Dini bayramlarımızdan Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla vatandaşlar kurbanlık almaya başlarken Elbistan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Fatih Erbilen, şap hastalığından dolayı kapatılan Hayvan Borası’nın gerekli dezenfekte işlerinin belediye tarafından yapıldığını söyleyerek vatandaşların gönül rahatlığında kurbanlık alım ve satımını yapabileceğini söyledi. Erbilen, “ Elbistan Belediyesi Veteriner İşleri olarak bu kurban bayramında da halkımızın daha hijyenik ve sağlıklı bir ortamda rahat bir şekilde kurbanlarını almaları ve rahat bir şekilde kurbanlarını kesebilmeleri için gerekli önlemler şimdiden alınmaya başladı çalışmalarımız devam etmektedir.
Elbistan Belediyesi olarak vatandaşlarımızın daha rahat bir ortamda kurbanlıklarını almaları için belirlenen tek kurban satış noktası Elbistan Belediyesi Hayvan Borsası 22/23/24/25/26 Kasım 2009 Pazar, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe günleri açık olacak. Bilindiği üzere ilçemiz hayvan sağlık zabıtası komisyon kararı uyarınca ilçemiz Tepebaşı Mahallesi’nde şap (tabak) hastalığı çıkmış olduğu için borsanın da bu bölgede olması nedeni ile komisyon borsanın 15 gün kapatılması kararlaştırılmıştır. Bu süre zarfında Belediye Başkanımız Sayın Av. Durmuş Küçük’ün bilgi ve talimatı ile borsamız hypo ile yıkandıktan sonra yanmamış kireçle dezenfekte edilmiştir. Bu işlem için 350 kğ hypo 4000 kğ kireç kullanılmıştır. Hayvan borsamız Avrupa Birliği normlarında ülkemizde tarım bakanlığından ruhsatlı, ülkemizde sayılı, bölgemizde tektir. Borsamız 1500 büyükbaş 1000 küçükbaş hayvan pazarlama ve teşhir alanına sahip, idari binası, hayvan sahiplerinin ve vatandaşlarımızın rahat bir ortamda sıcak çayını içerek alış veriş yapabilecekleri kafeteryası ile en iyi hizmete layık olan halkımıza hizmet edecektir. Borsada bir hafta boyunca Belediyemizde görevli iki veteriner hekim görev yapacak ve hayvan alım satımında sağlık açısından ve gebelik açısından tereddütü olan halkımıza hizmet edeceğiz. Hayvan alıp ta yeri olmayan veya uzaktan hayvan getiren geri götürme sıkıntısı olan vatandaşlarımızın hayvanlarını yine borsamızda kapalı hayvan barınaklarında misafir edeceğiz.” dedi.
Kurbanlık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vatandaşların kurbanlık hayvan alırken dikkat etmesi gereken unsurlara da değinen Elbistan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Fatih Erbilen; “İlçeler arası nakillerde veteriner sağlık raporu ilçe içerisindeki nakillerde menşe şahadetnamesi bulunmayan hayvanlar alınmamalıdır, Sığır türü hayvanların kesinlikle kulak küpe numaraları olmalıdır (kulak küpeli hayvan sağlıklı aşısı yapılmış hayvan demektir.), Çok zayıf olan hayvanlar alınmamalıdır, Gebe olan hayvan alınmamalı dişi hayvanlar Veteriner Hekim tarafından kontrol ettirilip öyle alınmalıdır, Yeni doğum yapmış hayvan alınmamalıdır, Yüksek ateşi olan hayvan, Çok genç etleri olgunlaşmamış hayvan, Tüyleri karışık ve mat olan hayvan, Bakışları ve dış görünüşü cansız hayvan, Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan hayvan ve Çevreye aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvan kurban olarak alınmamalıdır. Hayvanların bir veya iki gözü kör, Kulakları kopuk, Bir veya iki boynuzu kökünden kırık, Kuyruğunun yarısı kopmuş veya doğuştan kuyruksuz, Dişlerinin çoğu dökük, Meme başları kopuk, Yürüyemeyecek kadar topallığı, olmamalıdır. Genel sağlık açısından kurban edilecek hayvan; Durgun ve halsiz, Aşırı öksürük ve aksırıklı olmamalı, Gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, Göz, ağız ve burnunda akıntı, olmamalıdır, Kurbanlık hayvan aşırı zayıf ve gebe olmamalıdır” dedi.
Dini yönden hangi hayvanların kurbanlık olabileceğinde de değinen Veteriner Erbilen, “Büyükbaş bir hayvanın kurban olabilmesi için süt dişlerinin değişmiş olması, iki yaşını doldurmuş olması gerekir. Koyun ve keçilerde ise bir yaşını doldurması veya anasının boyunda olması gerekir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı azaları tam ve besili olması gerekir” dedi.