19 Aralık Hava Kirliliği ile savaş haftası. Bu haftaya ise TÜİK’in açıkladığı Ekim Ayı Hava Kalitesi raporu damgasını vurdu.
TÜİK, havaların soğuması nedeniyle kalorifer ve sobaların yandığı Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarındaki havanın ne kadar kirlendiğini ve kirlilik değerlerini açıklıyor. Tüm bunları bir rapor halinde açıklayan TÜİK, Çevre ve Orman Bakanlığı’nca il ve ilçelere bırakılan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları’ndan aldığı verilere göre açıklıyor.
TÜİK, son Hava Kalitesi Raporu’nda Ekim Ayı’ndaki kirlilik oranlarına yer verdi ve kışın sobaların yanması ile özellikle de akşam saatlerinde zaman zaman nefes almanın zorlaştığı Elbistan, yine havası en kirli olan yerleşim yerleri içerisinde yer aldığı ilk 3’teki yerini kordu. TÜİK tarafından açıklanan rapora göre Partiküler Madde ortalamasında 136 ile havası en kirli olan ikinci şehir olurken, birinci sırada 142 ile Çorum yer aldı. Kükürtdioksit ortalamasında ise birinci 24 ile Kütahya olurken, ikinci 23 ile Ankara oldu.
TÜİK tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi; “2009 yılı Ekim ayında kükürtdioksit (SO2) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri sırasıyla Kütahya, Ankara, Edirne, Şanlıurfa ve Kars’tır. Aynı dönemde partiküler madde (PM10)(1) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri ise Çorum, K.Maraş (Elbistan), Mardin, Elazığ ve Kilis’tir.
2009 yılı Ekim ayında il ve ilçe merkezlerinde ölçüm yapılan istasyonlardan elde edilen SO2 ortalamaları incelendiğinde, Kısa Vadeli Sınır (KVS) Değeri ve İlk Seviye Uyarı Eşiği ölçüm yapılan hiçbir istasyonda aşılmamıştır. Aynı dönemde PM10 ortalamaları incelendiğinde, KVS Değeri ve İlk Seviye Uyarı Eşiği Adıyaman, Elazığ, Gaziantep, K.Maraş (Elbistan), Rize, Siirt, Batman ve Kilis’te aşılmıştır.”
Ekim 2008’de Elbistan 3. Sıradaydı
TÜİK’in Ekim 2009 Hava Kalitesi Raporu ile Ekim 2008 Hava Kalitesi Raporu’nun karşılaştırdığımızda ise Elbistan’daki hava kirliliğinde ciddi bir artış olduğu açıkça ortaya çıkıyor. Ekim 2008 raporuna göre Elbistan Pertiküler Madde ortalamasında 115 değer ile üçüncü olurken, Ekim 2009’da bu değer 136’ya çıkıyor.