Elbistan Belediyesi ile İş-Kur Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’nün Toplum yararına Çalışma Programı kapsamında belediyeye 40 tane geçici işçi alındı. İş-Kur’un gerçekleştirdiği işçi alımı aslında Türkiye’de ve Elbistan işsizliğin ne boyutlarda olduğunun, işsizlerin yaşadığı sıkıntıların küçük bir fotoğrafı gibi oldu.
İş süresince sigortalarının yatacağı, asgari ücret ödeneceği 3 aylık geçici iş için müracaat eden sayısı 263 kişi olunca, alınacak 40 kişi belirlemek için kura çekildi.
Elbistan Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen kura çekimi öncesinde İş-Kur İl Müdürlüğü’nde görevli memur Ahmet Direk, işin 3 aylık geçici iş olduğunu ve 3 aylık süre zarfında asgari ücret ödenip sigortaların yatacağını söyledi.
Direk’in konuşmasının ardından yoklama yapıldı ve yoklama sonunda alınacak 40 kişiyi belirlemek için kura çekildi.
Noter huzurunda çekilen kura sonunda ismi belirlenen 40 kişi, 1 Nisan 2010 tarihinde işbaşı yaparak Elbistan Belediyesi’nin çevre düzenlemesi işinde 3 ay süre ile çalışacaklar.
Boşanma Davasının Açılacağı Gün İş Sahibi Oldu
Kurada isimleri çıkan 40 kişi geçici de olsa bir iş sahibinin mutluluğunu yaşarken, ismi çıkmayanlar salondan üzgün bir şekilde ayrıldılar.
Kurada ismi çıkanlardan Mehmet Dokuyucu, isminin okunmasının ardından yerinden sevinçle kalkarken, geçici işin yıkılmak üzere olan yuvasını kurtarmak için bir şans olduğunu söyledi.
8 yıldır eşi Nermin ile evli olduğunu bu evlilikten Hamit (7) ve Fadime (2) adında iki çocuğunun bulunduğunu belirten Dokuyucu, 1 yıldır işsiz olduğunu ve bu nedenle de eşinin 3 hafta önce çocuklarını alarak annesinin evine gittiğini söyledi.
İşsiz olduğu için çocuğuna süt dahi alamadığını söyleyen Dokuyucu; “1 sene işsizlik döneminde bulguru yağsız yedik. Hanıma da hak vermek lazım. Çünkü eve bir şey girmedikten sonra kim olsa gider. Çocuğun ağlaması, sana bir ölüm gibi gelir. Şu an eşim Kahramanmaraş’ta annesinin yanında. Evlendiğimde operatördüm ama geçim sıkıntısından dolayı ehliyet alamadım. Eşim bugün boşanma davası açmayı düşünüyordu. Bu iş, inşallah tekrar eşimin yanıma dönmesini sağlayacak. İnşallah yarın Belediye Başkanımız ile birlikte yanına gideceğim” dedi.
“Hırsızlık mı Yapayım?”
Kurada ismi çıkmayanlardan 38 yaşındaki Ömer Yıldırım ise daha önce yine İş-Kur İl Müdürlüğü’nün Elbistan’daki okullara 2 defa geçici olarak hizmetli aldığını, o kuralarda da isminin çıkmadığını belirterek; “Bu üçüncü müracaatım ve üçünde de çıkmadı. Eşim rahatsız. İşsizlikten ne yapacağımı bilmiyorum. Sağdan soldan para toplayarak hastaneye gidiyoruz, sigorta da bitti. Devlet ne yapıyor, bu işsizliği ne yapacak, Başbakan yatağında rahat uyuyor mu, halkı hiç düşünmüyor mu? Müracaat etmediğim bir yer kalmadı. Silindir operatörlüğü yapıyorum, ağır vasıta ehliyeti aldım, kalorifer, bilgisayar sertifikası aldım, her tarafa müracaat ettim ama boş. Borçlarımdan dolayı çarşı içinde gezemiyorum. Esnaflardan aldığım bulgurun, yağın parasını ödeyemiyorum ve şu anda evde de hiçbir şey yok. Dilencilik mi yapalım, banka mı soyalım, hırsızlık mı yapalım. Devletin bu yaptığı hırsızlığa teşebbüs etmek ya da ölün diyor, bu ülke de yaşamayın diyor. İşsizlik hat safhada. Eşim Hepatit B hastası ve şu anda tedavi görüyor. Hastaneye gidip geliyorum ve artık gidecek param da kalmadı. Borçlarımı ödeyemediğim için de kimseden borç isteyecek yüzüm de kalmadı. Eşimin tedavi masraflarını bugüne kadar sağdan soldan bulduğum borç paralarla yaptırmaya çalıştım bundan sonra ne yaparım onu da bilmiyorum” dedi.