8 Mart Pazartesi günü Neslihan Düğün Salonu’nda saat 17:30’da başlayan söyleşiye CHP Elbistan İlçe Başkanı Avukat Mehmet Uzun, CHP Parti Meclis Eski Üyesi Ayla Akbal, CHP Elbistan Kadın Kolları Başkanı Perihan Özgür ve kadınlar katıldılar.
“AKP İktidarı Sürünmeye Mahkûmdur”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından bir konuşma yapan CHP Elbistan İlçe Başkanı Mehmet Uzun, AKP iktidarının kadınların meclisteki mutsuzluğu olduğunu söyleyerek, “Öncelikle Elazığ depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Hepinizin bildiği gibi bugün Dünya Emekçi Kadınlar günü. Cumhuriyetimizin kurulduğu daha ilk yıllarda, 1934 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını tanımıştır. Biz Avrupa’nın birçok ülkesinde bu hakkı kadınlarımıza daha önce vermişiz. Bu Türk kadınları için büyük bir kazanımdır. Ama bundan sonraki yıllarda kadınlarımızın seçme ve seçilme haklarında baya bir geriye gidiş olmuştur. Meclisin ilk yıllarına baktığımız zaman ve şu andaki yapıya bir baktığımız zaman. O zamandaki gelişemeye göre kadınlar mutlu mu? Çok çok geridedir. Bunu maalesef bugünkü AKP iktidarı bu yapının bazı sorunlarından biridir. 2002 yılından belli AKP politikaları kadınımızı, insanımız yoksulluğa, açlığa ve sadakaya mahkûm etmiştir. Bunun çözüm yolu tabiî ki sandıktır. Şu anda görüyoruz ki Tekel işçileri, bakkallar ve diğer iş kollarındaki direnişler AKP iktidarının sonunu getirmiştir. AKP iktidarı sürünmeye mahkumdur ve bu gemi su almıştır. Şimdi ise Cumhuriyet Halk Partisi iktidarın tek alternatifidir. Bu duygularla kadınlarımızın gününü kutluyorum” dedi.
“2010 yılında Hala Aynı Yerde Sayıyoruz”
Daha sonra sözü alan CHP Elbistan Kadın Kolları Başkanı Perihan Özgür ise, “Bugün Dünya Emekçi Kadın Günü’nü kutluyoruz. Ama hala Atatürk’ün bize 1934 yılında verdiği seçme seçilme hakkı ile yetinip bu hakkımızı tam olarak kullanıp bugün 2010 yılı olmasına rağmen hala aynı yerde saydığımızı biliyoruz. Kadının sosyal yaşamında ayrımcılık, dışlanma, şiddet ve tüm hak ihlallerine hala devem ediyor. Parlamentoda temsil oranlarımız çok düşüktür. Aile içinde şiddet ve töre cinayetleri alabildiğine devam etmekte. Çağdaş ve modern bir topluma ulaşabilmek için önce kadınlarımıza hak ettiği değeri kazandırmamız gerekir. Ne yazık ki Dünya Kadınlar Günü’nde işsizliğin, yoksulluğun, ayrımcılığın en ağır faturasını biz kadınlar ödüyoruz.Günümüzde baskılarla, bağnaz düşüncelerle çağdaş yaşamın çalışma dünyasının dışına itiliyoruz. Biz yardımlarla önümüze konan poşetlerle yaşamak, yarın ne olacak diye diye kara kara düşünmek istemiyoruz. Evde yanmayan sobanın, pişmeyen çorbanın, boş kalan ekmek sepetinin hesabını sormak istiyoruz. Bu kararlılık ve anlayışla CHP kadınları olarak Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nüzü kutluyorum” dedi.
“Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 100. Yılını Kutluyoruz”
Söyleşiye konuşmacı olarak katılan CHP Parti Meclis Eski Üyesi Ayla Akbal ise son sözü alarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihine değindi ve kadının ikinci sınıftan sayıldığını söyledi.
100. yıllarını kutladıklarını söyleyen Akbal, “ Bugün 100 yıl süren ve sürmekle devam eden dünya kadınlarının her türlü baskıya, haksızlığa ve olan direnişlerinin günüdür. Bugün sadece eğlence günü değil. Dünya kadını hem eğleniyor hem sorunlarını tartışıyor. Tarihçesine kısaca bir göz atarsak. 8 Mart 1857’de yani bundan 150 küsur yıl önce New York’ta bir tekstil fabrikasında 140 kadın işçi, iş koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerinin arttırılması için bir grev yapıyor. Bu greve bugünde olduğu gibi polis müdahale ediyor. Ve birden bire fabrikada yangın çıkıyor. Bu yangını kim çıkardı? Patron mu çıkardı, polis mi çıkardı hala bilinmiyor. 140 emekçi kadın yanarak ölüyor. Tabi bu emekçilerin tepkisine sebep oluyor. Bu 140 cenazeyi yüz binlerce kişi katılarak görkemli bir şekilde kaldırıyorlar. Bu tabi dünyaya da dalga dalga yayılıyor. 1910 yılında Clara Zetkin’in girişimiyle 17 ülkeden 100 tane delege geliyor. İkinci enternasyonalde dünyanın neresinde olursanız olun kadınlara uygulanan sömürü ve baskıya karşı savaşın kadın-erkek eşitliği, kadınlara seçme ve seçilme hakkı gibi kararlar alınıyor. 1921 yılında ise 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olması karara bağlanıyor. Kısacası 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kasın işçilerinin birlik, dayanışma ve savaşımlarının 100. yılı kutlanıyor.Dünyanın her yerinde kadınlar ikinci sınıf. Özelilikle doğu ülkelerinde. Avrupa, Amerika, Avustralya ve Kanada gibi ülkelerde belli bir uygarlık düzeyine ulaşmış toplumlarda kadının saygın bir yeri var. Ama yine daha da üstün haklar istiyorlar. Daha da çalışmalarının değerlendirilmelerini istiyorlar. Bu kadınlar haklarını oturdukları yerden almıyorlar”
Programda Elbistan’ın yakından tanıdığı türkücü Âşık Tekin, orkestra eşlinde kadınlara birbirinden güzel türküler söylerken programın ilerleyen dakikalarında ise CHP Kahramanmaraş Eski Milletvekili Adayı Kibar Özdemir bir konuşma yaparak kadının Türkiye’deki yerine değindi.