Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Mersin adına verilen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Elbistanlı Prof. Dr. Tahsin Yücel'in oldu. Elbistan'ın yetiştirmiş olduğu saygın değerlerden biri olan Prof. Dr. Yücel, ödülünü 18 Aralık 2008 tarihinde düzenlenecek olan bir törenle alacak.
Türkiye’de ve Mersin’de Edebiyat’a ilgi çekilmesi amacıyla Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ilki geçtiğimiz yıl verilen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün bu yıl ikincisi verilecek.
Bu Yılki Ödül Elbistanlı Prof. Dr. Yücel’in
Jüri Başkanlığı'nı Gazeteci-Yazar Özdemir İnce'nin yaptığı Değerlendirme Kurulu, Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ne bu yıl Elbistanlı Prof. Dr. Tahsin Yücel'i layık gördü. Bugüne kadar çıkarmış olduğu eserleri ile birçok ödüle layık görülen Yücel, böylelikle 10 bin YTL'lik ödülü almaya hak kazandı.
Ödülün Aralık ayında düzenlenecek olan bir törenle verilmesi beklenirken, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Akkuş, Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün Mersin'in ulusal ölçekteki tanıtımına önemli bir katkı sağlayacağının altını çizerek, bu durumun da kentin sosyal yapısına da olumlu yansıyacağını söyledi. Ödülün Mersin adına verildiğini belirten Aşut; “Mersin'deki kuruluşlar ve kişiler ödüle maddi katkı da bulunabilirler. Böyle bir durumda bu katkı ödüle eklenir” dedi.
Ödül, 18 Aralık’ta Törenle Verilecek
Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Elbistanlı Prof. Dr. Tahsin Yücel, ödülünü Aralık ayında düzenlenecek olan bir törenle verileceğini söyledi. Oda Başkanı Şerafettin Aşut, Prof. Dr. Tahsin Yücel’e ödülün, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş yıldönümü olan 18 Aralık 2008 Perşembe günü düzenlenecek bir törenle verileceğini söyledi.
Elbistanlı Prof. Dr. Tahsin Yücel
Kunduracı Ahmet Yücel’le Nuriye Münevver Yücel’in oğlu olan Prof. Dr. Tahsin Yücel, 17 Şubat 1933’te Elbistan’da doğdu. İlköğrenimini Elbistan Gazi Paşa İlkokulu’nda tamamlayan Tahsin Yücel, 1945’te İstanbul’a gitti. 1953’te Galatasaray Lisesi’nden mezun olan Yücel, 1960’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İÜEF Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Fakülteyi bitirdikten sonra, orda kalmayı tercih etti ve 1969’da doktorluk, 1972’de doçentlik, 1978’de de profesörlük unvanlarını aldı. 2000 yılına kadar burada kaldıktan sonra emekliliğe ayrıldı. Şu anda İstanbul'da yaşamaktadır.
Çalışmalarına öykücülükle başlayan Prof. Dr. Tahsin Yücel, ilk öyküsü 1950 yılında 'Dert Çok Hemdert Yok!' adı altında bir derleme olarak yayımlandı. Daha sonra Varlık, Seçilmiş Hikâyeler, Yeryüzü, Beraber ve Mavi gibi dergilerde öyküleri yayımlanmaya devam eden Yücel, bu dönemlerde; kullandığı yalın dil ve seçtiği modern sözcükler, Anadolu insanına yaklaşımındaki tutarlılık ve anlatımındaki ustalık dikkat çekti. Behçet Necatigil gibi isimlerden yorumlar aldı. 'Uçan Daireler', 'Haney Yaşamalı' ve 'Düşlerin Ölümü' adlı öykü kitaplarını yayımlayarak kariyerine devam eden Yücel, bu kitaplarda kendi geçmişinden öğeler kullandı. 1970'li yıllara gelindiğinde, öncellikle 'Yaşadıktan Sonra' ve 'Dönüşüm' kitaplarıyla, daha sonra da 'Vatandaş' ve 'Ben ile Öteki' adlı kitaplarıyla tarzını değiştiren Yücel, çevreyle daha az ilgilenmeye başladı. Bu kitaplarıyla karışık yorumlar alan Yücel, kariyerine 'Komşular' adlı kitabıyla devam etti.
Tahsin Yücel aynı zamanda bir romancıdır. Romanları; 'Peygamberin Son Beş Günü', 'Mutfak Çıkmazı', 'Bıyık Söylencesi' genel anlamda, halka karşı ironik eleştiriler barındırır. Öykü ve roman dışında; 'Yazın, Gene Yazın' ve 'Tartışmalar' adlarında iki deneme kitabı var. Yurtiçi ve yurtdışında ses getiren yazınsal incelemelerinin yanı sıra, hatırı sayılır çevirileri de vardır. Öykülerinden bazıları, İsveççe ve Fransızca'ya çevrilmiştir.
Bugüne kadar kaleme almış olduğu eserler ile birçok ödüle layık görülen Elbistan’ın gururu Prof. Dr. Tahsin Yücel, son olarak Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.