Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin kömür ihtiyacını karşılayan AEL İşletme Müdürlüğü’nde, işletme ve EÜAŞ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihalelerle bazı işler belli bir süreliğine özel sektöre devredilirken, Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şubesi bu duruma itiraz etti.
Bölükbaşı; “Asıl İş Taşerona Yaptırılıyor”
Şube Başkanı İsmet Bölükbaşı, AEL İşletme Müdürlüğü’nde işletmenin kendisinin yapması gerektiği asıl işleri taşeron firmalara yaptırdığını öne sürerek 2009 yılının Temmuz ayında Gaziantep Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne yazı yazdı. Yazı üzerine işletmeye gelen müfettişin işletmenin asıl işlerini taşeron firmalara yaptıramayacağı yönünde hazırladığı rapora AEL İşletmesi’nin itiraz etmesi üzerine konu mahkemeye taşındı ve mahkeme, dün Elbistan Adliyesi’nde başladı.
Gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Maden-İş Sendikası Elbistan Afşin Şubesi Başkanı İsmet Bölükbaşı, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Ata, Yakup Yüce, Mustafa Erdoğan ve Bekir Sami Yavuz ile Sendika Avukatı Hatice Salman bir basın toplantısı düzenledi.
İşletmenin kendisinin yapması gereken asıl işlerini taşeronlara yaptırdığını ve bu nedenle itirazda bulunduklarını belirten Şube Başkanı İsmet Bölükbaşı; “Bugün görülen mahkemede işletme çalışan 800 civarında işçi arkadaşlarımızın ya devlet işine geçmeleri ya da devletin en kısa zamanda işçi alarak bu işleri devlet tarafından yapılmasını talep ettik. Süreç devam etmektedir, inşallah olumlu bir sonuç alırız. Bizim amacımız, bu bölgenin insanlarının oraya işçi olarak alınması, taşeronlarda asgari ücretle çalışmaktan kurtulmasını sağlamaktır. Sizlerin de bildiği gibi işçiler asgari ücretle çalıştırılıyor ama maliyet ikiye katlıyor. Özel sektör girmeden önce bu işletmenden verilen kömürle santral, 1 kilowat/saat elektrik enerjisini 2 cente üretirken, şimdi bu rakam 4.5-5 cente çıktı. Bu ne demek? Bugünkü taşeronların çalıştırdığı işçiler en düşük ücreti alırken taşeron en yüklü parayla ihaleyi aklıyor demektir. Devlete maliyeti, devletin kendi işçisinin en az 2-3 katı oluyor. Kamu buraya işçi alır ya da bu işçiler kamuya geçerse ileride maliyet düşecektir” dedi.
“Devletin Çok Büyük Zararı Var”
İşletmenin asıl işlerinden birinin bant yolları olduğunu, bunun da ihale ile taşeron firmalara verildiğini ve gelen müfettişin bant yollarının işletme tarafından yapılması, teşeron firmalara yaptırılmaması gerektiği yönünde bir rapor hazırladığını belirten Bölükbaşı; “Bildiğim kadarıyla işletme de şu anda 14 tane firma var ve bizim asıl işimiz olanlara itiraz ettik ve bunların tespit edilerek asıl işlerin taşeron firmalar yerine işçi alımı yapılarak devlet tarafından yapılmasını istiyoruz. Sendika olarak bunun peşindeyiz. Devlet kamuda küçülmek istiyor ve bu nedenle de emekli olan işçilerin yerine işçi almıyor. Bu defa da asıl işini taşerona veriyor ve taşeron da işini sağlıklı yapmıyor. ‘İşçiler çalışmıyor’ demiyorum, işi bilmiyorlar. Ama kamuya alınan işçi orada daha sağlıklı çalışıyor. Çünkü 1-2 yıl sonra oranın uzmanı oluyor. Fakat bu özel sektörde olduğu zaman her yıl ihale yapılıyor ve bununla birlikte de her yıl işçi değişimi oluyor. Durum böyle olunca da iş verimli olmuyor ve devletin de bundan çok büyük zararı var” dedi.
Salman; “Yargılama Süreci Başladı”
Sendika Avukatı Hatice Salman ise İsmet Bölükbaşı gibi AEL’nin kendisinin yapması gerektiği asıl işlerini taşeron firmalara yaptırılamayacağının Bölge Çalışma Gurubu tarafından da tespit edildiğini belirterek; “4857 Sayılı Yasa’nın 2. Maddesi ve Alt İşveren Yönetmeliği hükümleri uyarınca Gaziantep Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne şubemizin yaptığı başvuru üzerine işletmemizde yapılan tespitlerin bir kısmı olumlu sonuçlanmıştır. Fakat olumsuz sonuçlananlar da var. Sonuç itibari ile bakanlığın işletme bünyesinde yapmış olduğu tespite karşı bir yargılama süreci başlamıştır. Bu tespitte bir kısım işçilerin baştan itibaren asıl işveren işçisi sayılması gerektiği hüküm altına alınırken, diğer bir kısmında ise bu işçilerin şirket işçisi olarak devamına karar verilmiştir. Buna ilişkin yasal mücadeleyi sendikamız ve şubemiz olarak yürütmekteyiz” dedi.
“Personel Yetersizliği, Hazineye Yapılacak Taleple Giderilmeli”
İşçilerin haklarını savunma adına ne gerekiyorsa yapacaklarını söyleyen Avukat Hatice Salman, son olarak; “Eğer kamuda bir personel yetersizliği varsa, bunun hazineye yapılacak bir taleple karşılanması gerekir. Asıl işinizi taşeron aracılığı ile gördüremezsiniz. Yani biz bu anlamda taşerona karşıyız. Taşeronlaşmanın şartları vardı. Bu şartlara riayet edildiği sürece yasada bu kanun hükmüne ‘hayır bu olamaz’ diyemeyiz. Ama bu yasal şartlar uygun gerçekleşirse evet, yasal şartlara uyulmadan gerçekleşirse hayır tabiî ki. Bizim iddiamız, yasal şartların oluşmadığı yönündedir” şeklinde konuştu.