Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında MHP Grubu adına Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy söz aldı.
“Açtığınız Üniversiteler İşsizliği Önleyecek mi?”
Türkiye’nin birinci sorununun işsizlik olduğunu söyleyen Paksoy; “Ülkemizin birinci sorunu işsizlik. Bugün, resmî rakamlara göre işsizlik yüzde 13'ler düzeyinde, hepimiz biliyoruz ki gerçek rakamlar ise bunun çok üzerinde. İstihdamımızın yarısı kayıt dışı. Siz bu konuda gerekli yapısal tedbirleri almıyorsunuz, onun yerine hızla üniversite açmaya çalışıyorsunuz. Acaba, bu kürsüden çıkıp, açtığınız üniversitelerin işsizliği önleyebileceğini söyleyebilir misiniz veya tam aksine, mevcut işsizlere yeni diplomalı işsizler ordusu mu ilave edeceksiniz? Esas cevaplanması gereken soru budur. Yeni üniversiteler, yeni diplomalı işsizler ordusu mu oluşturacaktır?” dedi.
“Rektörü Yandaş Görmediğiniz İçin Kadro Vermediniz”
Mevcut üniversitelerde halen kadro sıkıntısı yaşandığını belirten ve buna örnek olarak da Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni gösteren Paksoy; “1992 yılında kurulan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin 1996 yılında açılan Tıp Fakültesinin hâlâ kadro sorunu çözülememiştir. Sebep ne? Sebep, Sayın Rektörün yandaş olmaması. Rektör devletin rektörü, varsa bir haksızlığı, hukuksuzluğu, gereğini yaparsınız. Ancak, sırf Rektörü kendinize yandaş görmediğinizden dolayı Kahramanmaraş Tıp Fakültesinin kadrosunu iktidarınız süresince vermediniz. Kahramanmaraş AKP'ye 8 milletvekilinin 6'sını verdi, bir önceki dönem 7 tanesini verdi ancak, iş hizmet almaya gelince ancak nasihat alabildi.
Şimdi, bir işe başlanırken öncelikle planlama yapılır, artıları eksileri analiz edilir ve buna göre nihai karar verilir. Sizin açılan yeni üniversitelere yönelik bir insan gücü planlamanız yok, öğretim üyesi ihtiyacını nasıl karşılayacağınıza dair bir öngörünüz yok. Üniversite açma konusunda gelen bütün talepleri kabul ediyorsunuz. Yeni üniversitelerin önceden ilan edilen bir takvim ve gelişme planı ile ileri bir tarihte üniversite statüsü kazanma hedefi çerçevesinde kurulmaları faydalı olacaktır. Bu üniversitelere belirlenen süreç içinde yeterli mali kaynak aktarılarak ve gelişmiş üniversitelerimizden gönüllü rotasyon esasına göre öğretim üyesi desteği verilerek yeterli altyapı ve eleman düzeyine erişmeleri sağlanabilir” dedi.
hakan doğan
[ 17 Nisan 2010 14:00 ]
sayın milletvekili avni doğana Devir senin devrin. Şimdi istediğin kadar çal, çırp, böl, parçala...Nasıl olsa birgün geleceksin Yüce Divan'a !