İngiltere'nin başkenti Londra'da Türk vatandaşların ve özellikle de Elbistanlılar ile Kahramanmaraşlıların yoğun olarak yaşadığı Hackney Bölgesi’nde vatandaşlarla daha iyi bir iletişim kurmak isteyen İngiliz Polisi, Kahramanmaraş’a 4 kişilik bir heyet gönderdi.
Elbistan’da 2 gün kalan NW Safer Neighbourhood Lideri Komiser Darryl Marsh, Safer Neighbourhoods Türk Katılım Lideri Komiser Yardımcısı Susan Wright, Komiser Yardımcısı Stephen Wright ile Safer Neighbourhoods Türk Katılım Müdürlüğü’nden Eğitim Görevlisi Ali Dağ, Elbistan ziyaretlerinin son gününde bir kahvehanede vatandaşlarla bir araya geldi.
Sabah Elbistan Polisevi’nde İlçe Emniyet Müdür Vekili Hakan Akşen, Güvenlik Büro Amiri Engin Aslan, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü’nden Emniyet Amiri Ferhat Göktepe ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memurlarıyla birlikte sabah kahvaltısı yapan İngiliz Polisleri, kahvaltının ardından Polisevi personeli ile vedalaştı.
Vedalaşma sırasında İngiliz Polislerinden Stephen Wright, tıpkı Türkler gibi tokalaştı ve kafaları tokuşturdu.
İngiliz Polisler daha sonra Cumhuriyet Mahallesi’nde bir kahvehaneye giderek burada vatandaşlarla bir araya gelip onlarla sohbet ettiler. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Elbistan Şubesi Başkanı Ali Rıza Cimikoğlu’nun da yer aldığı sohbet de İngiliz Polisler vatandaşlara, Türkleri daha iyi tanıyabilmek, onlarla çok iyi bir iletişim kurabilmek için İngiliz Polisi’nin neler yapması gerektiğini sorarak onlardan fikirler aldı.
“Türkiye Hakkındaki Önyargılarımız Değişti”
Elbistan’a geliş amaçları hakkında kahvehanede bulunan vatandaşlara açıklamalar yapan İngiliz Polis Susan Wright, düşüncelerindeki Türkiye ile gördüğü Türkiye’nin çok farklı olduğunu belirterek; “İngiliz Polisi olarak Türkiye hakkında bazı önyargılarımız, algılarımız vardı. Türkiye ziyaretimizden sonra bu algılarımız tamamen değişti. Tamamen gelişmiş, gelişmeye açık ve çok harika bir misafirperverliği olan insanlarla karşılaştık, çok modern bir ülkeyle karşılaştık” dedi.
“Türkiye Hakkında Çok Şeyler Öğrendik”
Susan Wright’ın eşi Stephen Wright ise İngiltere’de yaşayan Türk topluluğunun kendi kültürlerini yaşattığı bir mahalle oluşturduğunu belirterek; “Burada, bulunduğumuz kahvehane gibi insanların çay içtikleri, bulundukları kahvehaneler var ve bu topluluk dışa kapalı durumda şu anda. Bunun en büyük sebebi olarak da biz iletişim problemini görüyoruz. Şunu da biliyoruz ki iletişim iki taraflı bir yoldur. Onların bize öğrenmesi, tanıması kadar bizim de onları tanımamız lazım. Biz de zaten şuan üzerimize düşen görevi yapmak için, onları tanımak için buradayız. Biz, toplum polisiyiz. Toplum polisi demek, onlarla birlikte çalışan, onların dertlerini çözmeye, her türlü ihtiyaçlarında yanlarında olmaya çalışan polis demektir. Biz de şuan onun ilk adımı için burada bulunmaktayız. Biz sadece kahvehane toplantısı için değil, Türkiye’de bulunduğumuz bir haftalık süre içinde çok şeyler öğrendik, çok şeyler kazandık. Bu, mutlaka yeterli değil. Bir haftalık kısa bir süre, bu küçük toplantılar Türk kültürünü tanımak için muhakkak yeterli değil ama bu bizim attığımız ilk adım, bunun da devamını getireceğiz” dedi.
“İngiltere’ye Dönünce Türkçe Öğreneceğiz”
Türkiye’de öğrencdiklerini İngiltere’de meslektaşlarıyla paylaşacaklarını ifade eden Stephen Wright; “Biz burada kazandıklarımızı İngiltere’ye götürüp kendi meslektaşlarımızla, Türk topluluğuyla paylaşacağız ki onlara biz, size hizmet etmeye, size yardımcı olmaya dönük her türlü adımı atmak için kendimizi adadık, size yardım etmek istiyoruz, sizinle ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Bu bizim attığımız ilk adım ve bir mesaj niteliğinde, iyi niyet göstergesi niteliğinde. Kısa bir süre oldu ama gönüllü olarak, görevli olarak buraya geldik ve eşimle yaptığımız yorumda da İngiltere’ye döner dönmez Türkçe öğrenmeye başlayacağız” dedi.
“İngiltere’ye Giden Vatandaşlarımız Dil Öğrenmeli”
İngiliz Polisleri’nin Elbistan ziyaretini değerlendiren Elbistan Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Elbistan Şubesi Başkanı Ali Rıza Cimikoğlu ise; “Elbette ki her ülke öncelikle kendi menfaatlerini düşünür. Bu da doğal bir yaklaşım. Bunlar da sıkıntı yaşıyor. Bir hadise oluyor, olay oluyor, doğru bilgi alabilmesi lazım. Onun için de sıkıntıları var. Sıkıntı olmasaydı bu arkadaşlarımız bugün burada olmayacaklardı. Oraya giden vatandaşlarımız öncelikle o ülkenin dilini öğrenecek. Dilini öğrenmeden otobüse binemez. Ben oraya gittiğim zaman yanımda muhakkak yeğenim oluyor, bir tercüman oluyor ve beni taşıyor. Yaşam bitiyor yani, tek başınasın eğer yanında dil bilen biri yoksa. Orada yaşamını devam ettirebilmeleri için birinci kural dil. Dilini öğrenecek, yasalara uyacak” dedi.
“Tekrar Gelmeyi İstiyoruz”
Sohbetin ardından İngiliz Polisleri kahvehaneden ayrılırken onlarla Türkçe konuşmaya özen gösterdiler. Ali Rıza Cimikoğlu’nun ‘sizleri yeteri kadar ağırlayamadık. Tekrar bekleriz’ demesi üzerine NW Safer Neighbourhood Lideri Komiser Darryl Marsh da Türkçe ‘inşallah’ diyerek, tekrar gelmeyi istediklerini söyledi.
İngiliz Polisler daha sonra Afşin’e hareket ettiler.