Ekinözü Ç.P.L’de verilen seminerde Maraşlı şu ifadelere yer verdi; “Sınava hazırlık bir çok faktörü içinde barındıran bir süreç ve bu süreci en iyi şekilde değerlendirebilmek öğrencinin kendi içsel düzenini korumasına bağlı bir boyutu ifade ediyor. Mesela bu durumlardan biri kaygı, sınava ne kadar az süre kalırsa kaygı düzeyi artacak şeklindeki bireysel koşullandırmalarda yine öğrenci psikolojisinin bir kesiti …
Her duygu gibi kaygı da kişinin yaşamdan doyum alabilmesi için gerekli. Amaç, kaygıyı ve stresi tümüyle ortadan kaldırmak değil, kaygıya yenik düşmemek ve yaşanan kaygıyı belli bir düzeyde tutarak onu kendi yararımız için kullanmak. Normal düzeydeki bir stres kişiye, istek duyma, karar alma, alınan kararlar doğrultusunda enerji üretme ve bu enerjiyi kullanarak performansını yükseltme açısından yardımcı olacaktır.
Ancak yaşanan kaygı çok yoğun ise, kişinin enerjisini verimli bir biçimde kullanması, dikkatini ve gücünü yapacağı işe yönlendirmesi engellenir. Böylece bloke olan kişi potansiyelini tümüyle kullanamaz ve istenen performansa erişemez. Oysa YGS‘de başarılı olmak, istenilen sonucu elde etmek biraz da kaygı düzeyini kontrole bağlı…
Kaygı gibi konsantrasyon da her öğrenci için üzerinde durulacak önemli bir faktör hele de sınava hazırlık sürecinde.Okunan kitaptan yada bir yazıdan bir şey anlamama, çabuk sıkılma, düşünceleri toparlayamama, isimleri unutma gibi durumlar, konsantrasyon bozukluğunun bir işareti.En çok gençlerimizin etkilendiği ve insan yaşamını olumsuz etkileyen yakınmalardan biri olan konsantrasyon bozukluğu, kişinin performansını olumsuz etkileyerek psikolojik sıkıntılara kadar sürükleyebiliyor bireyi daha çok, beyin yorgunluğu, uyku düzensizliği, ısı ve ışık değişimleri, ekonomik sorunlar, aile içi iletişimsizlik, mutsuzluk, umutsuzluk, uyku bozukluğu ve gelecek kaygıları insanları konsantrasyon bozukluğuna itebiliyor.
Sınava hazırlık sürecinde kaygı yada konsantrasyon gibi bir çok faktör öğrenci dünyasında merkezi bir yerde .Oysa ben diyorum ki sevgili öğrencilerime kaygı yada dikkat bozukluğu yada sizi çalışmaktan alıkoyabilecek her ne varsa onların sizi yönlendirmesine izin vermeyin hayatı siz yönlendirin ki içinizdeki güç kaygıya da konsantrasyona da rotasını çizdirsin, siz rotanızı çizdikten sonra başka hangi güç sizi yolunuzdan alıkoyabilir ki.”