Dernek olarak 3. yıllarını doladurduklarını belirten SDD Elbistan Şube Başkanı Haluk Gül, panelin başında yaptığı konuşmasında,“Biz kendisine sosyal demokrat adını yakıştıran, kendisine sosyal demokrat diyen tüm partilere eşit mesafedeyiz. Biz esas olarak kendisine sosyal demokrat diyen partilerin tümünün birlik olarak, bir araya gelerek iktidar alternatifi olmasını ve bugün tarikatlara peşkeş çekilen bu ülkenin onların elinden alınmasının ancak böyle mümkün olacağını düşünüyoruz. Bu çizgimizde devam ediyoruz. Bugün bu salonda 8. etkinliğimizi yapıyoruz. Sosyal Demokrasi Derneği’ne üye olunarak, yalnızca bu derneğe katkıda bulunulmaz. Sosyal demokrasinin etkinliklerine katılmakta, bu dernekle dost olmaktır. Bir panelde yardımcı olmaktır, dışarıdan destek vermektir. 3. yılımızı doldurduğumuz bu süreçte gösterdiğiniz ilgi ve katkıdan dolayı herkese teşekkür ediyorum.”
Daha sonra ise; ‘Sosyal Demokratların Penceresinden Çağdaş Demokrasinin Neresindeyiz?’ konulu bir panele geçildi. Oturum Başkanı olan SDD ve TESAV Genel Başkanı Erol Tuncer, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet nesillerine çok büyük görevler düştüğünü ifade ederek, şunları söyledi; “Bugün çok anlamlı bir günde çok anlamlı bir konuyu tartışıyoruz. Cumhuriyetin kuruluşunun 86. yıldönümünde, bir Cumhuriyet bayramında, Çağdaş Demokrasinin Neresindeyiz? Diye bir panel yapıyoruz. Cumhuriyeti kuranlar başta Atatürk olmak üzere, yarı feodal bir imparatorluğun enkazından modern bir Cumhuriyet kurmayı başarabilmiş bir kadrodur. 20. yüzyıla damgasını vurmuş bir kadrodur. 20. yüzyıldan Türkiye Cumhuriyeti’ni çektiğiniz zaman gerçekten oradaki tarih olguları, oradaki tarih madde başlıkları anlamını bir ölçüde kaybederler. Cumhuriyetin kuruluşundan buyana çok mesafe aldık. Cumhuriyetin kuruluşunda Türkiye’de öğrenci sayısı 300 bin, bugün öğrenci sayısı 18 milyonun üstünde. Bu, birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan fazla. Bir tek üniversitemiz vardı, bugün 139 üniversitemiz var. Rakamlara başvurduğumuz zaman Cumhuriyetin başından buyana çok mesafe aldığımız görülecektir. Ancak, Atatürk’ün bize bir vasiyeti var. Türkiye’nin muasır medeniyetlerin üzerine çıkmasını vasiyet etmiş. Gelişmiş ülkeler bu arada durmadığı için, maalesef muasır medeniyetler ile aramızdaki büyük farklar devam ediyor. Birleşmiş Milletlerin yayınladığı bir rapor var. Orada insani gelişme diye bir endeks var. İnsani gelişme endeksi, gelişmenin birçok bileşeninden endeksle bulunan bir rakam. Oradaki durumumuz bütün bu anlattıklarımı özetlemeye maalesef yeter. Maalesef diyorum çünkü Türkiye 79. sırada. Birkaç yıl önce 86. sırada idik. Ermenistan ile Gürcistan bizden birer basamak yukarıda idi. Şimdi Ermenistan’ı geçtik 79’a gelmekle ama 1950-60’larda bizimle aynı seviyede olan Yunanistan, Güney Kore, Portekiz; 24., 25. ve 26. sıralarda. Dolayısıyla Cumhuriyet nesilleri olarak bize son derece önemli görevler düşüyor.”
Ardından, Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya, ‘Sosyal Demokratların Penceresinden Çağdaş Demokrasinin Neresindeyiz?’ konulu bir paneli sundular. Panele; CHP Elbistan İlçe Başkanı Av. Mehmet Uzun, Demircilik Belediye Başkanı Ali Ekber Tepe, dernek üyeleri ile vatandaşlar katıldılar.