Anasayfa | Eczanelerimiz | İletişim-Künye | Resmi Kurum telefonları | Haber Ara | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Takvim

Sayaç

"Canavar Otlar" Konferansı Verildi

TÜBİTAK Ülkesel Canavar Otu Projesi kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Nihat Tursun, çiftçilerin canavar otları tanıması ve önlem alması amacıyla Elbistan Ziraat Odası'nın toplantı salonunda bir konferans verdi.
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 02 Nisan 2010 10:26

Elbistan İlçe Tarım Müdürlüğü’nden personellerinde katıldığı konferans saat 14:00’de başladı.

Konferans öncesinde Ülkesel Canavar Otu Projesi hakkında bilgiler veren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Nihat Tursun, “Canavar otlarına karşı kontrol yöntemlerinin yetersiz kalması sonucunda bu parazit yabancı ot tarımsal alanlarda her geçen gün önemini artırmaktadır. Başta domates, mercimek, ayçiçeği ve tütün olmak üzere canavar otlarının konukçusu olan kültür bitkilerini yetiştiren üreticilerden her yıl artan şekilde gerek tarım il ve ilçe müdürlüklerine, gerek araştırma enstitüleri ya da üniversitelere şikayetlerin gelmesi ve gelen bu soru ve şikayetler karşısında canavar otlarının mücadelesinin çok zor olması nedeniyle üreticilere tatmin edici çözümlerin önerilememesi sonucunda Tarım Bakanlığı’na bağlı bazı araştırma enstitüleri ve bazı üniversitelerimizin Ziraat Fakülteleri’nde çalışan araştırıcılar bir araya gelerek bu sorunun çözümüne yönelik araştırmalar yapmaya karar vermişlerdir. Sonuç olarak; ülkemizdeki canavar otu sorununun belirlenmesi ve çözülmesi amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun desteklediği “Ülkesel Canavar Otu Projesi” 2006 yılında çalışılmaya başlanmıştır. Bu projede Tarım Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün organizasyonu ile 6 Araştırma Enstitüsü, 10 Üniversite ve bir İlaç Firması’ndan toplam 35 araştırıcının iş birliğiyle canavar otları üzerine araştırmalar yapılmaktadır.

Canavar otları ile ilgili sorunun boyutu ülkemizin bazı bölgelerinde belirlenmiş olmasına rağmen, birçok bölgesinde bilinmemektedir. Bu nedenle “Ülkesel Canavar Otu Projesi” kapsamında öncelikle canavar otu sorununun boyutu ülkesel çapta ele alınarak bu yabancı otun konukçusu olan kültür bitkilerindeki canavar otu türleri ile bunların yaygınlık ve yoğunlukları belirlenmiştir. Canavar otu tür ve yoğunluklarını belirlerken de ülkemiz illerinin yaklaşık olarak % 41’inde yaklaşık 2000 üreticiyle görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler esnasında ne yazık ki üreticilerimizin pek çoğunun canavar otunu tanımasına rağmen, mücadelesi ya da yayılmasına yönelik bilgiye sahip olmadıkları belirlenmiştir. İşte bu nedenle de “Ülkesel Canavar otu Projesi”nin son dönemlerinde üreticilerimizi bilgilendirmek için toplantılar düzenlenmesi, bu toplantılarda üreticilere bilgilendirici sunumlar yapılması ayrıca resim ve canlı olarak bitkisel örnekler gösterilmesi planlanmıştır. Böylece üreticilerimizin canavar otlarını, bu yabancı otun bulaşma yollarını, biyolojisini ve mücadele yöntemlerini yeterince anlaması ve dağıtılan broşürler ile eğitimin daha da kalıcı olması sağlanmış olacaktır”

Canavar Otlar hakkında bilgiler veren Doçent Doktor Nihat Tursun, “Parazit bitkiler yaşamı kısmen ya da tamamen başka bir bitkiye bağlı olan bitkilerdir. Yaşamı konukçusundan alacağı su ve besin maddesine bağlı olan, tohum üretebilen 3000’den fazla parazit bitki bulunmasına rağmen bilinen tüm parazit bitkiler tarımsal alanda zarar yapmamaktadır. Bitki familyaları içerisinde bulunan Orobanchaceae familyası 100’den fazla tür içermesine rağmen bunlardan bazıları tarımsal alanda kayıplara neden olmakta ve dünyada genellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde sorun oluşturmaktadır” dedi.

Konferansın devamında Canavar Otlardan korunma yolları, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Nihat Tursun tarafından çiftçilere anlatılırken çiftçilerde yaşadıkları sorunlar ilettiler.

Bu haberi paylaş: Google Favorilerime Ekle Google Facebook'a GönderFacebook Yahoo'ya EkleYahoo Digg'e EkleDigg Del.icio.us'a EkleDel.icio.us
 
Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Adnan Güllü Adnan Güllü
WASHINGTON ANITI ve OSMANLININ HEDIYESI

Tarihçi

Zafer Eren Zafer Eren
KIRMIZI VE GRI

DÜZ AYNA

A.Ihsan Kuyumcu A.Ihsan Kuyumcu
YOL AYRIMI

Sair-Yazar-Ressam

Mustafa Eslik Mustafa Eslik
YÖNETICILIK, LIDERLIK VE DUYGUSAL ZEKA

Yazar

Mahir Baspinar Mahir Baspinar
CÜCÜK TEPE (!)

Sair-Yazar

Hanifi Kara Hanifi Kara
EFENDILER EFENDISI'NE

Egitimci, Sâir ve Yazar

Sait Çolakoglu Sait Çolakoglu
ANAMIZ

Sair

Ömer Çay Ömer Çay
SEFA GELDIN RAMAZAN

Sair

Bilal Ay Bilal Ay
SUÇ KIMIN?

Ziyaretçi Defteri

OKU

YAZ

Gazetemiz

Önceki Gazeteler İçin Tıklayınız

Elbistan'da Hava


RSS Kaynağı 

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
bizimelbistangazetesi.Com © 2007-2024 Tüm Hakları Saklıdır.Kardeş Site www.bizimogretmenler.com Düzenleme: Kosker - www.bizimogretmenler.com