Anasayfa | Eczanelerimiz | İletişim-Künye | Resmi Kurum telefonları | Haber Ara | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Takvim

Sayaç

"Çevresel Yatırımlar Biran Önce Yapılmalıdır"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Başkanvekili AK Parti Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Afşin-Elbistan A Termik Santrali gibi çevreyi kirleten santrallerin yeni termik santrallerin kurulacağı bölgelerde halkın tepkisine yol açtığını belirterek; "Mevcut termik santrallerde biran önce çevresel yatırımlar yapılmalıdır" dedi.
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 13 Ocak 2010 10:46

Kül tutucu filtreleri bozuk olan ve baca gazı arıtma tesisi olmadan çalışıp yıllardır çevreye zehir kusan Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin bu şekilde çalışmasına göz yumulmasından dolayı Kahramanmaraş’ın Afşin ve Elbistan İlçeleri’nde EÜAŞ aleyhine dava açılmış, dava açan çiftçilerden Mehmet Yağcı 110 bin 179 TL tazminat kazanmıştı.

“Bu, İlk Tazminat Cezasıdır”

Dava sonucun basında geniş yer bulması üzerine TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili AK Parti Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk bir açıklama yaptı. Öztürk; “Afşin-Elbistan termik santrali A ünitesi bacalarından salınan uçucu küllerin hakim rüzgar yönündeki tarımsal toprağa zarar verdiği ile ilgili davanın Yargıtay tarafından onayladığı; medyada çıkan haberlerden anlaşılmaktadır.

Baca gazı arıtma tesisi olmayan termik santral bacasından salınan uçucu küllerin ve termik santral çevresinde açıkta depolanan küllerinin hakim rüzgar yönündeki tarımsal toprağa verdiği zararla ilgili ilk tazminat cezası uygulamasıdır” sözleriyle Türkiye’de ilk defa bir termik santralin çevreyi kirletmiş olmasından dolayı bir kurumun tazminat ödemeye mahkum edildiğine dikkat çekti.

“Zarar Tespitinin Nasıl Yapıldığı Son Derece Önemlidir”

Aynı zamanda Çevre Mühendisi olan Çevre Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, toprakta meydana gelen kirlenmenin santralden kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmek amacıyla bilirkişinin uyguladığı yöntemin çok önemli olduğunu söyledi. Öztürk; “

Termik santralden salınan uçucu küllerin hakim rüzgar yönünde  maksimum kirliliğin olduğu tarımsal toprağa verdiği zarar tespitinin nasıl yapıldığını fevkalade önemlidir. Bunun için;

ü  Hakim rüzgar yönündeki tarımsal toprağın termik santral kurulmadan önceki analizleri yapılmış olması gereklidir. Bu gün tespit edilen toprak analizi ile o günkü toprak analizinin karşılaştırılması ve sınır değerinin üzerinde olup olmadığının karşılaştırılması yapılır. Eğer topraktaki kirleticiler tesis kurulmadan önceki değere göre sınır değerinin üzerinde ise bunun toprağa ve tarımsal üretime verdiği zararlar belirlenir. Veya, hakim rüzgar yönündeki tarımsal toprak ile rüzgarın en az estiği yöndeki toprak benzerlik gösteriyorsa bu topraklardan numuneler alınır ve analizleri yapılır. Hakim rüzgar yönünde maksimum kirliliğin olduğu topraktaki kirleticilerin değerleri diğer yöndeki toraktaki kirleticilerin değerlerinden yüksek ve topraktaki kirletici konsantrasyonu sınır değerlerinin üzerinde ise ağır metallerin toprağa ve tarımsal üretime verdiği zarar tespit edilebilir” dedi.

Bilirkişi, Kirliliğin Santralden Kaynaklandığını Tespit Etti

Yerel mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi, Mehmet Yağcı ile Yargıtay’da bekleyen diğer çiftçilerin tarlalarında inceleme yaparken, Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün belirttiği gibi hakim rüzgar yönünde olmayan tarlalarda da inceleme yapmıştı. Yapılan incelemelerde, hakim rüzgar yönünde olan Mehmet Yağcı’nın tarlalarında çıkan kirlilik oranı, hakim rüzgar yönünde olmayan tarlalardan çıkan kirlilik oranından çok yüksekti.

Bölgede bulunan santrallerden B Termik Santrali’nin uçucu külleri tutmak için filtreleri bulunduğunu fakat A’da bulunmadığını belirten Prof. Dr. Öztürk; “A ünitesi çok eski bir tesistir.  A ünitesi 25 yıldır uçucu kül arıtma tesisi olmadan çalışmaktadır. Dolayısıyla A ünitesinden çıkan baca gazı uçucu külleri özellikle hakim rüzgar yönünde dağılmakta ve toprakta birikmektedir. B ünitesinden çıkan küller ise açık arazide depolanmaktadır. Açık arazide depolanan küllerle ilgili gerekli önlemler alınmadığı zaman hakim rüzgar yönünde maksimum kirliliğin oluşacağı tarımsal topraklarda birikmeye başlar. Ağır metallerin birikmesi ve sınır değerlerin üzerine çıkması tarımsal toprağın kullanımını sınırlar.  

Termik santral çevresindeki özellikle de hakim rüzgar yönündeki toprakta ağır metal kirleticilerin (kurşun, arsenik, kadmiyum, krom, cıva, nikel, bakır, bor, uranyum)  yüksek çıkması termik santralde kullanılan kömür içindeki ağır metal miktarlarına ve baca gazı arıtma tesisi verimliliğine bağlıdır. Termik santral bacasında uçucu külleri tutmak için elektro filtre gibi baca gazı arıtma tesisi yoksa bacadan çıkan kirleticiler hakim rüzgar yönünde dağılır. Hakim rüzgar yönünde maksimum kirliliğin olduğu yerde (toprakta) kirletici konsantrasyonu birike birike sınır değerin üzerine çıkabilir.”

“Tazminat, Arazinin Rehabilitasyonunda Kullanılmalıdır”

Ağır metal kirliliği sınır değerinin üzerinde olan tarımsal toprakların tarımsal amaçlı kullanılması için rehabilite edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Öztürk; “Daha önce tarımsal amaçla kullanılan bu araziler derhal rehabilite edilmelidir.  Yargıtay tarafından onaylanan tarımsal araziye ve üretime verilen zarar tazminatı tarımsal arazinin rehabilitasyonunda kullanılmalıdır. Tarımsal toprak ilk haline getirilmelidir. Bu bir rant kapısı olmamalıdır. Bu bir proje çalışması kapsamında yürütülmelidir. Tarımsal topraklar ilk haline dönüştürülmelidir.

B ünitesinde tutulan uçucu küller başta olmak üzere taban küllerinin çevreye zarar verilmeden depolanmasıyla ilgili gerekli tüm önlemler acilen alınmalıdır. Küllerin depolanmasıyla ilgili pratik bazı önlemler kısa sürede alınarak bundan sonra tarımsal toprağa zarar vermesi durdurulabilir” dedi.

“Yeni Termik Santrallerin Kurulmasına Olumsuz Örnek Oluyor”

Kirletilen çevrenin kirletilmeden önceki haline getirilmesinin çok zor aynı zaman da çok da pahalı olduğunu belirten TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk; “A ünitesinde baca gazından salınan uçucu küllerin arıtımı ile ilgili gerekli önlemler alınabilir. Üretime evet, çevreyi kirletmeye hayır. Afşin-Elbistan termik santralde ve çevresinde gerekli önlemler biran önce alınmalıdır. Mevcut termik santrallerindeki yanlış uygulamalar ve çevreye verdiği zararlar, yeni termik santrallerin kurulmasına olumsuz örnek olmaktadır. Kötü örnekler yeni termik santrallerin kurulmasında halkın tepkisine neden olmaktadır. Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak ve yeni elektrik enerjisi üretim tesisleri kurmak için mevcut termik santrallerde biran önce çevresel yatırımlar yapılmalıdır. Termik santraller çevreyi kirleten değil çevreye katkı sağlayan tesisler haline dönüştürülmelidir. Çevre kirletildikten sonra onu ilk (kirlenmeden önceki) haline getirmenin çok daha pahalı ve zor olduğunu unutmayalım” dedi.

Bu haberi paylaş: Google Favorilerime Ekle Google Facebook'a GönderFacebook Yahoo'ya EkleYahoo Digg'e EkleDigg Del.icio.us'a EkleDel.icio.us
 
Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Adnan Güllü Adnan Güllü
WASHINGTON ANITI ve OSMANLININ HEDIYESI

Tarihçi

Zafer Eren Zafer Eren
KIRMIZI VE GRI

DÜZ AYNA

A.Ihsan Kuyumcu A.Ihsan Kuyumcu
YOL AYRIMI

Sair-Yazar-Ressam

Mustafa Eslik Mustafa Eslik
YÖNETICILIK, LIDERLIK VE DUYGUSAL ZEKA

Yazar

Mahir Baspinar Mahir Baspinar
CÜCÜK TEPE (!)

Sair-Yazar

Hanifi Kara Hanifi Kara
EFENDILER EFENDISI'NE

Egitimci, Sâir ve Yazar

Sait Çolakoglu Sait Çolakoglu
ANAMIZ

Sair

Ömer Çay Ömer Çay
SEFA GELDIN RAMAZAN

Sair

Bilal Ay Bilal Ay
SUÇ KIMIN?

Ziyaretçi Defteri

OKU

YAZ

Gazetemiz

Önceki Gazeteler İçin Tıklayınız

Elbistan'da Hava


RSS Kaynağı 

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
bizimelbistangazetesi.Com © 2007-2024 Tüm Hakları Saklıdır.Kardeş Site www.bizimogretmenler.com Düzenleme: Kosker - www.bizimogretmenler.com