Kentsel Dönüşüm konusunda sahada teknik incelemelerde bulunma, tarihin mekanların restorasyonu hakkında bilgi edinme, tarihi mirasın korunmasına yönelik incelemelerde bulunmak, restorasyon ve renovasyon çalışmalarını inceleme, çarşı düzenlemeleri ve donatılar konusunda sahada teknik incelemeler yapma amacıyla Türkiye Belediyeler Birliği 15-20 Aralık tarihleri arasında Türkiye genelindeki il ve ilçe belediyelerinin katılımıyla İspanya’nın Madrid, Sevilla, Granada, Guipuzcoa ve Toledo şehirlerini gezi düzenledi.
Gezi değerlendirmesini bir basın toplantısı ile açıklayan Elbistan Belediye Başkanı Avukat Durmuş Küçük, gezi hakkında bilgi vererek, “Türkiye Belediyeler Birliği tarafından organize edilen ve finalse edilen bir İspanya gezisini tamamlamış ve Elbistan’ımıza dönmüş bulunuyoruz. Bu gezi kapsamında Madrid, Sevilla, Granada, Guipuzcoa ve Toledo şehirlerinde belediyecilik açısından tarihi mirasın kurulmasına yönelik teknik inceleme, araştırma gezisini tamamladık. Gezimize çok sayıda il düzeyinde belediye başkanımız katılmıştır. Ağrı, Sinop, Balıkesir, Kahramanmaraş gibi il belediyelerimizin yanı sıra ilçemizde katılmıştır. 5 gün süren gezimiz boyunca birçok uygulamayı belediyecilik açısından yerinde inceleme imkânı bulduk. İnşallah Elbistan’ımızı en az 1 tane 2 tanede olsa edindiğimiz bilgi, görgü ve tecrübe nedeniyle uygulamaya yapabildiğimiz takdirde şehrimizin yeni bir uygulama imkânı olduğundan milletimize faydalı olabileceği düşüncesindeyiz” dedi.
“Dar Sokaklardan Başlayacağız”
Basın mensuplarının gezi sonrasında Elbistan’a yapmak istedikleri projeleri sorması üzerine Küçük, “Belediyecilik anlayışı itibariyle yeniliğe açık bir belediyeyiz. Allah’a şükür yeni projeleri uygulama kabiliyet ve becerisine sahibiz. Bunda Araştırma Planlama Koordinasyon teknik ekibimizin katkısı var, değerli tecrübeli daire amirlerimiz var. Detayları inceleme, gözlemleme yeteneğimiz var. Bunun bir örneği; Eshab-ı Keyf Külliyesi’nin ribat kapısını çeşme projesi olarak Elbistan’ımıza uyguladık. Demek ki, bir projeyi aldığınız zaman tatbik edebilme imkânı var. Aslında bu bir ön çalışmaydı. El sanatları, taş oymacılığı işinde güzel bir ön oymacılıktı ribat kapısını çeşme olarak uygulamamız. Kendi dönemimizde inşallah şehrimize bilim, teknoloji, modern ülkelerden aldığımız yeniliklerle beraber bir takım tarihi ve sanatla ilgili fiziki uygulamaları usulüne uygun şekilde, uyum içerisinde tatbik etmeye çalışacağız. Şu anda tam somut projeleri söylemek istemiyorum çünkü deneme-yanılma ile yapacağımız için. Büyük şehirlerde maliyeti çok düşük, kendisi estetik açıdan güzel İspanya’daki bu tür uygulamaları görmedim. İstanbul’da da 6-7 yıl yaşadım ama İstanbul’da bir tarih, kültür açısından ve şehircilik açısından bin küsur yıldır çok güzel bir şehrimizdir. İspanya’da yer döşemeciği konusunda kastediyorum örneğin. Dar sokaklarda, basitten alarak birkaç uygulama yapacağız inşallah. Bazı kavşaklarda, bazı dönemeçlerde uygulanan havuz çalışmaları mesela. Bu konularda münasip olan yerlerde bir tane iki taneyle başlayarak çalışmalar yapacağız. Şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun. Gezi çok faydalı olmuştur.” dedi.