Ekinözü'ne bağlı köylerin içinden geçen Ceyhan Nehri'nde toplu balık ölümleri yaşandı. Ölümlerin neden öldüğü bilinmezken, köylüler, balık ölümlerinin 14 Temmuz 2008 Pazartesi günü meydana geldiğini söyledi.
Elbistan’dan doğan ve yüz binlerce dönüm araziye hayat veren Ceyhan Nehri, bu defa toplu balık ölümleri ile gündemde. Alınan bilgilere göre Ceyhan Nehri’nin geçtiği Ekinözü’ne bağlı Pörnek, Kandil, Alişar, Kabaağaç ve Poskof Köyleri’nde toplu balık ölümleri oldu.
Pazartesi günü meydana geldiği öğrenilen balık ölümlerinde ölen balıklar nehrin kıyısına vurdu.
Pörnek Köyü’nden 52 yaşındaki çiftçi Sebahattin Arslan, balık ölümlerinden hiçbir yetkilinin haberinin olmadığını ve ölümlerin Pörnek Köyü dışında Kandil, Alişar, Kabaağaç ve Poskof Köyleri’nde yaşandığını söyledi. Arslan; “Pazartesi günü bir misafirim gelmişti ve onunla balık tutmak için köprünün yanına gittik ve geldiğimizde suyun üzeri ölü balıklarla kaplıydı. İlk gün suyun üzeri tamamen balıklar kaplıydı ve balıklardan su görünmüyordu. Balıkların bir kısmı suyun akıntısına kapılarak giderken, bir kısmı da su ile nehrin kıyısına vurdu. Bunların büyük bir bölümünü de kuşlar ve diğer havanlar yedi” dedi.
Balıkların neden öldüğü konusunda bilgisinin olmadığını söyleyen Arslan; “14 Temmuz Pazartesi günü Kalealtı Sulama Birliği’nin kapakları açılmıştı. Balıkların, kapakların açılmasının ardından geldiğini düşünüyorum. Yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.
Diğer taraftan, balık ölümleriyle ilgili hiçbir köylü ve muhtarın herhangi bir yetkiliye bilgi vermediği öğrenildi.
Balık ölümlerine şaşmamak lazım. Ceyhan nehri doğduğu yerden Elbistan ve çevresini terkedene kadar pislik içinde. Ne kadar atık su nehre karışıyor Allah bilir. Kanalizasyon ve fabrika atıklarının nehre karıştığı iddiaları ortalığı kasıp kavuruyor. Nehrin doğduğu göz mevkiinden Elbistan ve bölge köylerini terkedene kadar olan alanın rehabilite edilmesi, nehir yatağının temizlenmesi, atık suların etkin bir şekilde denetlenmesi, nehre katı ya da sıvı atık salınımının engellenmesi gerekiyor. Ceyhan nehrinin yatağı en son neredeyse 20-25 sene önce temizlenmiş. İki termik santral şehrin havasını çaldığı gibi suyunu da çalmış. Artık dere akıyor nehir değil! Yani Ceyhan'ın başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmemiş. Uzun lafın kısası yetkililer ve bizler uyudukça daha çok balık ölümleri yaşanacaktır. Ceyhan nehrinin kenarında bir zamanlar balık tutulurdu. Şimdi lastik ayakkabı, pet şişe tutuluyor. Heey gidi o günler heeey!..Hey Gidi Karayazılı Memleketim Heey!