Karagenç yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: “Mimar Sinan, gördüğü tüm eserleri büyük bir dikkatle incelemiş, fakat hiçbirini aynen taklit etmeyip, sanatını devamlı geliştirmiş ve yenilemiştir.
Aynı zamanda bir şehircilik uzmanı olan Mimar Sinan, yapacağı eserin önce çevresini tanzim etmiştir. Yer seçiminde de büyük başarı göstermiş ve eserlerini çevresine en uygun biçimde yerleştirmiştir. Eserlerinin kent siluetine yapacağı etkiyi de planlamıştır.
Eserlerindeki en ufak bir çıkıntı ve desen dahi tesadüf değildir, renklere bile bir fonksiyon yükleyen Mimar Sinan, yapılarını her şeyiyle bir bütün olarak ele almıştır.
Yapılarını, hislerine göre değil; matematiğe, fiziğe göre oluşturmuştur. Yaptığı eserlerde estetiği yakaladığı gibi sağlamlığını da düşünmüş, depreme karşı da gereken tedbirleri alarak aynı zamanda mühendislik yönünü de öne çıkarmıştır.
Bir imparatorluğun gücünü yansıtan, yapıtlarıyla yüceltip taçlandıran üstün niteliklere sahip yaratıcı bir mimar, eşsiz usta, ölümsüz bir tarihi kişilik olan Mimar Sinan’ı anlamak ve anlatmak, Mimarlar Odası’nın üstlendiği önemli bir sorumluluktur.”