Dün, Karaoğlanoğlu Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasında şeker fabrikalarının portföyler halinde satışa sunulduğunu söyleyen Şeker-İş Elbistan Temsilcisi İsmail Şahin, “Şeker Fabrikaları son bir yıldır özelleştirme kapsamına alındı. Bunları satma arzusu içerisindeler. Fabrikalarımız, portföyler halinde satışa sunulmaktadır. Bu satış esnasında alıcı firmalar tüm fabrikalarda üretim yapmayacaktır. Bir kısım fabrikaları da kapatacaklardır.
Bunun sebebi de Dünya Ticaret Örgütü’nün bize vermiş olduğu 8 milyon tonluk pancar kotasıdır. 8 tane özelde 25’de Türk Şekerde olmak üzere 33 tane Türkiye’de faaliyet gösteren fabrika üretim yapmaktadır. 8 özel fabrikanın işlemiş olduğu pancar 5 milyon tonun üzerindedir. Kamunun elinde bulunan 25 fabrikasının da işleyeceği pancar bu gidişle 3 milyon ton kadardır. Bu da gösteriyor ki, alıcı firmalar fabrikaları aldığında bir kısmını kapatacağı düşüncesindedir. O yüzden Elbistan Şeker Fabrikası da kapanma tehlikesi taşıyan fabrikalar arasındadır. Hal böyle olunca bizim fabrikamızda kapatıldığında, Elbistan yöresi büyük ekonomik kayba uğrayacaktır. Bunda başta çiftçilerimiz, besicilerimiz, esnaflarımız büyük ölçüde etkilenecektir. Çünkü çalışanların sadece piyasaya aylık getirisi 1,5 Milyon Liradır. Bu miktar en azından yok olacaktır. Onun için fabrikamızın ayakta kalması için herkesin duyarlı olması gerekmektedir. Üretim artırıp kampanya süresinin uzatılmalı, pancar ekicileri desteklenmeli, Elbistan şeker fabrikasının üretiminin artırılması için yeni ekim sahalarının açılması gerekmektedir. Bu amaçla Şeker-İş Sendikası olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda Kahramanmaraş başta olmak üzere kuzey ilçeleri olan Elbistan, Afşin, Göksun, Nurhak’ta Şeker Fabrikalarının kapatılmaması için bir hafta sürecek imza kampanyası düzenledik” dedi.
“Elbistan 200 Milyon TL Zarar Görecek”
Elbistan Şeker Fabrikası’nın kapatılması durumunda bölge halkının çok büyük zarar göreceğini belirten Şahin, Elbistan ve çevresinin 200 Milyon TL zarar göreceğini savundu. Şahin, “Şeker Fabrikasının kapatılması söz konusu olduğu zaman Elbistan ve çevresi yılda 200 Milyon TL zarar görecektir. Bunun yansıması ise, esnafı, çiftçisi, petrolcüsü, lastikçisi ve tüm Elbistan ve çevresi bu zararı paylaşmak zorunda kalacaktır. Elimizde olan değerleri kaybetmeden önce kıymetini bilmemiz gerekiyor. İlerde eyvah dememek için şimdiden tek vücut olup, Şeker Fabrikamızın kapanması için elimizden gelen tüm çapayı göstermemiz gerekmektedir”
erkan
[ 04 Kasym 2009 00:59 ]
10 ay yatıp 2ay çalışan bir fabrikanız olduğunu düşünün ve bu fabrikadaki işçilere yıl boyunca aylık 3500tl verin,ayrıca fabrikada sendika diye bir krallık olduğunu bunların her türlü işnize karıştığını yatan işçileri desteklediğini hiç bir işe yaramadığını yüksek maaş aldıklarını düşünün fabrikanızıda yeni bir yapılanmayamı gidersiniz yoksa olduğu gibi devammı edersiniz..gezin görün şeker fabrikalrı bu durumda..