Vatandaşların daha kaliteli hizmet alabilmelerini sağlamak, kaymakamlıklar ile kamu kurum ve kuruluşların daha iyi hizmet etme adına yeni projeler üreterek onları hizmettete birbirleriyle yarıştırmak adına Kahramanmaraş Valiliği Hizmette Yarışıyoruz Proje Yarışması düzenlemişti.
31 Mart 2009 tarihinde duyurusu yapılan yarışmanın başvuruları 15 Mayıs 2009 tarihinde sona ermiş ve yarışmaya Kahramanmaraş merkez ve ilçelerdeki 41 kurumdan toplam 44 proje başvurusu yapılırken, komisyon tarafından yapılan değerlendirme sonunda 5 proje desteklenmeye layık bulunmuştu.
Kahramanmaraş Valiliği Avrupa Birliği (AB) Proje Koordinasyon Bürosu tarafından kamu kurumlarına yönelik olarak hazırlanan Hizmette Yarışıyoruz projesi kapsamında kabul edilen bu 5 proje Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır tarafından düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.
“Objektif Olması İçin Değerlendirme Komisyonuna Bağımsız İsimler Konuldu”
Hizmette Yarışıyoruz Proje Yarışması’nı kamu kurumlarının proje yapma kapasitesinin artırılması, AB uyum süreci içerisinde AB istediği kriterler ve standartlara uygun çalışma ortamının sağlanması ve ölçülebilir sonuçları olan uygulamalara geçişin sağlanması amacıyla düzenlediklerini belirten Vali Mehmet Niyazi Tanılır; “Düzenlenen ilk proje yarışmamıza 44 proje müracaat etti. Değerlendirme sürecinden geçti, değerlendirme sürecinde mümkün olduğu kadar objektif olması için, değerlendirme komisyonuna dışarıdan bağımsız isimler kondu. Kriterlere uygun 5 projeye karar verildi” dedi.
“Kimin İş Fikri Varsa Parayı O Alacak”
Her yıl İl Özel İdaresi tarafından kamu kurumlarına ayrılan ödeneklerin bu yıl kaldırıldığını açıklayan Tanılır; “Kaldırılan ödenekler bir havuzda toplandı. Ocak ayı ile birlikte yeni proje yarışması açacağız. AB gibi teklif çağrısına çıkacağız, proje üreten kurumlar fon kullanacaklar, proje üretemeyen kurumlar da her hangi bir fon kullanamayacaklar. Eskiden belli bir fon ayrılıyor, bazı kurumlar yılsonuna kadar kendilerine ayrılan parayı kullanmıyor, yılsonunda kalan parayı kullanıyordu. Bu sistemi tamamen kaldırdık. Artık bir havuz sistemi var, kimin iş fikri varsa, kimin proje üretme kapasitesi varsa havuzdan parayı o alacak” dedi.
Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Servet Güngör, İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak, Bayındırlık ve İskan Müdürü Mehmet Çiçek, İl Tarım Müdürü Vekili Mehmet Dombaloğlu, AB Proje Koordinasyon Bürosu sorumlusu Dr. İzzet Lofça, AB Proje Koordinasyon Bürosu memurlarının katıldığı basın toplantısının sonunda Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır desteklenecek olan 5 proje hakkında bilgiler verdi.
Desteklenen Projeler
Kahramanmaraş Valiliği tarafından düzenlenen Hizmette Yarşıyoruz Proje Yarışması’nda hibe desteği alacak projeler, proje sahipleri ve projelerin amaçları şunlar:
Proje No 1:
Proje Adı: Mobil Atölye ile Argon Kaynakçısı Yetiştirme Kursu
Proje Sahibi Kurum: Afşin Mesleki Eğitim Merkezi
Bütçe: 54.390 TL
Proje süresi: 6 Ay
Proje Ortakları: Afşin ilçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği
Proje İştirakçileri: Park Teknik Elektrik Madencilik Turizm A.Ş.
Projenin Genel Hedefi: Afşin İlçesinde istihdam olanaklarının artırılması ve işsizlikle mücadele edilmesi, istihdam imkânı sağlanması, 140 genç işsizin Argon kaynakçılığı kursu vasıtasıyla ekonomik ve sosyal yaşama katılım kapasitelerinin artırılması.
Proje No 2:
Proje Adı: Pazarcık İlçesi Meteoroloji İstasyonu Ağı
Proje Sahibi Kurum: Pazarcık İlçe Tarım Müdürlüğü
Bütçe: 56.654 TL
Proje süresi: 8 Ay
Proje Ortakları: Pazarcık İlçesi Kaymakamlığı
Proje İştirakçileri: Pazarcık İlçesi Ziraat Odası Başkanlığı, Kartalkaya Sol Sahil Sulama Birliği
Projenin Genel Hedefi: İlde, iklimle ilgili veriler bölgesel olup mikroklima özellik arz etmemektedir. İlçede, ovada bulunan araziler ile yüksek kesimlerde ki arazilerde iklim ve yetiştirilen bitkiler çeşitlilik göstermektedir. Çiftçilerin yetiştiricilik konusunda gerekli iklimsel verilere ulaşması verim ve ürün kalitesi açısından büyük öneme sahiptir. Bu nedenle tarımsal faaliyetlerde İl’in meteoroloji verilerinden ziyade bölgenin farklı noktalarını temsil edecek verilerin bilinmesi daha fazla önem arz etmektedir. Bundan dolayı sadece basın yayın organlarından sıcaklık, yağış gibi tahminler bölge için yeterli olmamaktadır. Ova köylerinde büyük arazi işletmecisi olarak çalışan çiftçilerde sadece sulama ve gübreleme ile ilgili faaliyetleri bu tahminlere göre yapılmaktadırlar. Ancak bitki yetiştiriciliğinde bu faaliyetler problemi çözmekte yeterli olmayıp, bitkilerde ekim-dikim tarihleri, yetiştiricilik, hastalık ve zararlılar, don, yüksek sıcaklık gibi etmenler de verim kayıplarına sebebiyet vermektedir.
İklim istasyonun kurulduğu köy ve beldelerde bulunan çiftçilerimiz hedef grubumuzu oluşturmaktadır. Projemizle hedef faydalanıcıların Avrupa Birliği standartlarında üretim yapılabilmesine olanak sağlanacaktır.
Proje No 3:
Proje Adı: Sağlıklı Köyüm Projesi
Proje Sahibi Kurum: Çağlayancerit Köylere Hizmet Götürme Birliği
Bütçe: 59.686 TL
Proje süresi: 8 Ay
Proje Ortakları: İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü , İlçe Sağlık Grup Başkanlığı, İlçe Müftülüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü.
Proje İştirakçileri: Proje Kapsamındaki 9 köy muhtarlıkları, Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı.
Projenin Genel Hedefi: Çevremizde bulunan köylerimizde ki atıkların belirli merkezlerde toplanarak kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşümün sağlanması doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayarak gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre ve doğal kaynak bırakmak.
Doğal kaynakların sınırlı olduğu bilincini oluşturmak, atıkların doğaya ve çevreye yaptığı olumsuz etkiyi azaltmak, görüntü ve çevre kirliliğini ortadan kaldırmak, atıkların kaynağında ayrıştırılıp geri dönüşümünü sağlayarak ekonomik değer kaybını önlemek.
Proje No 4:
Proje Adı: Poşetsiz Bir Türkiye İçin El Ele
Proje Sahibi Kurum: İl Çevre ve Orman Müdürlüğü
Bütçe: 41.265 TL
Proje süresi: 6 Ay
Proje Ortakları: İl Milli Eğitim Müdürlüğü, S.A. Bilgili Halk Eğitim Merkezi
Proje İştirakçileri: Kahramanmaraş İl Müftülüğü, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Akmansoy Gıda San. ve Tic. A.Ş. , Yaşar Dond. Ve Gıda Mad. A.Ş. , Kervan Pastane Dond. Gıda San. Ve Tic. A.Ş. , Ferah Dondurma Gıda San. Tic. Ltd. Şti.
Projenin Genel Hedefi: Kentsel yaşamda katılımcılığın yaygınlaştırılması, toplum odaklı hizmetlere yönelik yenilikçi ve çağdaş yaklaşım, doğanın korunması ve çevre kalitesini arttırıcı bilinçlenme, çerçevesinde: Toplumda katı atık bilgi ve bilincinin oluşturulması, Plastik poşetlerin çevreye ve doğaya verdiği zararların topluma anlatılması ve bu zararların azaltılması, marketlerde plastik poşet kullanımının azaltılması, yerine bez torbalar ve filelerin kullanılmasının sağlanması, Plastik poşetlerin kullanımın azaltılması için Ulusal bağlamda yapılacak çalışmalara örnek teşkil edilmesi.
Proje No 5:
Proje Adı: Uygunluk Ve Güvenlikte Tam Güvence!
Proje Sahibi Kurum: Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü
Bütçe: 46.568 TL
Proje süresi: 8 Ay
Proje İştirakçileri: Kahramanmaraş Belediyesi, Kahramanmaraş Müteahhitler Derneği, Bayındır Memur-Sen Kahramanmaraş İl Temsilci Başkanlığı
Projenin Genel Hedefi: Kentsel yaşamda katılımcılığın yaygınlaştırılması, toplum odaklı hizmetlere yönelik yenilikçi ve çağdaş yaklaşım, piyasa gözetim ve denetim çalışmalarıyla, yapı malzemeleri standartlarının uygulanması ve sürdürülebilmesi, yapı malzemeleri kalitesini artırıcı bilinçlenme konuları çerçevesinde: Toplumda yapı malzemeleri standartları hakkında bilgi ve bilinç oluşturulması, yapı İşlerinde standart dışı malzemelerin kullanılmasıyla yasal ve yaşamsal açıdan karşılaşılan sorunların azaltılması, standartların yapı malzemelerine uygulanmasındaki teknik ve yaşamsal yararlar, konularında; Kahramanmaraş İlinde yaşayan insanların bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, çevre ve yaşam kalite düzeylerinin arttırılmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir.