Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait 25 şeker fabrikasını gruplar halinde varlık satış yöntemiyle özelleştirecek olan ve bu kapsamda A Portföy Grubu’ndaki Kars, Erciş, Ağrı, Muş ve Erzurum Şeker Fabrikaları’nın satışı için ihaleye çıkan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bu ay içerisinde 2 portföy grubunu daha ihaleye çıkarmayı düşünüyor ve Elbistan Şeker Fabrikası da B Portföyü’nde yer alıyor.
Şeker-İş Sendikası Elbistan Şubesi Başkanı İsmail Şahin, özelleştirme ile şeker pancarı tarımının yok edileceğini belirtirken, pek çok ülkenin şeker pancarı ve şeker üretimini artırmaya yönelik çalışmalar içerisinde olduğunu söyledi.
“Şeker Fabrikaları özelleştirme Kapsamından Çıkarılmalıdır”
Şahin; “AB biryandan reform çerçevesine şeker üreticisi ülke sayısını 6 ya düşürmeyi hedeflerken diğer yandan da şeker üretimini ülkelerin pancar ekim alanlarında çok büyük bir daralmaya gitmeden BiyoEtenol üretimine yoğunlaşmalarını istemektedir. AB’de pancar ve şeker üretiminde liderliği elinde bulunduran Fransa ve Almanya’nın ardından diğer ülkelerde Etonol üretimi giderek yaygınlaşmaktadır. Ayrıca Şeker pancarından BiyoEtonol üretimiyle akaryakıtta yeni bir açılım sağlayacağı, bunun tarımda ve sanayide yeni iş olanakları sağlayacağı dünya ülkeleri tarafından görülmüş ve benimsenmiş. Hal böyle olunca şeker fabrikaları özelleştirme kapsamından derhal çıkartılmalı ve durdurulmalıdır” dedi.
“Pancar Üretimi En Az 20 Milyon Tona Çıkartılmalıdır”
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi yerine maliyetleri minimize edilerek teknolojisinin yenilenmesi gerektiğini savunan Başkan Şahin; “Günümüz koşulları uluslararası gelişmeler ve gelecekteki beklentiler göz önüne alınarak şeker pancarı üretimini en az 20 milyon tonlara çıkartılması pancar ve şeker kotaları korunması hatta daha da artırılması ve geliştirilmesi sağlandığı zaman ülkemiz lider ülkeler konumuna geleceği düşüncesini taşımaktayız. Ne yazık ki bugün dünya da pek çok ülkede pancar tarımı ve şeker sektörünü korumaya yönelik önlemler alınırken tüm uyarılarımıza rağmen Türkiye’nin önlem almak ve sorunların çözümüne yönelik adım atmak bir yana, sektörümüzü baltalayıcı hatta yok oluşa sürükleyici uygulamaları gündeme getirmesi son derece büyük talihsizlik oluşturmaktadır. Ülkemizde pancar tarımı ve şeker sektörü çiftçinin ve üreticinin sırtına binen yüksek maliyet kalemlerine karşın devletten en ufak bir yardım dahi görmemektedir” dedi.
“Fabrikamıza Sahip Çıkalım”
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın bu ay içerisinde aralarında Elbistan Şeker Fabrikası’nın da B Portföyündeki fabrikaların satışı için ihaleye çıkacağını hatırlatan İsmail Şahin, bölge halkına fabrikaya sahip çıkmaları çağrısında bulundu. Şahin; “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle birlikte sektörün yerli ve yabancı özel sermayenin, rantiyecilerin kâr hırsına terk edileceği, kotası ve arazisi için satın alınacak 15 ila 18 fabrikanın kapanacağı, sektörel istihdamın daralacağı, milli şeker sanayinin çöküşünün hazırlanacağı, sektörün yaratığı katma değerden pay alan başta çiftçimiz, çalışan işçimiz, taşıyıcılarımız, hayvan besicileri, et süt üreticileri, yem, gübre, ilaç sanayi ve hizmetler kesiminin büyük zararlar göreceğinden yöre halkının ve yöre ekonomisinin büyük zarar göreceği bir gerçektir. Fabrikamızın kapatılmaması için başta işçiler olarak bizler birlik beraberlik içinde olmalıyız. Bu beraberliğimiz sağlanmış durumda ve çiftçimizin, esnafımız, yöre halkının tüm kurum ve kuruluşların bizleri desteklemesi gerekmekte olduğuna inanıyoruz” dedi.