Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye’nin değişi yerlerine yerleştirmiş olduğu hava Kalitesi ölçüm İstasyonları’ndan almış olduğu verilerle kış aylarında Türkiye’nin kirlilik fotoğrafını çıkan ve bunu ay ay yayınlayarak kamuoyunu bilgilendiren TÜİK, son olarak 2009 yılının Hava Kalitesi’ni yayınladı.
Daha önceki ayların verilerine bakıldığında 2008 yılı aylarına göre kirlilikte düşüş yaşanan Elbistan’da, 2009 yılı genelinde de düşüş oldu. Hem kükürtdioksit hem de partiküler madde kirlilik ortalamasında Hakkari’nin birinci olduğu TÜİK’in raporuna göre Elbistan, 2009 yılında partiküler madde ortalamasında 109 değer ile 10. sırada yer aldı.
2008 Yılında Türkiye İkincisiydi
Elbistan’ın TÜİK’in raporunda 10. sırada yer alması, havasının bir önceki yıla göre düzeldiğini yani az kirli olduğunu ortya koyuyor. Çünkü Elbistan, TÜİK’in 2008 yılı raporuna göre kirlilikte Türkiye ikincisi ve partiküler madde kirlilik değeri ise 136 idi.
Partikül Madde Nedir?
TÜİK hava kirliliği raporlarını açıklarken hem kükürdioksit hem de partiküler madde verilerini açıklıyor. Her ikisi de insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluştururken, Elbistan, TÜİK tarafından açıklanan tüm raporlarda partiküler madde kirlilik sıralamasında yer alıyor.
Peki, partiküler madde nedir ve insan sağlığına Zaraları nelerdir?
İşte Çevre ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere partüler madde ve zararları.
Partikül kirliliği, solunum yolu enfeksiyonlarına hassasiyeti arttırabilir, astım, kronik bronşit gibi mevcut solunum hastalıklarını kötüleştirebilir, ilaç kullanımını ve doktor ziyaretlerini arttırabilir.
Astım gibi solunum rahatsızlıkları bulunanlar bu partiküllere maruz kalırlarsa normalde nefes aldıkları gibi derin nefes alamayabilirler, öksürebilirler ve nefes darlığı çekebilirler. Sağlıklı insanlarda da bunun gibi sağlık etkileri gözlenebilir, fakat ağır sağlık problemleri yaşamayabilirler.
Kalp veya solunum rahatsızlıkları olanlar (kalp yetersizliği, kalp ile ilgili damar hastalıkları, astım veya Koah - Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve yaşlı yetişkinler acil servislere başvurabilirler, hastaneye yatabilirler ve hatta bazı durumlarda ölebilirler. Bu grup hava kirliliğine maruz kalırsa göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve yorgunluk hissedebilirler. Partikül kirliliği (hava kirliliği) kalp ritim bozukluğu ve kalp krizi ile de ilişkilendirilmiştir.
Havadaki partiküler madde kirlilik oranı 101-150 arasında olması hassas gruplar için sağlıksız bir ortam oluşturuyor. Toplumun belli bir kesimi, özellikle belli kirleticilere karşı hassastır. Bu grubun, genel nüfusa göre daha düşük seviyelerde dahi etkilenmeleri muhtemeldir. Örneğin, solunum rahatsızlığı olan kişiler, ozon kirleticisine maruz kalmaları sonucu daha fazla risk taşırken; kalp rahatsızlığı olan kişiler havadaki partikül kirleticilerine maruz kalmaları sonucu daha fazla risk taşırlar. Genel olarak, toplumun büyük kesimi, bu aralıkta etkilenmez.