AK Parti Elbistan İl Genel Meclisi İl Genel Meclisi Üyesi Ali Demir’in 30 Mart 2010 tarihinde yerel basında çıkan “iş bitmemesine rağmen Ocak 2010’da geçici kabulü yapılıp, parası ödenmiş. Bizim yaptığımız tespitlerde ise rögar alt betonları dökülmemiş, foseptik çukurunun betonu dökülmemiş, boruların bir kısmının ise üzeri örtülmemiş. Biz İl Genel Meclisi Üyeleri olarak sayın valimize bildirdik ve soruşturma açıldı. Soruşturmanın ardından müteahhit Cumartesi-Pazar’ı fırsat bilerek köye gelip 27 Mart tarihinde yapmadığı işleri tamamlamak istedi” açıklamaları üzerine Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Demir’in açıklamalarında bahsettiği kanalizasyon işinin yapıldığı Karahasanuşağı Köyü’ne giderek basına bir açıklama yaptı ve Altıntaş’a Garnizon Komutanı Yüzbaşı Barış Kaya Taş, Kahramanmaraş İl Özel İdaresi’nde görevli Geçici Kabul Başkanı Mehmet Ağır ile Kontrolör Ali Aytemiz de eşlik etti.
Müteahhide 131 Bin 268 TL Ödeme Yapıldı
Köyde, Köy Muhtarı Halit Türk ve köy sakinleriyle bir araya gelen Kaymakam Altıntaş, ilk olarak basın mensuplarına köyde yapılan kanalizasyon işinin yaklaşık maliyetleri, sözleşme tutarları ile müteahhide yapılan ödemelerin yer aldığı birer kağıt dağıttı. Altıntaş’ın kağıtta yer alan bilgilere göre kanalizasyon işinin birinci kısmının yaklaşık maliyeti KDV hariç 106 bin 888 TL, ikinci kısmın yaklaşık maliyeti ise KDV hariç yaklaşık 75 bin 432 TL. Birinci kısmın sözleşme tutarı KDV dahil 80 bin 789 TL, ikinci kısmın sözleşme tutarının 76 bin 700 TL olduğu kanalizasyon işi için toplam ödenmesi gereken para 157 bin 489 TL. Kağıtta yer alan bilgilere göre müteahhide bugüne kadar toplam 131 bin 268 TL ödeme yapılırken, kaymakamlıkta tutulan paranın 26 bin 221 TL olduğu yazıyor.
“Birinci Kısmın Geçici Kabulü Yapıldı”
Kaymakam Ahmet Altıntaş, Karahasanuşağı Köyü’nde kanalizasyon işinin iki ayrı kısımdan meydana geldiğini belirterek; “Önce bir tanesi köyün tamamının projesi olarak düşünmüştük ama sonradan yarısının olduğu tespit edildi sonra bir proje daha hazırlandı. Yani iki kısım olarak gerçekleşti. Yani birinci kısmın işi zamanında bitirildi ve geçici kabulü yapıldı. İkinci kısım işimizde de sözleşmeye göre işin bitim tarihi 8 Ocak 2010. Yani kış mevsimine rastladığı için yine dosyamızdaki sözleşmenin 10. maddesine göre söz konusu tarih çalışılmayacak bir dönem. Yani dökülen betonun don olayı dolayısıyla zarar göreceği için daha kalitesiz olup sonra bozulacağından dolayı yapı denetim mühendisimizin talimatıyla uygun bir mevsimde dökülmesi için tutanakla ertelendi. Yani bu şeye baktığımız zaman sonradan dökülen o betonun tutarına baktığımız zaman yine müteahhit firmanın teklifindeki fiyata göre hesapladığımız zaman 755 TL” dedi.
“Jandarma ve Abonelerin Ana Boruya Yapacakları Bağlantı Projeye Dahil Değil”
Müteahhide ödenecek olan 26 bin 221 TL’nin kaymakamlıkta tutulduğunu söyleyen Altıntaş; “Yani bu arkadaşımızın bir eksiği olduğu zaman bunu yaptıracağız. Yapmadı diyelim, o zaman da ben gideceğim başka bir müteahhide yaptıracağım ve parasını ondan keseceğim. Yine elimizde bu işin kesin teminatı da var. Yani geçici kabul yapıldıktan itibaren kesin kabule kadar geçerli olan kesin teminatı var. Oradan da bazı şeyleri yaptırabilmemiz mümkün. Bir de şuna açıklık getirelim burada. Abonelerin, yani evlerin, jandarmanın ana kanalizasyon borusuna yapacakları bağlantılar bu projeye dahil değil ve bunu da hepimiz biliyoruz. Jandarmadaki arkadaşımız kendi gayretleriyle kendi kurumu için bağlantısını yapıyor. Normal vatandaşlarımız da özel olarak parasını ödeyip bağlantısını yapıyor. Basında yer alan o şeylere baktığımız zaman jandarmanın orayı sanki müteahhidin yapması gereken bir yer ama yapmamış gibi gösteriliyor. Halbuki bunlar projenin dışında olan kurumların veya özel şahısların evi ise kendilerinin karşılaması gereken miktarlar. Yine bazı vatandaşların kazıp ana kanalizasyon borusuna yaptığı bağlantının üstü örtülmemiş şekli ile görüntülerini alıp, ana kanalizasyon borusunun şekli ve özellikleri belli siyah bir boru olmasına rağmen farklı renkteki boruları ‘işte müteahhit işini yapmadı, yapılmayan bir işin parası ödenmedi’ gibi görüntüler kamuoyuna yansıdı, o da gerçeği yansıtmıyor. Dediğimiz gibi abone bağlantıları projeye dahil. Şimdi bu kabul işlemini yapan arkadaşları da getirdik. Varsa, hep beraber eksik olan yere bakalım, görelim ne ise” dedi.
Türk; “Doğal Arıtmalar Standarda Uygun Değil”
Köy Muhtarı Halit Türk ise, 15 tane rögarın betonunun dökülmediğini öne sürerek; “Bütün ısrarlarımıza rağmen ‘evet evet’ denip iş bir türlü yapılmadan gitti. Artı birinci bölümde yapılan kısımda kumlama eksik yapıldı, yapılmadı yani. Bu yayla yolu üzerinde olan hattımız. Artı, iki tane ek yer de vardı. Sayın Müdürümüz Mustafa Gök de geldi, dedi ki ‘sen boruyu al, müteahhit de işini yapsın.’ ‘evet’ dedik, müteahhit maalesef bunları da yapmadı. Artı bizim doğal arıtmalarımız standartlara uygun değildir. Ödeme konusuna da gelirseniz, ödeme konusu köy muhtarını çok da ilgilendirmiyor. Köy muhtarını ilgilendiren, bu tesisin sağlıklı olarak köye teslim edilmesi. Kontrolörler köye geldiğinde genel olarak yanındaydık, bu sıkıntılarımızı da izah ettik. Hatta şunu da söyledim ‘ihtiyar heyeti kararı alarak köyümüzdeki tesisin durmasını istiyorum’ diyerek restini çektim” dedi.
Bunun üzerine Kontrolör Ali Aytemiz; “Birinci kısmın geçici kabulü yapıldı, ikinci kısmın geçici kabulü yapılmadı” dedi.
Ağır; “Tüm İşlemleri Kanuna Göre Yaparız”
Birinci kısmın geçici kabulünü yapan Komisyon Başkanı Mehmet Ağır ise geçici kabullerin kanuna göre yapılan işlemler olduğunu ve yapılan inşaatında problem olmadığı zaman geçici kabulü yaptıklarını belirterek; “Geriye bir yıllık kesin kabul süremiz kalır. Bu bir yıllık süre içerisinde imalat hatalarından müteahhidin yaptığı işlerin bozuk olanı bir yıl içerisinde çıktığı zaman zaten müteahhit kanunen yapmak zorundadır sözleşmesine göre. Yani bir inşaat işinin sözleşmesinin açılıp bakıldığı takdirde bu dediğimiz konuların hepsi orada madde madde yazıyor. Eksik olabilir, hatalı olabilir ama bu şu demek değildir ‘kabul komisyonu kasıtlı olarak, bilerek burada kabul yaptı, devlet dolandırıldı, vatandaş kandırıldı.’ Böyle bir yaklaşım zaten mümkün değil, yanlıştır bana göre. Çünkü elimizdeki yaptığımız tüm işlemleri bizler kanuna göre yaparız. Sözleşmesinde bunun hükümleri açıktır, kabul komisyonu nasıl çalışır bunlar bellidir. Geriye kalan yapım işlemlerinde bir yıllık kesin kabul süresi vardır. Bu, kanunda özellikle bırakılmış bir süredir. Bu 1 yıllık sürede işle ilgili bir aksaklık olursa, imalat hatası meydana gelirse, yasal olarak yüklenici firma yapmak zorundadır. Bu konuda kanun açıktır. Yalnız kullanıcı hataları kullananlara aittir. Genelde bu tür işleri biz köy tüzel kişiliklerine devrederiz, o işler onlara aittir” dedi.
Ağır ayrıca, birilerine para kazandırma gibi bir dertlerinin olmadığını, iki tane ayrı işin ihale edilmesinin karıştırılarak ‘yapılmayan işin parası’ ödendi şeklinde bir durum ortaya çıktığını belirterek ikinci kısmın geçici kabulünün halen yapılmadığını söyledi.
Yapılan açıklamalar, ortaya atılan iddialar ve basın mensuplarının soruları ile televizyon kanallarındaki tartışma programlarına dönen ortamda Kaymakam Altıntaş, tekrar konuşarak, gerçeğin basına yansıdığı gibi olmadığını belirterek kamuoyunu aydınlatma adına köyde bulunduklarını söyledi.
Türk; “Jandarmanın Yarısı Projeye Dahil”
Kaymakam Ahmet Altıntaş açıklamalarında, evlerin ve jandarmanın kanalizasyonun ana boruya bağlantılarının projenin içinde yer almadığını belirtirken, Köy Muhtarı Halit Türk; “Jandarmanın yarısı projeye dahil, yarısı projeye dahil değildir. Burada ek rögar yapılması gerekirken Sayın Müteahhit inşaatı yapmadı ve tarla sahibi de bu rögarın üstünü tamamen kapattı. Asıl sıkıntı şuydu. Sayın müteahhidimiz 90 gün süre verilmesine rağmen 90. günden sonra işe başladı. Sayın Kaymakamım bunların işe başlama süresi 90 gün dolunca geldiler” dedi.
Altıntaş, muhtarın bu sözleri üzerine, müteahhidin işe geç başlamasının sebebini, kış mevsiminde yaşanacak don olayından dolayı betonun uygun bir mevsimde dökülmesi yönünde karar aldıklarını yeniledi.
Altıntaş; “Kimseden Gizlimiz, Saklımız Yok”
Kaymakam Ahmet Altıntaş, daha önce AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Tanrıverdi’nin yollarının yapımı sırasında gerekli denetimlerin yeterince yapılmadığı yönünde açıklamalarının hatırlatılması üzerine de; “Ben, diğerlerine cevap vermek durumunda değilim ama nerede bir işimiz varsa gidelim hep beraber bakalım. Yani gereği neyse ona göre yapalım. O anlamda Kavaktepe’de yapılan stabilize yol ifade edilmişti. Gittim, yerinde de gördüm, asfalt gibi yol. Orada şu söyleniyordu, binlik büz konulmamış diye. Beş yüzlük büzün arasından dahi sonbahar gelmiş, yaz gelmiş, kış gelmiş hiç su geçmemiş. Yani böyle bırakın binlik büze ihtiyacı beş yüzlük büzün içinden dahi su geçmemiş öyle bir konumda. Orada teknik elemanlar iyice bilgilendirdi binlik büz koymak için. Ya toprağı iyice kazacaksınız yarısı toprak olacak yarısından su geçecek geldiği zaman. Ya da üste koyup yolu kamburlaştıracaksınız. Yani gidelim oraya da bakalım. Nerede ne yaptığımız iş varsa gidelim, hep beraber bakıp kamuoyuyla paylaşalım. Bizim öyle hiç kimseden gizlediğimiz, sakladığımız, müteahhitleri koruyalım gibi bir anlayışımız yok. Şeffaf bir şekilde herkesle birlikte değerlendirelim” dedi.
Geçici kabulü yapılan birinci kısımda yapılan açıklamaların ardından Kaymakam Ahmet Altıntaş ile beraberindekiler işin ikinci kısmının yapıldığı Karahasanuşağı Jandarma Karakol Komutanlığı Binası yanındaki işe gitti.
Türk; “Kontrolörler İşin İdare tarafına Gidiyor”
Köy Muhtarı Halit Türk, burada yapmış olduğu açıklamalarda ilginç iddialarda bulundu. Türk; “Müteahhidin tavırlarının net olmayışı ve dediklerinin hiçbir zaman olmadığı için, güven vermediği için biz bu işin üzerine gitmediğin zaman müteahhidin bunu yapacağına kanaat getiremedik ve getirmiyoruz da. Kontrolörler de bazı şeyleri ister istemez vicdanen ‘ya işte yazıktır’ gibi şeylerle idare tarafına gidiyor. Mesela benim halen doğal arıtma konularında şüphem var, yani yapılacağından. Standartlara uygun değildir, Mehmet Bey de bunu biliyor” dedi.
Türk’ün bu iddiaları üzerine Mehmet Ağır; “Muhtarın iddiası doğru ise yapılan çalışmayı söktürüp standartlara uygun şekilde yaptırırız. Onda bir şüphemiz yok” dedi.
Türk; “Kabul Etmedikleri Boruyu Daha Sonra Kabul Ettiler”
Köy Muhtarı Halit Türk, bunun üzerine; “Sayın kontrolörümüz burada. Bize kalitesiz ikinci bir boru geldi standartlara uygun olmayan bir marka. Bunu Ali Bey’e ilettik, kesinlikle kullanılmasın. Ve bunun daha sonra kullanılmasına izin verildi. Yani bizim bu konuda kaygı yaşamamız gayet normal” derken, Kaymakam Altıntaş ise; “Marka ismi kullanmamız da doğru değil. Bir de bunun kalitesini ancak teknik ölçümler sonucu karar verilebilir” dedi.
Altıntaş’ın bu sözlerine karşılık Türk; “Ama bunun kabul edilmeyeceğini de söyleyen, o markayı kabul etmeyeceğini, standartlara uygun olmadığını da söyleyen kontrolörümüz Ali Bey. O da burada, söz hakkı verebilirsiniz” dedi.
Ağır; “İddia Edilen Boruyu İnceleriz”
Geçici Kabul Komisyonu Başkanı Mehmet Ağır ise, kalitesiz bir malzeme kullanıldığı iddiasının kendisine göre yanlış olduğunu belirterek; “Denildiği gibi sorun olduğu iddia edilen boruyu inceleyelim ve bir sıkıntı varsa gereken tüm çalışmaları yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Altıntaş; “Gerçeğin Ortaya Çıkması İçin Buradayız”
Köyden ayrılmadan bir değerlendirme yapan Kaymakam Altıntaş şunları söyledi; “Elbistan Karahasanuşağı köyünde yapılan kanalizasyon işi tamamen bitmiş değil. Birkaç gündür Karahasanuşağı köyü hakkında basında yer alan bazı haberler vardı. Bizlerde hep beraber dosyasındaki bilgileri kuruşu kurşuna not olarak yazdım ve bu bilgileri basın ile paylaştım. Yapılan çalışmaları yerinde de gördük. Basında yer alan bazı yerler kazılmış, üzeri örtülmediği halde betonu dökülmesi gerektiği halde dökülmemiş. Müteahhit parasını almış ve ortadan kaybolmuş gibi söylentiler gerçeği yansıtmıyor. Halen devam ikinci kısım olarak bir iş var. Gelip gördüğümüz zaman ana hat borularını döşemek müteahhidin görevidir. Evlerin bağlantısı veya kurumların ana boruya bağlantısını yapmak projemizin dışında. Bu olayın basına yansıması ile ilgili yorum yapmıyorum. Sadece gerçeklerin ortaya çıkması hakkında kamuoyuna bilgilerin doğru aktarılması için buradayız.”