Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elbistan İlçe Teşkilatı köy enstitülerinin kuruluşu, faaliyetleri ve kapatılması hakkında bir seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Milli Eğitim Bakanlığı Eski Müfettişleri'nden Mehmet Vicdan, seminerde köy enstitülerinin açılma ve kapatılma nedenleri hakkında bilgiler aktardı.
CHP Elbistan İlçe Teşkilat binasında gerçekleştirilen seminere CHP Elbistan İlçe Başkanı Avukat Mehmet Uzun’un yanı sıra Gençlik ve Kadın Kolları yönetimi, Demircilik Belediye Başkanı Şahin Temur, Bakış Belediye Başkanı Kamber Yurdakurban ile partililer katıldı.
Kapatılan köy enstitülerinin ele alındığı seminerde Mehmet Vicdan, konuşmasına köy enstitülerine ihtiyaç durulmasının nedenleri ile başladı. Köy enstitüleri için ilk adımın 1926 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati tarafından atıldığını belirterek; “Köy muallim mektepleri açıldı, daha sonra 1936 da köy enstitüleri deneme amaçlı açıldı. 1936- 1937 tarihlerinde köy eğitmen kursları açıldı. Eğitmenler köylüye okuma-yazma öğretmenin yanında üretime dönük pratik çalışmalarda öğretti. 3803 sayılı köy enstitüleri yasası çıkarıldı ve Milli Eğitim Bakanı Hasan A1i Yücel ve köy enstitülerinin fikir babası Hakkı Tonguç 17 nisan 1940 tarihinde köy enstitülerini açtılar” dedi.
Projenin birçok kişi ve ülkeyi korkuttuğunu, köy enstitüleri açıldığında zamanın Amerika hükümetinin hazırladığı istihbarat raporunda ‘dikkatli olun Türkler büyük bir eğitim atılımıyla geliyorlar’ dendiğini ifade eden Vicdan, köy enstitülerinin açılmasının amaçlarının başında ise köylünün okur-yazar hale getirilmesi ve bilinçlendirilmesini, ülkenin çağdaşlaşmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Amaçları doğrultusunda eğitim vermeye başlayan köy enstitülerinin birçok şeyi başardığını kaydeden Vicdan; “Köy enstitüleri ile bilimsel ve fenni anlama da laik eğitim başlatıldı, sanayi için eğitilmiş nitelikli iş gücü oluşmaya başladı. Sanat, edebiyat, bilim ve teknolojide olumlu gelişmeler oldu. Atatürk'ün özlediği demokratik, toplumsal ve kültürel alt yapı oluştu. Ezberci değil, analitik özgüveni sorgulayan bireyler yetiştirmeye ve üretici eğitim yapılmaya başlatıldı” dedi.
Köy enstitülerinin bu başarılarının bazı kesimlerde rahatsızlık yarattığını belirten Mehmet Vicdan, köy enstitülerinin kapatılma nedenlerini de şöyle sıraladı; “Köylünün aydınlanmasından rahatsızlan toprak ağaları, cumhuriyet karşıtları ve din istismarcılarının çıkarları bozuluyordu, onlara göre bu kurumlar kapatılmalıydı.
b- üretim ve tüketim dengesini İstemeyenlere göre kapatılmalıydı, öğretmen köylüye üretmeyi öğretecek, ama emeğinin karşılığını almayı öğretmeyecekti. Artık köylü uyanıyor, üretirken verdiği emeğinin karşılığını almak istiyordu, bu da çıkar gruplarının hoşuna gitmiyordu. Köylü bilinçlendikçe çıkar gruplarının rahatı kaçtı, bu proje durmalı köy enstitüleri kapatılmalıydı. Dış ülkeler Türkiye’nin gelişmesinden rahatsızdı, dış ve İç iş birlikçilerin İsteği doğrultusunda köy enstitüleri kapatılmalıydı.”