Türkiye’nin en büyük 2 tane termik santrali, Türkiye’nin en büyüğü olmak üzere 2 tane açık kömür işletmesi ve Türkiye’nin linyit kömür rezervinin büyük bir bölümüne sahip olmasından dolayı enerjinin parlayan yıldızı olmaya aday Afşin-Elbistan Bölgesi, 9 Ekim Cumartesi günü enerjinin üst düzey kurmaylarını ağırlamıştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Halil Alış, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Danışmanı Osman Demir, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, TETAŞ Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, EÜAŞ, MTA Genel Müdür Yardımcıları ve uzmanları Afşin-Elbistan A ve B termik Santralleri ile Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’nde yaptıkları incelemelerde işletme müdürleri, tesisleri hakkında detaylı bilgiler aktarmıştı.
2 yeni termik santral, bu santrallerle de birlikte 2 yeni kömür havzasının projelendirildiği Afşin-Elbistan Bölgesi’nin enerji bakımında büyük bir öneme sahip olması nedeniyle enerji kurmaylarının bölgedeki incelemeleri, bölgemiz açısından büyük önem taşıyor.
Enerji kurmaylarının bölgeye yapmış olduğu ziyareti değerlendiren AEL İşletme Müdürü Süha Dinç, enerji kurmaylarının bölgemizden olumlu düşüncelerle ayrıldıklarını belirtirken, her türlü konunun da ele alınıp değerlendirildiğini söyledi.
EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış’ın göreve yeni gelmesinden dolayı ilk olarak EÜAŞ’a bağlı tüm işletmelerin müdürleriyle Mersin’de bir araya geldiğini söyleyen Dinç; “Göreve yeni atanan Genel müdürümüz Sayın Halil Alış, daha önce bütün işletme müdürlerini Mersin’de topladı ve bizlerden brifing aldı. EÜAŞ’a TEİAŞ Genel Müdür Yardımcılığı’ndan geldiği için kuruma pek yabancı değil ama bizim sorunlarımızı dinledi. Orada, ‘ilk ziyaret edeceğim yer Afşin-Elbistan Bölgesi’ demişti. Ve dediği gibi de 15 gün sonra bu bölgeyi ziyaret etti” dedi.
Müsteşar Metin Kilci ile Genel müdür Halil Alış’ın bölgeye yapmış olduğu ziyaretlerinden dolayı son derece memnun olduklarını belirten Dinç, Kilci ve Alış’ın da bölgeden memnun ayrıldıklarını ifade ederek; “Sayın Genel Müdürümüz burada bizleri dinleyip, Türkiye’nin en büyük 2 santralını ve Türkiye’nin en büyük kömür havzasını gördüler. Tabi bu bizleri memnun etti. Giderken de bizimle aynı mutluluğu paylaştığını, bu gezilerin Türkiye’de devam edeceğini, yönetim kurulunu da burada toplayacağını söyledi. Tabi biz sorunlarımızı ilettik. Değerlendirmeyi bu bağlamda yaptığımız zaman çok olumlu olduğunu, bu bölgenin 3. ve 4. santrallerinin yapılması gerektiğini, Kışla Köy ve Çöllolar Maden Sahası’nın yeterli olduğunu, A Santrali’nin mutlaka rehabilitasyonunun gerektiğini ve ‘yarın özelleşecek gibi bile olsa yatırımlarınıza devam edin, biz sizlerin arkasındayız’ dedi. Ayrıca A Santrali’nin da mutlaka 4 ünitesinin de ayağa kaldırılması gerektiğini söyledi ve bununla ilgili ‘elimizden ne geliyorsa Ankara’da gerçekleştireceğiz’ diye beyanları oldu. Tabi bu santral ve kömür işletmesi müdürleri olarak bizleri son derece memnun etti. Biz zaten bunu bekliyorduk. Bölgenin çok daha hareketli olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kadar kömür şu anda yerin altında duruyor, ekonomiye kazandırılması gerekli. Sadece Çöllolar ve Kışlaköy’den çıkan 25-30 milyon ton kömürün yeterli olmadığını, santrallerle beraber bu kömürün yılda 100-120 milyon tonunun çıkarılıp enerjiye dönüştürülmesini istiyoruz. Tabi bu da yatırımla olacaktır. Bu bağlamda Genel Müdürümüzün ve Müsteşarımızın gelmesini önemli bulduk. Onlara da sizin şahsınız da teşekkür ediyorum” dedi.
Yatırımların dışında çevresel sorunların da ele alındığını vurgulayan AEL işletme Müdürü Süha Dinç son olarak; “Bütün konular değerlendirildi hem makro hem de mikro olarak. Özellikle çevresel olarak A Santrali’nin Baca Gazı Arıtma Sistemi’nin ve elektro filtrelerinin rehabilitasyon kapsamında yapılması, B Santralı gibi çevre dostu olması gerektiği vurgulandı. O yüzden Çevre Daire Başkanı Handan Hanım da buradaydı. Çevre faktörleri nasıl minimize edilebilir, bizim burada ne yapmamız gerektiği vurgulandı” dedi.