TEMA Vakfı Eski Elbistan Temsilcisi Dr. Ahmet Akat, Kaymakam Vekili Ahmet Altıntaş ile birlikte Şardağı'nın eteklerinde TEMA ve EKDAV tarafından ortaklaşa oluşturulan ormanlık alanda incelemelerde bulundular. Binlerce fidanın dikildiği alanın daha da ağaçlandırılması gerektiğini belirten Dr. Akat, çevre felaketlerine karşı alınacak en iyi tedbirin ağaçlandırma olduğunu söyledi.
Şu an Ankara’da görev yapan TEMA Vakfı Elbistan Temsilcisi Dr. Ahmet Akat, Elbistan Kaymakam Vekili Ahmet Altıntaş’ı makamında ziyaret etti. Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Elbistan Temsilcisi Poyraz Poyrazoğlu, Elbistan Huzurevi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Nuri Taphasanoğlu ve Kümbet Mahallesi Muhtarı Kemal Öksüz’ün de eşlik ettiği ziyarette Elbistan’ın ağaçlandırılması için yapılması gerekenler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
Ziyaretin ardından Şardağı’nın eteklerine çıkıldı ve TEMA Vakfı Elbistan Temsilciliği ile EKDAV tarafından oluşturulan ormanlık alanda incelemelerde bulunuldu. Elbistan’da görev yaptığı süre içerisinde ormanlık arazi aradıklarını belirten Dr. Ahmet Akat, arama çalışmaları sırasında bazı muhtelif yerler tespit ettiklerini söyledi.
Akat; “Memlekette herkesin görebileceği bir alan olması nedeni ile yani ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışması içerisinde bir örnek çalışma alanı olarak tespit ettik ve bir sivil toplum örgütünün gücünün yettiği ölçüde zaman zaman sayın kaymakamlarımızın ve Elbistan Belediyemizin çeşitli araç-gereç desteği ile bu alanları ağaçlandırmak nasip oldu. Bu alandaki ağaçlandırma çalışmaları bizim için bir örnek teşkil etmesi içindir.. Şardağının çevresi, 5 milyon ağacı barındıracak bir alan sahip ama bu alan tescil dışı alan. Yani mühim olan orman vasfına dönüştürülme çalışması içerisinde bu alanda sorun çözümü kalmazsa Şardağının çevresine bizim bu projenin adı da Şardağının çevresine yeşil kuşak atalım. Bizim sivil toplum örgütü olarak gücümüz buraya kadar. Ama bu proje hayatta ve yüz binlerce dönüm alan tescil dışı, taşlık alan olarak görünüyor. Bunun için orman mühendisleri geldi. Orman Fakültesinden iki tane hocamız geldi. Hocalarımız bu alanları incelediler ve şu tabiri kullandılar “Adam diksen, adam biter” dediler. Bırakın orman alanı olmayı, toprak son derece verimli bir toprak olduğunu söylediler. Aslında Şardağı etrafı meşe ve ardıç ormanıdır. Hatta şu anda şardağının etrafında 700–800 kadar eski ardıçlardan filizlenen ağaçlar vardır. Mesela eskiden SSK Hastanesi, şimdiki Devlet Hastanesinin arkasında muhteşem bir alan var. Orası ağaçlandırılabilinir ve o ağaçların oradan Şardağının tepesine çıkmak mümkün. Bu alana biz badem ve akasya ağaçları dikme çalışması başlatacaktık. Bizim buna verdiğimiz destek hakikaten Elbistan halkı için çok önemlidir. Şu anda Elbistan’da ikamet etmememe rağmen, maddi manevi böyle bir çalışma içerisinde bulunmaktan zevk duyarım. Ne emrederseniz o noktada olmayı isterim. Çevre felaketlerine karşı yapılacak en iyi tedbir ağaçlandırmadır” dedi.
Elbistan’ın ağaçlandırılması için görev yaptığı süre içerisinde her zaman elini taşın altına koymuş olan Dr. Ahmet Akat’a nazik ziyaretinden ve yapmış olduğu çalışmalardan dolayı teşekkür eden Kaymakam Vekili Ahmet Altıntaş ise ağaçlandırma çalışmalarının kalıcı olması için alt yapının sağlam olmasını istediklerini ve bu yönde çalıştıklarını belirterek; “ Ağaçlandırdığımız alan böyle tescil dışı alansa bunların öncelikle orman teşkilatının sınırları içerisinde yapalım ki daha kalıcı ve korunması kolay olsun. İlçemizde orman alanı sınırlı. Bu gördüğümüz alanda bir çok sivil toplum örgütü ağaçlandırma çalışmaları yaptı. Doktorumuzda yapmışlar. Tabi bunun bir sağlam bir alt yapıya bağlanması gerekiyor. Bu ağaçlandırdığımız tescil dışı alandır. Biz buraların daha kalıcı olabilmesi için hazine adına tescilleyip orman teşkilatına devri ile ilgili kadastro çalışmaları yapıldı. Buranın sonucunu bekliyoruz. Sonuç iyi olursa burası orman teşkilatının sınırları içerisine alınmış olacak ve bakım onarımı yapılacaktır. Bundan sonrada doktorumuzla birlikte Elbistan’ın yeşillendirilmesi için çalışmalar yapacağız ” dedi.