Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bünyesi’nde kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü’ne getirilen Ziraat Mühendisi Dr. Ömer Süha Uslu’ya AK Parti Elbistan İl Genel Meclis Üyeleri Sırrı Demir, Ali Demir, Ahmet Göçer ve Hüseyin Tanrıverdi ile Ekinözü İl Genel Meclis Üyesi Turgut Şakalar hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
Uslu, İl Genel Meclisi Üyeleri’ne nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederken, hayvancılık açısından gelişmiş olan Elbistan bölgesinden çok sayıda proje beklediklerini söyledi. Uslu; “Elbistanlı girişimcilere güveniyoruz. Program kapsamında illere tahsis edilmiş bütçelerde belirli bir sınırlama yok. Yani 20 ilde yatırımcılara hibe olarak verilecek destekler ortak bir havuzdan kullanılacak. Bu sebeple iyi projeler birbiriyle yarışacak. Elbistan’dan çok sayıda iyi ve kaliteli projenin gelmesi ilimizin kalkınması açısından önem taşıyor” dedi.
Kurumun çalışma şekli hakkında da bilgiler aktaran Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha uslu şunları söyledi; “Avrupa Birliğine aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla, Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) oluşturmuştur. Türkiye IPA tüzüğünün EK-1’inde yer alan aday ülke statüsündeki bütün bileşenlerden yararlanabilmektedir. Türkiye IPA kapsamındaki Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD Programı) ülkenin kırsal kalkınma bağlamında katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Avrupa Birliği kırsal alanların sürdürülebilir gelişimi için öncelikli sorunların çözülmesine katkıda bulunmak amacıyla, 2007-2013 yılları arasında IPARD Programı kapsamında aday ve potansiyel aday ülkelere hibe olarak fon sağlayacaktır. Hibe fonlarından ülkemizin de yararlanılması amacıyla IPARD’ın program otoritesi olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu özel bir kanunla kurulmuştur. Şu anda 20 ilde İl Koordinatörlüğü düzeyinde yapılanmaktadır. İl sayısı 2010-2013 yılları arasında 42’ye çıkacaktır.
Koordinatörlüğümüz yararlanıcılar tarafından hazırlanan projelere yatırım konularına göre %50 ile %65’e varan oranlarda hibeler verecektir. 2010 yılında proje kabulüne başlamak için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. 2011 yılında da kabul edilen projelerin uygulamasına başlayacağız. Şu an itibariyle eksikliklerimizi gidermeye yönelik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Hazırlık çalışmalarımız tamamlandığında ülke genelinde fırsat eşitliği de gözetilerek, eş zamanlı tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları başlayacaktır. Hedefimiz küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, geliştirilmesi ve topluluk standartlarına yükseltilmesidir. İlimiz için hibelerden yararlanacak proje ve yatırım konuları şunlardır: Süt üreten tarımsal işletmeler, et üreten tarımsal işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili işletmeler, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili işletmeler, su ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili işletmeler, üretici gruplarının kurulmasına destek.
Kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi: Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi. Verilen hibe desteği ile örneğin; bir süt işletmesinin ahır yapımı, süt sağım ünitelerinin kurulması, gübre çukuru yapımı mümkün olabilecektir. Yatırım konularına göre proje alt ve üst limitleri farklılıklar göstermektedir. Genel itibarıyla uygun harcamalar için hibe limitleri 10.000 EURO ile 3 milyon EURO arasında değişecektir. Diğer taraftan yatırımcıların tabi olduğu spesifik uygunluk kriterleri söz konusudur. Örneğin süt inekçiliği yatırımlarında 10 ile 100 inek arasında, koyun-keçi 50-300 arasında, büyükbaş besi için 30-250 hayvanı kapsayan işletmelere ilişkin projelere %50-65 arasında hibe verilebilmektedir. Verilen hibeler, sadece işletmenin kurulması ve işletilmesi ile ilgili inşaat, makine-ekipman, bilişim teknolojileri gibi konuları kapsamakta, hayvanların satın alınmasını içermemektedir. Diğer bir spesifik uygunluk kriteri örneği ise, süt inekçiliği projesi için müracaat eden girişimcinin, en az 7-9 arasında ineğe sahip olması, yatırım sonunda bu sayıyı 10 çıkaracağını taahhüt etmesi gerekmektedir. Kahramanmaraş genelindeki tüm girişimcilere kapımız açıktır. Merak ettikleri her konuyu çekinmeden bizlere sorabilirler. Projelerin hazırlanması sürecinde görev alanımız dahilinde her türlü yardımı yapmaya hazırız. Elbistanlı girişimcilerden çok sayıda proje gelmesini ümit ediyorum.”
Dr. Ömer Süha Uslu
Tarım ve Kısal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü’ne atanan Ömer Süha Uslu, 1970 yılında Samsun’da doğdu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 1992 yılında mezun oldu. Bir müddet özel sektörde çalıştıktan sonra, Sütçü İmam Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi, Kahramanmaraş İl Tarım Müdürlüğü’nde ziraat mühendisi olarak görev yaptı. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. İngilizce bilen Uslu, evli ve 3 çocuk babasıdır.