Elbistan Mesleki Eğitim Merkezi (MEM) düzenlenen bir törenle Ahilik Kültürü ve Mesleki Eğitim Haftası'nı kutladı. Kutlamada Elbistan Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri şiirler okudular, oratoryo gösterisi yaptılar.
Mesleki Eğitim Merkezi’nin toplantı salonunda gerçekleşen törene Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş, İlçe Emniyet Müdür Vekili Ahmet Topal, Elbistan Baro Temsilcisi Avukat Doğan Arslan, Müftü Ramazan Tolan, Sağlık Grup Başkanı Doktor Refa Soydan, Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.
Açılışta bir konuşma yapan Elbistan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İlyas Gezer, kutlamaya katılanlara teşekkür ederek “Ahilik” sosyo-ekonomik düzene değindi. Gezer, “Modernizm hangi noktaya ulaşırsa ulaşsın, teknoloji hangi sınırları zorlarsa zorlasın, çağın adı atom çağı, uzay çağı, bilgi çağı, güç çağı. Ne olursa olsun, "insan" olgusu var oldukça değişmeyen, değişmesi mümkün olmayan değerler vardır. Bu değerler manzumesi şu veya bu din, o veya bu millet, şuradaki veya buradaki devlet farkı olmaksızın topyekûn insanlığın müşterek değerleridir. Dürüst olmak, çevreye faydalı olmak, iyi huylu olmak, doğru sözlü olmak, âdil olmak, munis ve merhametli olmak gibi insanî vasıflar; hürriyet, adalet, eşitlik gibi sosyal kazanımlar bu değerler manzumesinin ilk çırpıda akla gelen unsurlarıdır. Zamanın, ortamın ve türlü şartların tesiriyle bu değerler kimi devirlerde zayıflayabilir, hatta toplum nezdinde değersiz ve gereksiz şeyler olarak algılanmaya da başlanabilir. Bu durum, o değerlerin işlevini yitirdiğinin değil, o zihniyetteki toplumlarda bir sorun olduğunun göstergesidir.
İşte insanı insan, toplumları üstün yapan bu artı değerler sistemi, hem bir yapılanma modeli, hem de bir inanç ve kabuller sistemi olarak Ahilikte karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzdendir ki Ahilik, müşterek Şark-İslâm medeniyetinde yeşeren, 13. yüzyıldan itibaren Anadolu'nun her bir tarafında sevgi ve sempati odağı olmuş, bütün çağdaş ve uygar milletlerin / devletlerin benimsemesi gereken "insan" odaklı cihanşümul prensipler manzumesinin adıdır.
Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde Ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli meslekî kuruluşların varlığı gibi kavramları Batı'ya aktaran birikim, Ahilik kültürüdür.
Ahilik gerek yapılanma modeli, gerekse inanç ve değerler sistemi bakımından çok yönlü bir yapı arz eder. Ahiliğin bu cephelerini, başka bir ifadeyle kaynak ve işlevlerini kabaca dinî-tasavvufî, siyasî-askerî, sosyal, kültürel cepheler olarak sınıflandırabiliriz. Ahilikte şüphesiz din ve tasavvuf çok önemli iki öğe konumundadır. Hatta denilebilir ki, Ahiliğin inanç ve kabuller sistemi aslında dinî prensiplerden başka bir şey değildir. Fakat bütün bu tesirler, Ahilik yapılanmasını bir dinî kurum ya da tarikat kabul etmeye kifayet etmez”
Merkezi Eğitim Merkezi Müdürü İlyas Gezer’in konuşmasının ardından söz alan Elbistan İlçe Emniyet Müdürü Ramazan Çelik, “Ahilik” sadece bir tarikat gibi algılanmasın. Mesleki eğitimin anlayışıdır. Mesleki Eğitim geçmişte de olduğu gibi şu anda da çok öenmli bir konudur. Hatta toplunum gelecekle ilgili politikalarının belirlenmesinde büyük etkisi olan bir konu. Küçük ve orta ölçekteki sanayideki elemanın kendini yetiştirmesi tamamen mesleki eğitim alanına giriyor. Birinci olarak dört meslek lisemiz ve 1 mesleki eğitim merkezimizle meslekli eğitimi azim ve gayretle yapma gayreti içerisindeyiz. Birkaç yıldır meslek liselerimiz umduğumuzdan fazla kayıt yapmaktalar. Mesleki eğitim merkezimizde ilçemizde açmış olduğu kurslarla yeni meslek alanları oluşturmaktadır. Ben, bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Elbistan Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri şiirler ve oratoryo gösterileri sergilediler.