Anasayfa | Eczanelerimiz | İletişim-Künye | Resmi Kurum telefonları | Haber Ara | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Takvim

Sayaç

YGS Öncesi Son Hazırlık

Öğrencilerin bütün bir sene var güçleriyle çalıştıkları, hayatlarında çok önemli bir dönüm noktası olan YGS'ye (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) az bir süre kala öğrencileri sınav heyecanı sararken Elbistan Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Uzmanı Mehmet Maraşlı, öğrencilerin kalan zamanlarını nasıl değerlendirmeleri gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.
Yorumlar  Yorum Sayısı : 1 Tarih  Tarih : 05 Nisan 2010 10:33

Maraşlı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Yepyeni bir sınav sistemi gelecek,  geliyor derken şimdi bu yeni sınav sisteminin ilk durağına geldik. YGS‘ye artık sayılı günler kala  şimdi yapılacaklar  hem sonraki sınavlarda başarı düzeyinizi etkileyecek hem de  kendinize olan güveni tazeleme fırsatı verecek, ister çok çalışmış ve sistemli bir hazırlık yapmış olun isterseniz fazla  çalışamadım ama  gönlümden iyi bir  üniversite geçiyor deyin mutlaka sınav öncesi ne yapmanız gerektiğini iyi bilin, işte şimdi sınav öncesi haftada  neler yapacağız birlikte değerlendirelim:

* YGS öncesi soruların nasıl çıkacağı ile ilgili tahminde bulunmaktan ziyade moralimizi yüksek tutmakta ve derslerle ilgili son çalışmalara ağırlık vermekte daha büyük bir fayda göreceksiniz.

* Her dersten kısa tekrarlar yapılması gerektiği çok açık ama sosyal derslere biraz daha dikkat etmenizi öneriyorum çünkü geçmiş yıllarda öğrencilerin kolay olduğunu düşündüğü bir çok dersten (tarih-coğrafya-felsefe) yapılamayan birkaç soru binlerce kişilik bir farkın oluşmasına neden olabiliyor. Bildiğiniz gibi YGS‘de tarih konuları hiç de azımsanacak gibi görünmüyor ama yine de ister tarih olsun ister felsefe olsun son tekrarları sağlıklı yapmakta ve buna dayalı yorum ağırlıklı soruları çözmekte sınavda size ciddi bir ivme kazandıracak.

* Yıllara göre soru dağılımlarına bakılarak yoğunlaşılması yine sınav öncesi size fark oluşturacak çalışmalardan biri. Hepinizin bildiği gibi Türkçe dersi için her zaman en fazla sorunun cevabı içinde saklı olan sorulardan oluştuğu aşikar, o halde hangi soru kalıplarında nasıl bir sonuç çıkardığınıza dikkat edin, yine matematikte sayılar ve problemler gibi konular öne çıkıyor fizikte kimyada ve biyolojide yıllara göre soru dağılımını incelemek sizin için çok önemli. Ayrıca mutlaka her öğrenci Türkiye geneli deneme sınavlarına girdiği sonuç belgesindeki konu analizlerine dikkat etsin en son girdiğiniz Türkiye geneli deneme sınavlarındaki açıklarınızı belirleyip son çalışmalarınızda bunları da sık tekrarlarla kapatmaya çalışın.

* Deneme sınavlarına katılarak sınav stratejisi belirlemeli (hangi testten başlamalı ?) ve aynı zamanda süreye göre soru çözüm hızı ayarlamalısınız, YGS'de her sorunun bir dakikalık zamanda çözüleceği hepiniz tarafından biliniyor. O halde soru zaman grafiklerinize dikkat edin ve evinizde çözdüğünüz soruları ne kadar zaman aralığına sığdırdığınıza önem gösterin.

* Bir hafta öncesinden erken yatıp erken kalkma düzeninizi kurun çünkü vücudunuzun buna uyum gösterdiğini ve alışma düzeyinizi kendinizin belirlediğini unutmayın. Yani sınav öncesi uyuma alışkanlıkları konusunda kendinizi riske atmayın.

* Sınav yerinizi sınav gününden önce mutlaka görün; kendinizi daha kolay konsantre etmeniz için çok daha olumlu bir boyut yakalayacaksınız.

* Beslenme  konusunda da besin değeri yüksek ve bol vitaminli gıdalar tüketin, önemli olan karnınızın tok olması değil enerjik bir bedenle ve işlevsel bir zekayla ayakta olmanız.

* Kendinizi daha iyi hissetmek için bedensel egzersizler yapılabilir  ama daha öncesinde hiç spor yapmamışsanız da son hafta spor yapmanızı tavsiye etmiyorum, bedensel alışkanlıklarınızı bozmayın.

* Her ne olursa olsun sınav için yeterli hazırlığı yaptığınızı düşünün çünkü bu saatten sonra kendinizi suçlamak bir işe yaramaz  en azından sınav öncesi söylediklerimiz hususunda  gerekli son temayülleri yaptığınızda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Sınav tarihinde yapmanız gerekenler:

Sınavda yanınızda bulunması gereken evrakları ve malzemeleri akşamdan hazırlayın. Bunlar;

• Sınava giriş ve kimlik belgesi

• Resimli ve onaylı kimlik kartı (nüfus cüzdanı, ehliyet, …)

• Saat, kurşun kalem, silgi, kalemtıraş veya kalem ucu

• Yanınıza bir adet vesikalık fotoğraf, kâğıt mendil, su ve benzeri malzemeler alın.

• Cep telefonu, çağrı cihazı, walkman, hesap makinesi vb… Bu tip iletişim ve hesaplama cihazlarıyla sınav salonuna girmeniz yasaklanmıştır.

Çok fonksiyonlu bir saate sahip olsanız da size sadece zamanı gösterecek klasik bir saat ile sınav salonuna gidin.

Sınav salonunuzun nerede olduğunu kontrol edin

ve  İşte Sınav Sabahı…

Sınav sabahı aceleci davranmayın ve paniklemeyin. Evde, yolda veya sınav salonu önünde kimsenin moralinizi bozacak davranışlar yapmasına zemin hazırlamayın.

Yeme, içme ve tuvalet ihtiyacınızı sınavdan önce giderin. (Sınav başladıktan sonra bu tür ihtiyaçlarınızı gidermeniz için salon dışına çıkmanıza izin verilmeyebilir. Sınav salonuna giderken ve salon önünde sınavla ve çıkacak sorularla ilgili konuşma yapmaktan kaçının.

Sınav salonuna bir aile büyüğü veya bir arkadaş ile gidilmesi güven verir. Fakat bu kişilerin en iyi diyalog kurduğunuz, sizi anlayan insanlar olmasına özen gösterin. Sınav salonunun ses izolasyonu ve estetik donanımı uygun olmayabilir, kendinizi buna hazırlayın.

Sınav evrakları dağıtıldığında bu evrakların sizin adınıza düzenlenip düzenlenmediğini kontrol edin. Sınav kitapçıkları dağıtıldığında baskı ve dizgi hatasının olup olmadığını kontrol edin. Adınızı, soyadınızı, T.C. kimlik numaranızı ve salon numaranızı kitapçık üzerine yazmayı ihmal etmeyin.

Kitapçık türünü cevap kâğıdına kodlamayı unutmayın. Saatinizi ve kullanacağınız diğer gereçleri hemen ulaşabileceğiniz yerlere koyun. Siz başkasını rahatsız etmeyin; başkası sizi rahatsız ettiğinde salon görevlisi ile muhatap olun.

Artık sınava hazırsınız, kendinize güvendiğinizi, bu işin üstesinden gelebileceğinizi, yeterli donanıma sahip olduğunuzu, başarabileceğinizi kendi kendinize fısıldayıp soruları cevaplandırmaya başlayın.

Haydi, kolay gele!

• Sınava alanınızda en iyi olduğunuzu düşündüğünüz dersin sorularını cevaplandırarak başlamanız yararlıdır. Sınavın ilk dakikaları heyecanın şiddetli, kaygının yüksek, motivasyonun da düşük olduğu zaman dilimidir. Bu dilimde iyi bilinen bir dersin sorularını cevaplandırmaya başlamak bu heyecanı ve kaygıyı hemen azaltır.

• Çevreden gelecek aykırı ses, koku ve görüntüleri algılamamaya çalışın. Zaten bunları algılamadığınız anda sınava konsantre olmuşsunuz demektir.

• Soru köklerini iyi okuyun; soruda sizden ne tür bir cevap istendiğini iyi anlayın.

• Sorulara ve o soruların ait olduğu derslere önyargılı yaklaşmayın.

• Soru kitapçığını yazmaktan, çizmekten ve karalamaktan çekinmeyin.

• Soru metni ne kadar uzun ise, sorunun anlaşılır olma özelliği de o kadar fazladır. Uzun metinli sorulardan (paragraf soruları) korkmayın.

• Cevaplarını bulmada zorlandığınız sorularda eleme yöntemini kullanın.

• Soruların cevaplarını düşünürken bazen 4 yanlışı bulmak bir doğruyu bulmaktan daha kolaydır. Bu nedenle cevap olamayacak şıkları tespit edin.

• Size zaman kaybettireceğini düşündüğünüz bir soru ile karşılaşırsanız, bir işaret koyarak sonraki soruya geçmekte geç kalmayın.

• Alanınızda yer alan, size yüksek puan getiren derslerin sorularını cevaplandırırken daha dikkatli davranın.

• Sorulardaki olumsuz içerikli kelimeler, ya daha kalın bir karakterde, ya da altı çizili olarak yazılmıştır. Bunlara dikkat edin.

• Cevap şıklarının tamamını okumadan doğruyu bulduğunuzu düşünmeyin. Doğru olduğunu düşündüğünüz cevaptan daha doğru bir cevap alttaki şıklarda olabilir.

• Bilmediğiniz soruları boş bırakın, 4 yanlışın bir doğruyu götürdüğünü asla unutmayın.

• Sınav anında saate hiç bakmadığınızda zamanı kontrol edemez ve soruları yetiştirememe ya da erken bitirme problemi yaşarsınız.

• Süre kazanmak için aceleci davranmak, bazı kavram ve ifadeleri okumadan geçmek, size hem zaman, hem de puan kaybettirir.

• İfadelerin tamamının altını çizerek okuma ve dudak kıpırdatarak okuma alışkanlığı size zaman kaybettirir.

• Soru sırasına dikkat ederek soruları cevaplandırmak size zaman kazandırır.

• Sınavda soruları bilmek kadar önemli bir diğer konu da, optik forma doğru kodlama yapmaktır.

• Soruları cevaplandırdıktan hemen sonra veya her sayfanın bitiminde optik forma kodlama yapınız. Kodlamanın tamamını sınav sonrasına bırakmayın. Sınav sonrasına bırakılan kodlamalarda hata yapma riskiniz her zaman daha yüksektir. Çünkü sınavın sonlarına doğru yorgunluk ve dikkatsizlik artar.

• Her sorudan sonra yapılan kodlamalar aslında kısa süreli dinlenme molalarıdır. Optik formun yavaş yavaş dolduğunu gören bir aday daha fazla motive olur. Sınavın başından sonuna kadar boş bir optik formun harekete geçirici bir etkisi olmaz.

• Kodlama için ayrılan kutucuğu tam doldurun ve dışarı taşırmayın. Aceleci adaylar kodladıklarını zannederler ama hatalı kodlama yapabilirler.

• Arka arkaya 4 şıkkın aynı olma ihtimali düşüktür. Ama yine de bu şıklardan birinin yanlış olabileceğini düşünüp cevaplarınızı yeniden gözden geçirin.

• Sınav sonrasında bir kodlama hatası olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayınız.

Sınav içi mola

• Yorulduğunuzu hissettiğiniz an küçük molalar verin, gözlerinizi dinlendirip, hiçbir şey düşünmeden birkaç dakika bekleyin; derin nefes alın ve yeniden soruları cevaplandırmaya geçin.

• “Bu soruyu cevaplandıramazsam ne yaparım?!” gibi konsantrasyon ve moral bozucu düşüncelerden uzak durun.

• Kodlama için geçen süreyi dinlenme süresi olarak algılayın.

• Sınav esnasında 2 veya 3 kez birer dakikalık dinlenme seansları uygulayınız.

Sınav sonu

Sınav evraklarını ve kodlama bilgilerini son bir kez daha gözden geçiriniz.

- Cevap kâğıdınızı,

- Soru kitapçığınızı,

- Ve sizden istenebilecek diğer evrakları (Resimli Sınava Giriş Belgesi) eksiksiz teslim edin. Geçmiş olsun…

Ve Ailelerimiz, öğrencilerimiz için şimdiye kadar biliyorum ki ellerinden gelen her şeyi yaptılar ve şimdi yine yapacakları birkaç şey öğrencilerimiz için çok olumlu etkiler oluşturacak; ne mi yapacaklar?

* Öğrencimizi, elinden gelenin en iyisini yaptığına inandıracak,

* Sonuç ne olursa olsun desteklediklerini hissettirecek,

* Önemli olanın her zaman sağlığı olduğunu her fırsatta belirtecek,

* Öğrencimizin uyku düzeni için gerekli ortamı ve sağlıklı beslenmesini sağlayacak,

* Güven duyduğunu belli edecek ve öğrencinin özgüveninin artmasına katkıda bulunacak.

Bütün öğrencilerime YGS ‘ de başarılar diliyor ; Kaleminiz güçlü geleceğiniz parlak olsun diyorum.

Bu haberi paylaş: Google Favorilerime Ekle Google Facebook'a GönderFacebook Yahoo'ya EkleYahoo Digg'e EkleDigg Del.icio.us'a EkleDel.icio.us
 
Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Bu habere toplam 1 yorum yazylmy?tyr.

mazlum güzel [ 15 Mart 2011 21:44 ]

hocam sınav öncesi büyük bir moral kaynagı oldu kafamdaki birçok soruya cevap buldum tşk ederim elinize kaleminize saglık iyi akşamlar...     MAZLUM GÜZEL D.BAKIR ERGANİ

Yorumların tamamını okumak için tıklayın.

Adnan Güllü Adnan Güllü
WASHINGTON ANITI ve OSMANLININ HEDIYESI

Tarihçi

Zafer Eren Zafer Eren
KIRMIZI VE GRI

DÜZ AYNA

A.Ihsan Kuyumcu A.Ihsan Kuyumcu
YOL AYRIMI

Sair-Yazar-Ressam

Mustafa Eslik Mustafa Eslik
YÖNETICILIK, LIDERLIK VE DUYGUSAL ZEKA

Yazar

Mahir Baspinar Mahir Baspinar
CÜCÜK TEPE (!)

Sair-Yazar

Hanifi Kara Hanifi Kara
EFENDILER EFENDISI'NE

Egitimci, Sâir ve Yazar

Sait Çolakoglu Sait Çolakoglu
ANAMIZ

Sair

Ömer Çay Ömer Çay
SEFA GELDIN RAMAZAN

Sair

Bilal Ay Bilal Ay
SUÇ KIMIN?

Ziyaretçi Defteri

OKU

YAZ

Gazetemiz

Önceki Gazeteler İçin Tıklayınız

Elbistan'da Hava


RSS Kaynağı 

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
bizimelbistangazetesi.Com © 2007-2024 Tüm Hakları Saklıdır.Kardeş Site www.bizimogretmenler.com Düzenleme: Kosker - www.bizimogretmenler.com