İçme Suyu Rehabilitasyonu Projesi'nin 2. bilgilendirme toplantısı Şehit Er Mehmet İnan Parkı'nda yapıldı. Su Arıtma Tesisi'ne değinen İO Çevre Çözümlerinden Çevre Mühendisi Murat Cem Ertürk, Elbistan Atıksu Arıtma Tesisi Projesinin, özü itibariyle bir çevre koruma projesi olduğunu söyledi.
İO Çevre Çözümleri Ar-Ge Ltd. Şti. tarafından yürütülen bu çalışma kapsamında projeyle ilgili bilgi vermek ve görüş almak üzere 13.02.2008 tarihinde “Halkın Bilgilendirilmesi Toplantısı” düzenlenmişti. “Çevre Yönetim Planı” kapsamında nihai raporun hazırlanması amacıyla ikinci bir “Halkın Bilgilendirilmesi Toplantısı” dün Şehit Er Mehmet İnan Parkı’nda düzenlendi. Toplantıyı müşavir firma temsilcisi olarak Çevre Mühendisi Murat Cem Ertürk yönetti.
Toplantıya, Dünya Bankası Projesi Teknik Koordinasyon Müdürü Emrah Baydemir, Sivil Toplum Örgütleri, Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Elbistan Temsilcisi Poyraz Poyrazoğlu, vatandaşlar, Elbistan Belediyesi yetkilileri ve basın mensupları katıldı.
Toplantıda Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmaları hakkında İO Çevre Çözümlerinden Çevre Mühendisi Murat Cem Ertürk tarafından bilgiler verildi. Çalışmalarının, tasarım faaliyetlerinin, Proje Tanıtım Dosyasına ve Çevre Değerlendirmesine kapsamlı girdilerin sağlaması beklendiği konuşmacılar tarafından ifade edildi. Toplantıda Atık Su Arıtma Tesisi’nin yeri, Atık su kalitesi kriterleri (BOD 5, S.S., N, P, vs.), Arıtma sürecinin tanımı, Çamur yönetimi ve arıtma tesisleri, Atık su deşarjının yeri ve özellikleri ile alıcı su ortamlarına etkileri, Atık suların doğa üzerindeki etkileri ve Yerel nüfus üzerindeki koku ile ilgili etkileri hakkında bilgiler verildi.
Ertürk, “Elbistan’ın yaklaşık 15.000 m3/gün’lük atıksuyu doğrudan boşalmaktadır. Güzergahı boyunca birçok yerleşim yeri atıksularını nehre bırakmaktadır. Termik Santral Pınarbaşı kaynağından 3 m3/sn’lik soğutma suyu almaktadır. Nehre sebze atıkları benzeri organik çöpler atılmaktadır. Kaynaktan itibaren yosun ve alg patlaması yaşanmaktadır. Bu çevresel kirlenmeye karşı bir Atık Su Arıtma Tesisi yapılması gerekmektedir. Bu proje kapsamında tesisten arıtılan su içme suyu olarak kullanılmayacaktır. Bu su tekrar Ceyhan Nehrine bırakılacak. Proje kapsamında araştırmalarımızı devam ettiriyoruz. Ceyhan Nehrinde ciddi bir yosunlanma mevcut. Çevreden atılan pet şişe, poşet ve benzer atıklardan dolayı bu yosunlar suyla birlikte akmamaktadır. Bu yosunlardan bir alarak İstanbul Üniversitesinde araştırmalar yapacağız. “ dedi.
Firma temsilcisi Çevre Mühendisi Murat Cem Ertürk’ün konuşmasının ardından katılımcılardan konu ile ilgili sorular alındı. Soruları cevaplayan Dünya Bankası Projesi Teknik Koordinasyon Müdürü Emrah Baydemir, Atıksu Arıtma Tesisi Projesi’nin tamamlanmasının ardından Nurhak yolu üzerinde bulunan çöp havzasının kaldırılacağını ve yerine Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nin kurulacağını ifade etti. Bu konuda Avrupa Birliği Yatırım Fonları kapsamında fizibilite raporunun hazırlanması için hibe alındığını vurgulayan Baydemir, önümüzdeki yıl içerisinde fizibilite çalışmalarının tamamlanacağını bildirdi.