Çevreyi tanıma, doğal güzellikleri ve bu güzelliklerin içerisinde saklı kalmış tarihi görme merakı ve heyecanı ile yapılan doğa ve tarih gezisi devam ediyor.
Gazetemiz Köşe Yazarı Adnan Güllü’nün rehberliğinde gerçekleştirilen gezinin ikincisine Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Elbistan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Kılıç, Afşin İlçe Emniyet Müdürü Veysel Ateş, Elbistan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Murat Gönen, İş adamları Mehmet Erdoğan, Murat Mercan, Mali Müşavir Mükremin Özdemir, AEL İşletmesi’nde Muzaffer Alpata katıldı.
Bahar mevsimi ile doğanın yavaş yavaş uyanmaya başladığı bugünlerde gerçekleştirilen doğa ve tarih gezisi sabah saat 06.30 sıralarında Taşoluk Mevkii’nde başladı. Şehrin gürültüsünden, kirliliğinden uzak doğanın temiz kokusunun ciğerlere çekildiği geziye katılanlar 2 bin 200 metre yüksekliğindeki Şardağı’nın zirvesine çıktılar. Burada biraz dinlenip yorgunluk atılırken, zirveden Elbistan seyredildi.
Biraz dinlenmenin ardından inişe geçildi ‘Dede’ denilen eski mezar yerine ulaşıldı. Gezi sırasında geziye katılanlara gezdikleri yerde meydana gelen tarihi olayları ve tarihi yerlerin özellikleri ile geçmişleri hakkında bilgiler aktaran Tarih Araştırmacı-Yazar Adnan Güllü, mezarın geçmişi hakkında bilgiler verdi.
Adnan Güllü; “Bu mezar, Hititler döneminden kalma olup yaklaşık 3 bin yıllık mezardır. Bölge Türklerin eline geçince gözetleme yeri olarak kullanılmıştır. Yakın yüzyılda ‘dede’ denilen yaşlı bir zata, ölmeden önce ‘beni oraya gömün’ diye vasiyet etmiş ve öldükten sonra da Elbistan halkı, bu vasiyeti yerine getirerek dedeyi buraya defnetmişler. Defnettikten sonra mezarın üzerine dökülen suyu Elbistan halkı, dağdan Ceyhan Nehri’ne kadar bir insan zinciri oluşturmuşlar ve Ceyhan’dan alınan su, elde ele verilerek mezara kadar ulaştırılmıştır” sözleriyle mezarın tarihini anlattıktan sonra geziye katılanlar mezarın yanından ayrılarak geziye devam ettiler.
Biraz yorucu geçen gezinin ardından saat 12.00’de Eski taş Ocağı üzerinden inişe geçildi ve geziye katılanlar, yorgunlukları Elbistan Devlet Hastanesi’nin Elbistan manzaralı, temiz ve nezih yemekhanesinde Başhekim Dr. Murat Gönen’in verdiği sabah kahvaltısı ile attılar.
Geziye katılanlar her ne kadar yorulsalar da çevreyi tanıma, doğa ve tarihle iç içe olmanın çok güzel olduğu noktasında buluşurken, Adnan Güllü, bu tür gezilerin buram buram tarih kokan Elbistan’ı tanıma adına çok güzel ve verimli olduğunu söyledi.
Güllü; “Elbistan ve çevresi, çok zengin bir kültürel ve tarihi mirasa sahiptir. Ayrıca mimarı, tarihi estetik ve kültürel değerlerin yanı sıra sosyal sembolik ve felsefi özellikleri ve daha keşfedilecek eşsiz doğal güzellikleriyle de çok alternatif imkanları sunmaktadır. Bu yürüyüşler bizlere öncelikle Elbistan’ın kentsel görünümü dışında spor yapacak hem de tatilimizi renklendirmiş olacağız. Bu geziler bittiğinde bedenen biraz yorgun ama ruhen dinlenmiş olarak unutulmayacak bir gün geçirmiş olmanın keyfiyle evlerimize döndük” dedi.