Anasayfa | Eczanelerimiz | İletişim-Künye | Resmi Kurum telefonları | Haber Ara | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Takvim

Sayaç

AEL'yi Bekleyen Muhteşem SON!...

1984 yılından bu yana kömür üretilen Elbistan'a bağlı Kışlaköyü'ndeki kömür havzasında kömür bittikten sonra bölgenin son durumunun nasıl olacağını hiç düşündünüz mü? Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürü Süha Dinç, bölgeyi muhteşem bir son beklediğini, kömür bittikten sonra havzada suni bir gölet oluşturulup ağaçlandırılarak mesire alanı yapılıp havzanın bölge halkına açılacağını söyledi.
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 05 Eylül 2008 14:01

24 yıldan bu yana ürettiği kömür ile ülke enerjisine önemli bir ölçüde katkı sağlayan, dünyanın dördüncü Türkiye’nin ise birinci büyük açık kömür işletmesi olan Afşin-Elbistan Linyitleri Açık Kömür İşletmesi’nin şu an kömür çıkardığı Kışlaköy Kömür Havzası’nda gün gelecek kömür bitecek ve havza kömür işletmesine kapatılacak.

Peki kömür bittiğinde havza ne olacak? Havzayı nası8l bir son bekliyor? 30 kilometrekarelik dev bir alan nasıl değerlendirilecek? Bu soruların cevabını hiç düşünen oldu mu acaba? Bu soruların cevabını AEL İşletme Müdürü Süha Dinç Bizim Elbistan Gazetesi’ne açıkladı ve söyledikleri de gerçekten umut verici.

İşletme Müdürü Süha Dinç, Elbistan’a bağlı Kışla Köyü’ndeki kömür havzasında bir gün kömürün biteceğini, kömür bittikten sonra ise havzanın muhteşem bir güzelliğe kavuşturularak bölge halkına açılacağını söyledi.

“Kömür Bitince Bölgede Önemli Değişiklikler Olacak”

Şu anda oluşturulan 565 bin ağaçlık ormanla adeta gelecekte kömürü olmayan bölgenin temelleri atılırken, AEL İşletme Müdürü Süha Dinç, Kışla Köyü’ndeki kömür rezervinin 582 milyon ton olduğunu belirterek; “Bugüne kadar 282 milyon ton kömür çıkarıldı ve geriye 300 milyon tonluk bir kömür rezervi kaldı. Zamanla bu kömürde bitecek. Yani burası kömür işletmesine kapanacak. İşte o gün geldiğinde buralarda çok önemli değişiklikler olacak” dedi.

“Araziler Tekrar Tarıma Açılacak”

Kömür üretilen yerlerin köylülere ait olduğunu ve yapılan istimlak sonucu arazilerin köylülerden alınarak kömür üretimine başlandığını hatırlatan Dinç; “Kömür aldığımız yerlerin üstlerini toprakla kapattık ve şu anda havzada yer yer tepeler var. Tüm buralar makinelerle düzelendikten sonra köylülere verilecek ve araziler tekrar tarıma açılacak. Yani kömür bittiği zaman burada hayat tekrar eskisi gibi olacak ve insanlar burada yine buğdayını, ayçiçeğini ve şeker pancarını üretmeye başlayacak. Arazilerin dağıtımının nasıl yapılacağını bilmiyorum ama burasının tekrar tarıma açılacağı kesin ve şu anda kömür havzasında planlananlardan bir tanesi bu” dedi.


“225 Bin Metrekarelik Bir Göletle Mesire Alanı Olacak”

Bugüne kadar kömür çıkarılan üstelerin toprakla kapatıldığını söyleyen Dinç; “Kömür bittiği zaman diğer bölgere geçiliyor ve buradan alınan toprakla kömür alınan yerlerin üzerleri kapatılıyor. Sistem bu olunca da en son kömür alınan noktanın üzeri kapatılamayacak. 225 bin metrekarelik bir alandan kömür çıkarılıyor ve bu alanın üzeri kömür bittiği zaman kapatılmayacak. 225 bin metrekarelik çukurun içerisi su ile doldurularak suni bir gölet yaratılacak. Bu göletin etrafı ise ağaçlandırılarak mesire alanı haline getirilecek ve havzada muhteşem bir doğa harikası olacak. Mesire alanı tamamlandıktan sonra halka açılacak ve herkes çocuklarıyla, eşleriyle, dostlarıyla buraya gelerek piknik yapabilecek ve güzel bir gün geçirecekler” dedi.

“Bunun Örnekleri Var”

Süha Dinç, hayal gibi görünen anlattıklarının ise örneklerinin olduğunu söyledi. Geçtiğimiz aylar içerisinde Almanya’nın Köln şehrine gittiğini belirten Dinç; “Şu an hayal gibi ve imkansız gibi görünüyor ama AEL İşletmesi’nin geleceği için planlananlar bunlar. Köln şehrinde kömür havzasını ziyaret ettim ve açıkçası gittiğimde gözlerime inanamadım. Çünkü kömür çıkarılan yerler ağaçlandırılmış, suni bir gölet oluşturulmuş ve kömür havzası halka açılamış. Kömür üretilen yerde kömür bittiği zaman uygulanacak olan projeyi bilmeme rağmen şaşırdım ve oradaki yetkililere ‘burada gerçekten daha önce kömür mü üretiliyor’ diye sormadan da duramadım. Onların cevabı ise ‘evet daha önce buralarda kömür üretiliyordu, kömür bitince de ağaçlandırarak halka açtık’ dediler. Kömür işletmesi olan Köln şehrinde şu anda kömür çıkarılan yerlerde insanlar eğleniyor, piknik yapıyor ve her şeyden önemlisi ise havzada oluşturulan o mesire alanı dünyanın birçok ülkesinden turisti ağırlıyor” dedi.

“Projenin Gerçekleşmesi İçin Yıllar Geçecek”

Anlattıkları ile insanı heyecanlandıran Süha Dinç, bu anlattıklarının 5-10 yıl içinde gerçekleşecek bir proje olamadığının da altını çizdi. Dinç; “Tüm bunlar olacak ama kömür bittiği zaman olacak ve bölgede yenide tarımcılık başlayacak ve insanlar muhteşem bir doğa harikasında vakit geçirmenin keyfini yaşayacaklar. Fakat projenin gerçekleşmesi de uzun yıllar alacak. Şu an için zaman vermek için çok erken ama yıllardır kömür üretilen bir yerin muhteşem bir doğa harikasına kavuşacak olmasını bilmek bile insana mutluluk veriyor. Bakın 87 yılında 12 bin fidan dikerek başladığımız ağaçlandırma çalışmaları kapsamında yıllar sonra 565 bin 785 adet çeşit çeşit ağacın bulunduğu Elbistan’ın tek ormanı oluşturuldu. Nasıl ki o zamanlar birçok kimse böylesine büyük bir ormanın oluşmasının zor olduğunu düşündüler ve şimdi içerisinde yaban hayatının da başladığı bir orman oluştu, gelecekte de buralarda insanların eğlenebileceği muhteşem bir doğa harikası oluşacak. Yani herkes şunu iyi bilsin ki, AEL’yi bekleyen muhteşem bir son var” dedi.

Bu haberi paylaş: Google Favorilerime Ekle Google Facebook'a GönderFacebook Yahoo'ya EkleYahoo Digg'e EkleDigg Del.icio.us'a EkleDel.icio.us
 
Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Adnan Güllü Adnan Güllü
WASHINGTON ANITI ve OSMANLININ HEDIYESI

Tarihçi

Zafer Eren Zafer Eren
KIRMIZI VE GRI

DÜZ AYNA

A.Ihsan Kuyumcu A.Ihsan Kuyumcu
YOL AYRIMI

Sair-Yazar-Ressam

Mustafa Eslik Mustafa Eslik
YÖNETICILIK, LIDERLIK VE DUYGUSAL ZEKA

Yazar

Mahir Baspinar Mahir Baspinar
CÜCÜK TEPE (!)

Sair-Yazar

Hanifi Kara Hanifi Kara
EFENDILER EFENDISI'NE

Egitimci, Sâir ve Yazar

Sait Çolakoglu Sait Çolakoglu
ANAMIZ

Sair

Ömer Çay Ömer Çay
SEFA GELDIN RAMAZAN

Sair

Bilal Ay Bilal Ay
SUÇ KIMIN?

Ziyaretçi Defteri

OKU

YAZ

Gazetemiz

Önceki Gazeteler İçin Tıklayınız

Elbistan'da Hava


RSS Kaynağı 

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
bizimelbistangazetesi.Com © 2007-2024 Tüm Hakları Saklıdır.Kardeş Site www.bizimogretmenler.com Düzenleme: Kosker - www.bizimogretmenler.com