılıyordu?’ şeklindeki sorusuna da Ayhan Özcan şu sözlerle cevap verdi; “Ortalama kesim miktarı değişiyor. Yaklaşık 18 bin başdan başladı, 7 bin başlara kadar düştü. Bunun sebebi ikinci bir firmanın açılması olduğu gibi belediyeye ait olduğu için, bir ticari alan gibi hareket edemediği için, rekabet şansı olmadığı için. Şimdi firmamız rekabet yapacak. Malatya ile başka bölgelerle rekabet yapacak. Zaten kendilerinin belirli bir hayvancılık potansiyelleri var, onu değerlendirecekler. Yani buradan yeniden hareketliliği sağlayacağına inanıyoruz. İşletmeciliği kendisine geçtiği için hiçbir girdisi belediyeye ait değil. Sadece sorumlu mesul müdürlük bize ait. Onun dışında tüm hizmetleri kendisi verecek, girdilerini kendisi karşılayacak ve ticarethane halinde burayı kullanacak.”
Konuşmaların ardından teslim törenine katılanlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.