Şu anda Elbistan Şeker Fabrikası önünde başlayan kilometrelerce uzunluğundaki kuyruk Pınarbaşı-Yunus Emre Mahallesi Kavşağı’na kadar çift şerit halinde uzanırken, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar da Elbistan’a gelerek kuyrukta bekleyen çiftçilerin sorunlarını dinledi.
Kabaağaç Köyü Muhtarı Enver Bakmaz ile Yazıbelen Köyü Muhtarı Oğuz Hurmanlı’nın kendisine eşlik ettiği Akpınar, kuyrukta bekleyen çiftçilerin sorunlarını dinledikten sonra Elbistan Şeker Fabrikası’na geçti.
“Sinekli Kantarı Boş Duruyor”
Burada fabrika yetkilileri ile görüşüp pancar alım ve stok sahasını gezen Akpınar, çitçilerin uzun kuyruklar nedeniyle perişan halde olduğunu söyledi.
Akpınar; “Çiftçilerimizin şikayeti üzerine Elbistan Şeker Fabrikası’na geldik. Çiftçilerimizin durumu hiç iç açıcı değil, 3-4 gün sıra bekleyenler var. Gerçekten çiftçilerimiz çok mağdurlar. Onun için fabrika müdürümüzden ve tüm yetkililerden bu kuyruk sorununa biran önce çözüm bulmalarını rica ediyorum. Fabrikaya giderek bu uzun kuyruklar hakkında yetkililerle görüştük ve onlar sorunu çözmek için çalışma yaptıklarını söylüyorlar. Afşin’de Sinekli Kantarı var ve şu anda boş duruyor. Afşin’in 150 bin ton pancarı var. Bu pancar oraya alınsaydı buradaki bu kuyruk oluşmazdı. Ben biran önce Sinekli, Kantarı’nın açılmasını rica ediyorum” dedi.
“Biran Önce Bu Kuyruğu Bitirsinler”
Sinekli Kantarı’nın açılmamasından sadece Afşinli çiftçilerin değil, Elbistanlı çiftçilerin de olumsuz etkilendiğini belirten Akpınar; “Sinekli Kantarı’nda alım yapılsa bizim çiftçilerimiz pancarlarını buraya getirmek zorunda kalmayacak. Böyle olunca da fabrika önünde bu kadar uzun kuyruklar oluşmaz” dedi.
Fabrika yetkilileri ile yapmış olduğu görüşmeler hakkında da bilgiler veren Akpınar; “Fabrika yetkilileri, bu kuyruğu azaltma adına bir çalışma yaptıklarını, fiş uygulaması düşündüklerini söylüyorlar ama bu çalışmalar bu yıl için değil gelecek yıl için. Şu anda bir çözüm yok ama dört vardiya çalışılırsa kuyruk erir. Gece 1 tane makine çalışıyor, 4 tane makine çalışmıyormuş. Eğer bu 4 tane makine çalışırsa bu kuyruk anında biter. Gece vardiyasına bu 4 makineyi alsınlar ve bu kuyruğu biran önce bitirsinler. Köylülerimiz evinde yatmak istiyorlar. Geceleri neden 1 makineyle alım yaptıklarını sorduğumda ‘eleman yok’ dediler. Aslında eleman vardır, eleman isterse bulurlar, elemanı başka yerden de getirebilirler. Gerçekten çiftçilerimin durumu beni çok üzdü. Adamlar buraya geleli 3-4 gün olmuş, burada battaniyede yatıyorlar. Fabrika müdüründen ve yetkililerden rica ediyorum, biran önce bu kuyruğu bitirsinler. Çiftçimizin, köylümüzün durumu gerçekten içler acısı ve bu durum beni çok üzdü” dedi.
Kuyrukta sıra bekleyen çiftçilerden Halil Hurmanlı, uzun kuyruklar nedeniyle perişan halde olduklarını belirterek; “Afşin Sinekli Kantarı’na pancar götüremiyoruz, 5 gündür buradayız, evdeki çocuklarımızı dahi göremiyoruz. Sinekli kantarı bizim köye 2-3 kilometre uzaklıkta ve ben o kantara pancar yatıramıyorum. Rezilliğimizi görün işte. Sinekli’deki kantar bomboş duruyor” dedi.
Kuyrukta bekleyen diğer çiftçiler de Hurmanlı gibi fabrikaya pancar götürmek için günlerdir sıra beklediklerini, bu nedenle çocuklarını daha göremediklerini belirterek yetkililerin bu soruna biran önce çözüm bulmalarını istedi.