1984 yılında kömür üretimine başlayan AEL İşletme Müdürlüğü, yeraltındaki kömürleri çıkartma aşamasında yüzeydeki toprakları altında kömür olmayan dış döküm sahasına döktü. Toprakların suni bir tepe oluşturmasının ardından AEL İşletme Müdürlüğü, tepeyi ağaçlandırma kararı aldı.
Ağaçlandırmaya 12 Bin Fidanla Başladılar
Üretime başladıktan 3 yıl sonra 1987 yılında tepenin ağaçlandırma çalışmaları başladı ve 87’nin sonbaharında ilk fidanlar toprakla buluşturuldu. 6 bin sedir, 6 bin karaçam olmak üzere ‘Piri Türkistani Hoca Ahmet Yesevi Ormanı’ adı verilen dış döküm sahasına 12 bin adet fidan dikildi.
Fidanlar, Belirli Bir Plan Çerçevesinde Dikildi
1987 yılında 605 hektarlık bir alan üzerinde başlayan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında fidanlar, gelişi güzel yerine belirli bir plan ve program dahilinde dikildi. Çeşit çeşit ağaçların bulunduğu ormanda araçlarla rahatlıkla gezilebilmesi, olası bir yangında itfaiyenin yangına rahatlıkla müdahale edebileceği genişlikte yollar bulunuyor. Ayrıca, ormanın değişik noktalarına bırakılan su depoları ile de ağaçların düzenli sulaması yapılıyor.
21 Yılda 565 Bin 785 Adet Fidan
1987 yılında 12 bin adet fidan ile başlayan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında aradan geçen 21 yıl sonunda 605 hektarlık alan büyük bir orman haline geldi. AEL İşletme Müdürü Süha Dinç, her yıl alana düzenli bir şekilde fidan diktiklerini belirtirken, çalışmaların önümüzdeki yıllarda da devam edeceği söyledi. Dinç; “Ağaçlandırmanın yapıldığı yer, Afşin-Elbistan Linyitleri’ne ait dış döküm sahasıdır. Burası, 605 hektarlık bir alandır ve 1987 yılından bu yana dikilen ağaç sayısı 565 bin 785’dir. Her sene yaklaşık 45 bin adet ağaç dikerek bu sayısı daha da artırmayı düşünüyoruz. Bu işletme, Türkiye’nin birinci, dünyanın ise dördüncü büyük işletmesidir” dedi.
“Elbistan’ın Tek Ormanıdır”
İşletmenin üretime geçtiği günden bu yana çıkarılan kömür miktarının 282 milyon ton olduğunu söyleyen Süha Dinç; “Toplam rezervin 582 milyon ton olduğunu düşünürsek daha 300 milyon tonluk bir rezerv vardır. Dolayısıyla bizim amacımız bu dış döküm sahasını tamamen ağaçlandırmak ve bu ormandaki ağaç sayısını 1 milyon adet ağaca çıkarmaktır. Elbistan’ın tek ormanıdır ve doğal süreç, doğal yaşam başlamıştır. Özellikle Göksun’un orman bölgelerinden buraya değişik türde yaban hayvanlar gelmektedir ve gerçekten görülmesi gereken bir ormandır. Elbistan’ın tek ormanı olan ormanımız aynı zamanda bölgenin oksijen deposu olmuştur” dedi.
“Ormanın Bakımı Düzenli Bir Şekilde Yapılmaktadır”
Ağaçlandırma çalışmalarının sadece fidan dikiminden ibaret olmadığını da söyleyen Dinç; “Şu anda bu alanda 148 bin 903 adet akasya, 134 bin 850 adet karaçam, 194 bin 816 adet sedir, 19 bin 500 adet Akçaağaç, 15 bin 270 adet dişbudak, 12 bin 11 adet sofura, 5 bin adet meyle, bin 500 adet çınar, bin adet iğde, 30 bin adet mahlep, 2 bin 150 adet ardıç ve 485 adet mavi ladin olmak üzere toplam 565 bin 785 adet ağaç bulunmaktadır. Bu ağaçların büyüyerek bugüne kadar gelmesinin en büyük nedeni ise düzenli bakım yapılmasındandır. Fidanlar dikildikten sonra hemen cansuyu verilir ve daha sonra düzenli olarak sulanır. Ayrıca, fidanların dipleri de havalandırılır. 2 traktörle ormanda her gün gerekli bakım çalışmaları yapılır. Bu orman, yapılan düzenli bakımlar ile bu hale gelmiştir. Bu ormandaki ağaç sayısını artırmak ve ormanımızı daha da güzelleştirmek için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi.