Akademinin açılışında bir konuşma yapan Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam şunları söyledi; “Çağımız bilgi ve bilim çağıdır. Bilgi her türlü alım-satım emtianın üstünde, hepsinden daha kıymetli. İnsana yapılan yatırım, bilinen bütün yatırımlardan daha verimli. Dolayısıyla partimizin, insanları daha fazla bilgilendirmek üzere organize ettiği bu siyaset akademileri, bir nevi ‘Öğrenmenin yaşı olmaz’ pedagojideki en güzel örnekleridir. Yaşımız, bilgimiz, mesleğimiz ne olursa olsun, bildiklerimizin yanında bilmediklerimiz de vardır. Dolayısıyla konunun uzmanı olan akademisyen meslektaşlarımız burada arkadaşlarımızı kendi konularında aydınlatmaya çalışacaklar, hepimiz onlardan istifade etmeliyiz. Bilgi her zaman güçtür. Bilgiye sahip olma; insanları daha güçlü kılar. Dolayısıyla partimizin dünyadaki bilgi çağına uygun biçimde siyaset yapması açısından bu tip organizasyonlar fevkalade yararlı olmaktadır. Partimiz bu konuda öncülük de etmektedir. Dolayısıyla buraya gelerek arkadaşlarımızı bilgilendirecek hocalarımıza hoş geldiler diyor, hem hocalarımıza hem de katılımcılara başarılar diliyorum.
Bildiğiniz gibi şu anda partimizin en önemli konularından birisi; ‘Demokratik Açılım Projesi’dir. Demokratik Açılım’ın birinci amacı terörizmi durdurmak, tamamen ortadan kaldırmak. İkincisi ise; her şeyin, ekonominin de, sosyal gelişmenin de, insani gelişmenin de temelini teşkil eden daha kaliteli bir demokratik yapı, siyasi ve ekonomik istikrarlı yapı ile daha gelişmiş bir demokrasi. Bütün vatandaşlarımızın etnik kökenlerine bakılmaksızın değişik haklardan yararlanması, en yüksek düzeyde insan haklarından yararlanılması, eğitimiyle, sağlığıyla ve sosyal haklarıyla. Dolayısıyla bu iki amacı gerçekleştirdiğimizde Türkiye’miz, mutlaka Anayasa’mızın 1. ve 3. maddelerinde belirtilen; demokratik, sosyal, laik bir hukuk devleti niteliğine devam edecektir. Bayrağımız değişmeyen ay-yıldızlı al bayraktır, resmi dilimiz ve eğitim dilimiz Türkçedir. Anadilini öğrenmek isteyenler bulundukları yerlerde bir takım kültürel faaliyetler yapmak isteyenler yapar ama resmi dilimiz kadar eğitim dilimiz de, anadilimiz de Türkçe olarak kalacaktır. Milletin ve devletin bütünlüğü, milli devlet ve sınırlarımız hiçbir şekilde tartışma konusu yapılamaz. Her zaman, Anayasa’da belirtilen başkentimiz Ankara olmaya devam edecektir. İstiklal Marşımız da; Mehmet Akif Ersoy’un, biraz önce söylediğimiz, İstiklal Marşı’dır. Sizin bunlardan emin olduğunuzu biliyoruz ama başkalarına da, teşkilat yapanlara da anlatmanız için söylüyorum, içiniz rahat olsun.”
Daha sonra sözü alan AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Bünyamin Kılıç ise, Siyaset Akademisi’nin kurumsal bir kimlik kazandırmak ve parti mensupları arasında dil birliği sağlamak amacıyla kurulduğunu belirterek; “Bu sayede herhangi bir siyasi kimlik gözetmeksizin ülke içinde siyasal bilincin artırılması ve daha nitelikli siyasetçi kadroların yetişmesi, siyasette kadın sayısının artırılması ve gençlerimizin siyasete olan ilgisini daha nitelikli bir hale dönüştürülmesi amacıyla eğitim faaliyetlerine başlanmıştır. Siyaset Akademisi’ni düzenlemekteki amaç; geleceğin Türkiye’sinin şekillenmesinde etkin rol üstlenecek bireyler olarak düşünüp, hem siyasal hem de kültürel olarak donanım kazandırmaktır. Bu sayede siyasi hassasiyeti olan vatandaşlar; sorumluluk sahibi kılabilmek adına kendine misyon edinmiştir bu amacı” dedi.
Bünyamin Kılıç’tan sonra konuşma yapan Belediye Başkanı Avukat Durmuş Küçük ise; “Akademik düzeyde bilgilerini bize aktaracak olan bilim adamlarımıza teşekkür ederim. Partimiz genel anlamda ülkemizde ve dünyada dengelerle, pozitif anlamda çok güzel hizmetler sergilemektedir. Bizler de genel anlamda siyaset yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Akademide son olarak AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç konuştu. Erkoç; “Adalet ve Kalkınma Partisi; Türk siyasetinde birçok yenilikler getirdi, birçok defa ilkler yaşandı. Siyaset akademisi de bunlardan bir tanesi. Gerçekten seviyeli, ülkemizin gelecek yıllara taşınmasında, Türkiye’nin muasır medeniyetlere çıkmasında bence katkısı olacak bu eğitim faaliyetinin. Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümeti, eğitime büyük önem vermektedir. Hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı’nda ayırdığı bütçesinde ve eğitim programlarıyla da bunu göstermektedir” dedi.
Konuşmalardan sonra Siyaset Akademisi başladı ve akademide ilk dersi, Ankara’dan Personel Geliştirme Akademisi Danışmanlık Genel Koordinatörü Abdulkadir Özbek ile Selçuk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ertan Özensel verdi.
Siyaset Akademisi Koordinatörü Bekir Yılmaz, 150 kişinin katıldığı akademinin ikinci haftası olan 20 Mart 2010 günü, Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi, aynı zamanda AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi ve Sosyal İşler Başkanlığı'nı da yürüten Doç. Dr. Mazhar Bağlı’nın ‘Demokratik Açılım’, Selçuk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ramazan Yelken’in ise ‘Türkiye'nin Kamusal Alanının Yeniden Yapılandırılması’ konusunu işleyeceğini söyledi.