2009 yılında Elbistan Ticaret Meslek Lisesi İş-Kur Kahramanmaraş İl Müdürlüğü ile İYK kapsamında Pazarlamacı Yetiştirme Kursu açmış, Elbistan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de yine İş-Kur Kahramanmaraş İl Müdürlüğü ile TYÇP kapsamında ortaklaşa hazırladıkları proje ilçedeki okullarda 3 ay süreyle 36 hizmetli istihdam edilmişti.
Pazarlamacı Yetiştirme Kursu’na katılanlara kur süresince günlük belirli bir yevmiye verilmiş, hem de sigortaları yapılmıştı. Okullara alınan 36 hizmetlinin de aylıkları dışında sigortaları yaptırılmıştı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Elbistan’da hayata geçirilen bu iki proje gibi değişik projeler hazırlanması amacıyla Türkiye genelindeki İş-Kur Müdürlükleri’ne belirli oranlarda ödenek ayırdı.
Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Türkiye İş Kurumu Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’ne TYÇP ve İYK kapsamında 5 milyon 516 bin 720,65 TL ödenek tahsis edildiğini söyledi.
Ayrılan ödenek miktarı ve ödenek kapsamında desteklenecek projeler için başvurular sırasında yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler aktaran Vali Tanılır şunları söyledi; “İşgücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirilmekte olan kurs, staj, girişimcilik gibi eğitim ve Toplum yararına Çalışma Programları 2010 yılında da uygulanacak olup, ilimize 2010 yılı için toplamda 5 milyon 516 bin 720,65 TL ödenek tahsis edilmiştir. Tahsis edilen bu ödeneğin 3 milyon 357 bin 558,73 TL’si İşgücü Yetiştirme Kursları (İYK) için, 1 milyon 959 bin 161,92 TL’si ise 685 bin 706,67 TL’si Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) için tahsis edilmiştir. TYÇP için tahsis edilen bu ödeneğin 685 bin 706,67 TL’si Ağaçlandırma ve Çevre Düzenleme Projeleri için kullanılacak, geri kalan kısmı ise diğer projeler için kullanılacaktır.
Belediyeler, Ağaçlandırma ve Çevre Düzenleme konusunda ayrılan kaynak için proje başvurusunda bulunamayacaktır.
TYÇP kapsamında proje hazırlayacak olanların başvurularında TYÇP başvuru formu, teklif sahibinin genel tanımı, programın amacı, katılımcı şartları, ayrıntılı çalışma planı, özel firmalar için SGK ve Vergi Dairesi Prim ve Ceza Borcu olmadığına dair belgelerin bulunması gerekiyor.
İYK kapsamında proje hazırlayacak olanların ise başvurularında kurs başvuru formu, teklif sahibinin genel tanımı, kursun amacı, katılımcı şartları, eğitim planı, SGK ve Vergi Dairesi Prim Borcu ve Ceza Borcu olmadığına dair belgeler, mali tablo, eğiticilerle ilgili belgelerin bulunması gerekmektedir.
Ayrıca, TYÇP ve İYK’ya teklif veren kurum-kuruluş tarafından bir koordinatör görevlendirilmesi gerekmektedir. TYÇP ve İYK Projeleri’nin 1 Aralık 2010 tarihinde tamamlanacak şekilde planlanması gerekmektedir.”