Anasayfa | Eczanelerimiz | İletişim-Künye | Resmi Kurum telefonları | Haber Ara | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Takvim

Sayaç

Şiirli Şehir Kahramanmaraş ve Ahır Dağı'nın Sesiz Güzelleri

Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş'ın tanıtımı için yöresel şairlerimizi Şiirli Şehir Kahramanmaraş kitabında, Ahır Dağı'na has çiçekleri ise Ahır Dağı'nın Sessiz Güzelleri Kitabı'nda toplayarak önemli bir kültür hizmetine imza attı.
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 01 ?ubat 2010 10:53

Kahramanmaraş’ın tanıtımı için valilik tarafından yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır’ın girişimiyle Kahramanmaraş merkez ve ilçelerindeki şairler bir kitapta toplandı. Şiirli Şehir Kahramanmaraş isimli kitapta Elbistan ve çevre ilçelerinden önemli şairler ve şiirleri bulunuyor. Asrın ozanı olarak adlandırılan Aşık Mahzuni Şerif ile Mahzuni’nin hocası Aşık Mahrumi’nin de şiirleri yer alıyor.

Editörlüğü’nü Mehmet Gümüşer Anadolu Lisesi’nde görev yapan Duran Boz’un yaptığı kitaptan 3 bin adet basıldı.

Kahramanmaraş Valiliği’nce kültür hizmeti kapsamında hazırlanan bir diğer kitap ise Ahır Dağı’na has 200 yaban çiçeğinin tanıtıldığı Ahır Dağı’nın Sessiz Güzelleri isimli kitap. Uzun bir çalışma neticesinde tek tek tespit edilen çiçekler bir kitapta toplandı. Birbirinden güzel 200 adet çiçeğin isimlerinin yer aldığı ve 2 bin adet basılan kitapta birçok çiçeğin de fotoğrafları yer alıyor.

Akademisyenlere, şair, şiir ve çiçekler hakkında araştırma yapanlar ile Kahramanmaraş’ın tanıtımına katkıda bulunacak, Kahramanmaraş’ın tanıtımı için çeşitli çalışmalar yürütenlere kaynak olması amacıyla dağıtılacak olan kitapların önsözlerini ise Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır yazdı.

Kitapların hazırlanış amacına da değinildiği önsözlerde Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır şu ifadeleri kullandı; “Şiir; insanın zihinsel etkinliklerinin önde gelenidir. Hasretler, sevinçler, kederler, yakarışlar, hep şiir tadında zuhur eder. Bir yürekten diğerine kalbin kelimelerde hissedilen yankısı akar. Sonunda şiir olur. Türkü olur. Ağıt olur. İnsanı, kendi ruhi hallerinden birisinde yakalar. İnsanlık durumları dışına çıkmayanlara ses verir. Bu yeni sesle insan insana kavuşur. Sazın, sözün divanı kurulur ortalığa.

Kahramanmaraş ağıdın, türkünün, sözlü kültürün karşılık bulduğu tabiat yapısını bünyesinde taşır. Dağları ve tabiatın envaiçeşit güzellikleri şehrin coğrafyasına kendi güzelliğini katar. Bura da tabiat, insan mahsus yüzünü göstermekten sakınmaz. Sarp geçitlerin erişilmezliğine boşaltmaz içindekini. Her yönden sağılan yollarla insan yönünü yitirmez. Tabitla kavgalaşmaktansa onun imar edeni olur. Yaşamının anlamına ilişkin gök sofraları açılır insanın önünde. Özellikle Göksun, Afşin, Elbistan, Andırın, yörelerinde ağıdın bin bir türüne rastlanır. Gurbete gidenlere, yarine kavuşamayanlara, askere gidip de dönemeyenlere ayrı ayrı ağıtlar yakılır. Bu ağıtları, aşıklar sazın tellerine dokunarak türküleştirir. Bu ağıtlar dört bir yana yayılır.

Halk aşıklığı adı geçen bölgelerde hala geçerliliğini sürdürmektedir. Derdiçok, Behlül Ali, Hayati Vasfı Taşyürek, Aşık Yener, Aşık Mahzuni Şerif gibi sesi, sözü Türkiye dışına taşınanlar örnek olarak verilebilir. Elbette bunlarla da sınırlı değildir.

Ayrıca Cumhutiyet dönemi edebiyatında şiirleriyle çığır oluşturanlar da vardır. Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Alaeddin Özdenören, Osman Sarı, Bahattin Karakoç, Abdurrahim Karakoç, Bejan Matur, Şevket Yücel bu şairlerden birkaçıdır sadece.

Bir ilk örnek olarak bu çalışmanın şehrimiz hakkında yeni çalışmaları beraberinde getireceğini umuyorum. ‘marifet iltifata tabidir.’ ilkesinden hareketle her türden sanatsal, kültürel çalışmaya destek olmak çabası içindeyim. ‘Şiirli şehir Kahramanmaraş’ın ortaya çıkmasına Şair-Yazar Sayın Duran Boz öncülük etti. Metinlerin tespitinden, bilgisayara aktarılmasına, basım aşamasına kadar bütün işlemleri editör olarak üstlendi. Düzeltiden teknik hazırlığa kadar ‘Şiirli Şehir Kahramanmaraş’a emeği geçenleri kutlarım.

Eteğinde yaşadığımız Ağır Dağının Nadide 200 kadar Yaban Çiçeğini tanıtan bu kitapta Kahramanmaraş’ın florasının önemi bir kez daha gözler önüne serilmiştir. 2008 yılında yayınlanan ‘Doğanın Penceresinden Kahramanmaraş’ ve Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin 2009 takvimine konu olan Kahramanmaraş’ın endemik bitkileri ile ilimizin florasının ne kadar zengin, ne derece özel olduğunu gördük. Yaklaşık beşte biri dünyada sadece Türkiye de yetişen (endemik) 2500 doğal çiçekli bitkiye ev sahipliği yapan Kahramanmaraş birçok bitkiye de ilin, ilçelerinin yada dağlarının adını vermiştir. Dünya bu bitkileri bu adlarıyla tanır. Ahır Dağından 2009 yılında bilim dünyasına tanıtılan Salvia maraschica (Maraş adaçayı) gibi. Ancak böyle bir zenginlik büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirmektedir. Bu bitkilerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için yetiştikleri doğal alanlar, birlikte yaşadığı diğer bitkilerle birlikte korunmalıdır. Bu yayın Kahramanmaraş’ın önemli Bitki Alanlarından biri olan Ahır Dağının 200 kadar bitkisini resimlerle tanıtmaktadır. Tanıtmak korumanın ilk adımıdır, bu doğal zenginlikleri daha fazla geç kalmadan korumak üzere çaba göstermek hepimizin görevidir. Yayının hazırlığından basımına kadar her aşamasında titizlik ve özveri ile çalışan yazarlara ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

Bu haberi paylaş: Google Favorilerime Ekle Google Facebook'a GönderFacebook Yahoo'ya EkleYahoo Digg'e EkleDigg Del.icio.us'a EkleDel.icio.us
 
Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Adnan Güllü Adnan Güllü
WASHINGTON ANITI ve OSMANLININ HEDIYESI

Tarihçi

Zafer Eren Zafer Eren
KIRMIZI VE GRI

DÜZ AYNA

A.Ihsan Kuyumcu A.Ihsan Kuyumcu
YOL AYRIMI

Sair-Yazar-Ressam

Mustafa Eslik Mustafa Eslik
YÖNETICILIK, LIDERLIK VE DUYGUSAL ZEKA

Yazar

Mahir Baspinar Mahir Baspinar
CÜCÜK TEPE (!)

Sair-Yazar

Hanifi Kara Hanifi Kara
EFENDILER EFENDISI'NE

Egitimci, Sâir ve Yazar

Sait Çolakoglu Sait Çolakoglu
ANAMIZ

Sair

Ömer Çay Ömer Çay
SEFA GELDIN RAMAZAN

Sair

Bilal Ay Bilal Ay
SUÇ KIMIN?

Ziyaretçi Defteri

OKU

YAZ

Gazetemiz

Önceki Gazeteler İçin Tıklayınız

Elbistan'da Hava


RSS Kaynağı 

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
bizimelbistangazetesi.Com © 2007-2024 Tüm Hakları Saklıdır.Kardeş Site www.bizimogretmenler.com Düzenleme: Kosker - www.bizimogretmenler.com