"Hamam Devredilirse Restorasyon Çalışmalarına Başlanır"
Şubat ayında Elbistan'a gelerek Elbistan'ın tarihi hamamı olan Selçuk Hamamı'nda incelemelerde bulunan İl Kültür ve Turizm müdürü Seydi Küçükdağlı, hamamının mülkiyetinin bir şahsa ait olduğunu, hamamın kendilerine devredilmesi durumunda restorasyonunu yapacaklarını söyledi.
Elbistan’ın geçmişini günümüze yansıtan tarihi eserlerden biri olan Selçuk Hamamı’nın aslına uygun olarak restore edilip tekrar kullanıma açılması amacıyla 1 Şubat 2008 tarihinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı beraberinde Kahramanmaraş Müze Müdür Vekili Işık Adabelli ile birlikte Elbistan’a gelerek hamamda incelemelerde bulunmuştu.
Yapılan incelemelerin ardından hamamın ilk iş olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda tarihi eser statüsünde tescilli olup olmadığını araştırdıklarını belirten Seydi Küçükdağlı; “Selçuk Hamamı ve Elbistan Polisevi, daha önce tarihi eser olarak tescillenmiş’ dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak hamamının restorasyonunu yapmak istediklerini, fakat hamamın mülkiyetinin bir şahsa ait olduğunu belirten Küçükdağlı; “Tarihi eser konumunda olan Selçuk Hamamı’nın mülkiyeti bir şahsa ait. O nedenle de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak bizim, hamamın restorasyonunu yapmarak, hamama herhangi bir şekilde müdahale etmemiz mümkün değil. Hamamın restorasyonunu yapabilmemiz için şahsın, hamamın mülkiyetini kamuya devretmesi gerekiyor” dedi.
“Piyasa Şartlarına Göre Kamulaştırılması Yapılır”
Mülkiyet sahibinin hamamı devretmesi için Elbistan Kaymakamlığı yada Elbistan Belediyesi’ne müracaat etmesinin yeterli olacağını belirten Seydi Küçükdağlı; “Şahıs, dilekçe ile başvurduğu takdirde kamulaştırmadan dolayı bir komisyon kurulur. Fiyat Takdir Komisyonu marifetiyle, mevcut haliyle piyasa değeri göz önünde bulundurularak çıkacak olan komisyon kararı rızaen, yani karşılıklı olarak istimlak veya kamulaştırılır. Kamulaştırmanın ardından komisyon tarafından tespit edilen ücret mülkiyet sahibine ödenir ve bizde restorasyon için çalışmalara vakit kaybetmeden başlarız” dedi.
“Restorasyonu Mülkiyet Sahibi Üstlenirse Hibe Desteği Yapılır”
Selçuk Hamamı’nın aslına uygun olarak restorasyonun yapılabilmesini arzu ettiklerinin altını çizen İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, restorasyonu hamam sahibinin de yapabileceğini söyledi. Bu gibi durumlarda tarihi eser niteliğindeki mülkiyetin sahibinin restorasyonu üstlenmesi durumunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mülkiyet sahibine hibe desteğinde bulunduğunu söyleyen Küçükdağlı; “Mülkiyet sahibi, ‘Ben hamamı devretmiyorum ve restorasyonunu ben yapacağım’ derse eğer, işte o zaman kendisine Eski Eserlerin Restorasyonuna Yardım Yönetmeliği uygulanır. Bu yönetmelik kapsamında mülkiyet sahibi müracaat etmek üzere, birinci aşama röleve restitüsyon ile restorasyon projelerinin hazırlanması için %100 üzerinden 50 bin YTL’ye kadar yardım yapılır. İkinci aşamada, %70’i 200 bin YTL’ye kadar uygulama için yani restorasyon için karşılıksız olarak yardım yapılır. Toplamda 250 bin YTL yardım yapılıyor. Bunun için mülkiyet sahibi başta tapu örneği olmak üzere bir mimar aracılığıyla dosyasını hazırlatarak müracaat etmesi yeterlidir” sözleri ile restorasyon için her türlü kolaylığın mevcut olduğunu belirtti.
“Restorasyonunu Yapsın, Hamamını İşletsin”
Restorasyon için hibe desteğinin birçok örnekleri olduğunu belirten Küçükdağlı; “Son olarak Kahramanmaraş’ta 2007 yılı sonunda müracaat ettiğimiz 3 evin proje yardımı için gerekli ödenekleri geçtiğimiz ay gönderildi. Mülkiyet sahibi hamamın restorasyonunu üstlenmek isterse eğer, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak biz elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Ya hamamı devretsin, ya da kendisi yaptırsın. Yaptırdıktan sonra da tarihi hamımı işletsin. Bizim tek bir amacımız var, Selçuk Hamamı’nı hak ettiği güzelliğe kavuşturmak” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı son olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması, restorasyonlarının yapılarak gelecek nesillere taşınması gayreti içerisinde olduğunu sözlerine ekledi.