Suyunun şifalı olduğu Sağlık Bakanlığı’nca da tescillenen Ekinözü İçmeleri’nin tanıtılması ve turizme kazandırılması amacı ile Ekinözü İl Genel Meclisi Turgut Şakalar, Kahramanmaraş İl Genel Meclisi’ne bir önerge verdi.
Şakalar’ın önergesinin ardından Kahramanmaraş İl Genel Meclisi Kültür Varlıklarını Koruma ve Turizm Komisyonu Başkanı Ahmet Canpolat ile Komisyon Üyeleri Ramazan Okumuş, Süleyman Öner, Cuma Kaya ve Haydar Keleşer, Ekinözü İlçesi’ne giderek içmeler bölgesinde incelemelerde bulundular.
İl Genel Meclisi Üyesi Turgut Şakalar’ın da eşlik ettiği komisyon, daha sonra Ekinözü Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya ve Belediye Başkanı Erol Üstü ile görüştü.
İnceleme sonunda değerlendirmeler de bulunan Komisyon Başkanı Ahmet Canpolat şunları söyledi; “Yaptığımız incelemeleri rapor haline getirerek, Meclisimize sunacağız. Buradaki amaç Ekinözü İçmeleri’nin daha iyi tanıtılması ve turizme kazandırılmasıdır. Komisyonumuzca hazırlanan raporu ilgili kurumlar ve Valiliğimize de göndereceğiz. Bu suların Türkiye geneline tanıtılması ve yatırımların önünün açılmasını istiyoruz. Özellikle konaklama alanında eksiklikler var. Ayrıca İçmeler sezonunun daha uzun tutulmasını amaçlıyoruz. Olumlu gelişmeler yaşanacağını umut ediyorum.”
Suyun Hastalıklara İyi Geldiğini Sağlık Bakanlığı Tescilledi
Ekinözü İçmeleri’nin şifalı sularının bazı hastalıklara iyi geldiği, daha önce Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tıbbi Değerlendirme Kurulu tarafından da tescillenmişti. Kurulun 12 Ekim 2006 tarih ve 15953 sayılı raporda suyun özellikleri hakkında şu ifadelere yer veriliyor; “Anılan kaynak 1600,386 mg/Lt. toplam mineralizasyona sahip, kalsiyum bikarbonatlı mineralli su niteliğindedir. Hekim kontrolünde ve su ısıtılarak banyo uygulamaları şeklinde inflamatuvar romatizmal hastalıkların (romatiod artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere) kronik dönemlerinde; kronik bel ağrısı, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif distoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak; içme kürleri şeklinde osteoporozda, üst mide-barsak sisteminin fonksiyonel rahatsızlarında ve üriner sistem taşlarının metaproflaksisinde yardımcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir.”
Başka bir raporda ise; “Anılan kaynak 1609,589 mg/lt. toplam mineralizasyon sahip, kalsiyum bikarbonatlı mineralli su niteliğindedir. Hekim kontrolünde ve su ısıtılarak banyo uygulamaları şeklinde inflamatuvar romatizmal hastalıkların (romatiod artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere) kronik dönemlerinde; kronik bel ağrısı, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif distoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak; içme kürleri şeklinde osteoporozda, üst mide-barsak sisteminin fonksiyonel rahatsızlarında ve üriner sistem taşlarının metaproflaksisinde yardımcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir” deniliyor.