Bütçe görüşmeleri sebebiyle kasım ayı boyunca toplantılarını devam ettiren Kahramanmaraş İl Genel Meclisi, bugünkü toplantısında asbestli kasaba olarak bilinen Büyüktatlı beldesindeki gelişmeleri ele aldı.
İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Okumuş başkanlığında yapılan toplantıda Meclis Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor oy birliğiyle kabul edilirken, hazırlanan raporda birçok vatandaşın asbestli toprakları evlerinde kullandığı belirtildi. Yine bu toprakların belediye tarafından stabilize yollarda da kullanıldığı ifade edilirken vatandaşların gelir düzeyinin çok düşük olduğuna vurgu yapıldı.
Asbestli toprağın ilk olarak 2005 yılında MTA tarafından yapılan incelemelerde tespit edildiği belirtilen raporda, hastalığı tespit edilen şahısların belediye başkanına bildirildiği ifade edildi.
Öte yandan toprağın çıkarıldığı kum ocaklarının üzerinin kapatılması, yine kullanılan evlerin de iç ve dış sıvalarının sökülerek beton sıva yapılması gerektiği dile getirildi. Usulsüz yapılaşmalara izin verilmemesi gerektiği bildirilen raporda, son 15 yılda kanserden ölen hasta sayısının resmi kayıtlara göre 37, toplam ölen insan sayısının ise 159 olduğu kaydedildi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Komisyonu Başkanı Sırrı Demir, toprağın tespit edilmesinin ardından vatandaşların uyarıldığını ancak yapılan incelemelerde vatandaşların yeterince dikkat göstermediğinin anlaşıldığını ifade etti. Beldede yaşayan insanların maddi imkanlarının çok kötü olduğuna vurgu yapan Demir şunları söyledi: "Toprağın asbestli olduğu MTA'nın laboratuarlarında da incelenmiş ve kanser yaptığı anlaşılmıştır. Bu konu da kaymakamlıkça ve daha önceki belediye başkanı tarafından
hazırlatılan broşürle vatandaşa anlatılmıştır. 'İşte bu toprak kanser yapıyor. Bu toprağı kullanmayın' denmiş ve herkes bilgilendirilmiştir. Her ne kadar uyarılar yapılsa da bunlar hiç göz önüne alınmamıştır. Gittiğimizde gördük, şikayet eden insanların dahi kendi evlerine bu toprakları serdiklerini gördük. Yine bu durum hiç göz önüne alınmadan hala, stabilize yollarda bu asbestli toprağın serildiğini, binaların asbestli toprakla sıvandığını, gördük. Bir diğer konu bu toprak damların üzerini akıtmıyor.
Toprağın yapısından dolayı suyu kaydırıyor. İşte ya bilinmediğinden ya da imkansızlıktan bu topraklar evlerde dahi kullanılıyor. Yani çaresizlikten, parasızlıktan ileri gelen bir durum gördüm orada. Onlara şunu söyledim. 'Bakın siz asbestli toprak olduğunu söylüyorsunuz. Bu raporlarla belirlenmiş. Ancak siz hala kepçelerle ocaklardan kum alıyorsunuz. Gelin bunu kapatın' dedim ama onu da kapatmıyorlar. Vatandaşlar gurbette asgari ücretin altında çalışan insanlar. 3 ay çalışıp 5 ay yiyen insanlar. Devletten bir yardım isteyin dedim. Biz İl Genel Meclisi olarak raporumuzu sunduk, yetkililere bildirdik. İnşallah yetkililer de buna göre bir tedbir alırlar. Özel İdare'nin gücü yok. Ama benim önerim, devletimiz tabii ki çok büyük, isterse bir günde başka bir yer yapar, oraya nakledebilir. 'Herkes evine çatı yapsın' diyebilir. Biz seçilen insanlar olarak her şeyi anlattık. İnşallah devlet elini uzatır."
Kahramanmaraş İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Okumuş da raporun oylaması sırasında yaptığı konuşmada konunun üzerinde ciddiyetle durulması gerektiğini bildirdi. Okumuş, "Bu konuyla ilgili komisyondaki arkadaşlarımız güzel bir rapor hazırlamışlar. Tabii bu konunun raporla kalmaması düşüncesindeyim. Bununla ilgili gerek Sağlık Müdürlüğümüz, gerek Bayındırlık Müdürlüğümüz, Valiliğimiz ve İl Özel İdaremizin yapacağı bir şey varsa devam ettirmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü çok ciddi şekilde insan sağlığını ilgilendiren bir konu" dedi.
Okumuş daha sonra raporu üyelerin oylarına sunarken, hazırlanan rapor oy birliği ile kabul edildi.