Hükümetin, açılımı 10 Kasım 2009 Salı günü meclise getireceklerini açıklamasının ardından CHP ve MHP büyük tepki göstermiş, görüşmelerin Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım yerine başka bir tarihte yapılmasını istemişlerdi.
Bu öneriye sıcak bakmayan hükümete tepkilerini sürdüren CHP ve MHP, bu tepkilerini görüşmelerin yapıldığı 10 Kasım Salı günü de sürdürdü ve görüşmelerin başka bir tarihte yapılması için öneri verdiler.
MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, Kürt açılımının sıradan bir konu olmadığını fakat hükümetin bunu sıradan bir konu gördüğü ve ön görüşmeyi de 10 Kasım’da yapılması için inat ettiğini söyledi. ‘Kime meydan okuyorsunuz?’ diyen Şandır; “Bazılarına göre siz Cumhuriyetle dövüşüyorsunuz, bir rövanş psikolojisiyle Cumhuriyetin değerlerine karşı anlamsız bir inat ortaya koyuyorsunuz. Neyinizi tatmin ediyorsunuz?" diye seslenen Şandır, "Bir başka bayrak yükselirken, 'Türk Bayrağını yarıya indirmenin kutlaması yapılıyor' deniliyor. Bu doğru mu?" dedi.
Şandır’ın ardından önerinin aleyhinde söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, Atatürk hayatta olsaydı açılıma destek vereceğini söylerken, bu sözlerine MHP sıralarından tepki gelip ‘Ne alakası var? Siz ABD’ye teslim oldunuz’ denmesi üzerine Doğan; “MHP’ye CHP ağzıyla konuşmak yakışmıyor” dedi.
Doğan’ın bu sözleri meclisteki tansiyonu yükseltti ve gerek MHP gerekse de CHP büyük tepki gösterildi, bazı milletvekilleri üzerine yürümek istedi.
Doğan, şunları söyledi; “Hükümet, genel görüşme istiyor. 'Milli birlik ve bütünlük projesi adı altında barış projesi getirdim, bunu görüşelim, demokratik açılım projesi getirdim, bunu görüşelim' diyor. Bugün, yas günü falan değil. Hem ‘Atatürk ölmedi kalbimizde yaşıyor’ diyeceksiniz hem de yas günü diyeceksiniz. Bugün, Atatürk’ü anma günü, bugün ülkenin milli birliğini ve bütünlüğünü anma günü. Bu proje, bugün görüşülmeyecek de ne zaman görüşülecek? Bu 'istemezük' siyaseti yeniçeriden bu yana geliyor. 'Boğaz Köprüsü yapılıyor' istemezük; Annan Planı oylanıyor, istemüzük.... Türkiye artık kabına sığmıyor, iç barışını ve huzurunu sağlamak zorunda. Atatürkçülük, yas tutmak değildir. Atatürkçülük, bir paradigmanın arkasına sığınıp çözümsüzlüğü desteklemek değildir, halkının iyi eğitim almasını sağlamaktır, enflasyonu düşürmektir. Atatürkçülük, teröristi dağdan indirmektir. Bu ülkede, iki tür siyaset yapılıyor: Biri istikrardan yana olanların siyaseti, diğeri 'kurt buhranlı havayı sever' misali kaos siyaseti yapanların siyaseti. Ama mutlaka istikrar kazanacaktır. Darbeleri alkışladınız.
Türkiye'deki karanlığa, teröre meydan okuyoruz. Bu ülkede bir başka bayrağın yükseldiğinden söz etmek yanlıştır. Bu ülkede sadece bir bayrak yükselir, o da ayyıldızlı al bayraktır" dedi.
Bu ülkede kadim zamandan beri tetikçililiği kimin yaptığını bu millet bilir; kimin darbelerle, darbecilerle kol kola gezdiğini herkes bilir.”
Avni Doğan’ın bu sözleri de MHP’li ve CHP’li vekillerden büyük tepki toplarken, MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır; “Bizi, CHP'nin ağzıyla konuşmakla suçlaması haddi değil. Senin geçmişini de biliyoruz biz” sözleriyle tepkisini dile getirerek Doğan’dan özür dilemesini istedi.
Yapılan konuşmaların ardından önerinin oylaması yapıldı ve oylama sonucu öneri reddedildi.
Öneririnin reddedilmesinin ardından görüşmelere geçildi.