Yapmış olduğu araştırmalar ile Elbistan’ın tarihi hakkında bilinmeyen, az bilinen konuları ortaya çıkaran ve elde ettiği tüm bilgileri yazmış olduğu kitaplar ve Bizim Elbistan Gazetesi’nde Tavanarası Köşesi’nde yazmış olduğu yazılar ile Elbistan halkıyla paylaşan Tarih Araştırmacısı-Yazar Adnan Güllü, yine tavanarasından çıkardığı ve Elbistan halkının ilgiyle okuyacağı ilginç bir bilgiyi yazı dizisi haline getirdi.
6 Ekim 2009 Salı günü Bizim Elbistan Gazetesi’nde başlayacak olan yazı dizisinin adı Fransız Kaynaklarında Elbistan-Maraş. Adından anlaşılacağı gibi Adnan Güllü bu defa 1890’lı yıllarda Fransız kayıtlarına geçen Elbistan’ı anlatacak.
Yazar Cuinet’in Fransız Hükümeti tarafından Osmanlı’nın ekonomisi ile sosyal ve kültürel yapısı hakkında detaylı bilgi toplanması için görevlendirilmiş araştırmacı bir yazar olduğunu söyleyen Güllü, Anadolu’yu karış karış gezen yazarın Elbistan’a da geldiğini ve o dönem Elbistan’da bulunan tahıl miktarından hayvan sayısına kadar kayıt aldığına söyledi.
Yapmış olduğu araştırma sonunda elde ettiği bilgileri yazı dizisine çeviren Adnan Güllü, yapılan bu çalışmalar hakkında yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi; “Elbistan’la ilgili bugüne kadar çalışmalarda bulunduk. En önemlisi bugüne kadar 25 yılı aşkın süredir Elbistan’ın tarihi ile ilgili çalışmalar yapmaktayım ve çeşitli kaynaklara, çeşitli envanterlere ulaşıyoruz. İşte bunlardan bir tanesi de yakın tarihte elime geçen Fransız kaynaklı bir doküman. Tabi bu kaynağın elime geçmesini sağlayan Yaşar Alparslan ve Serdar Yakar hocalarıma özellikle teşekkür ederim. Bu değerli araştırmacılar sayesinde bu kaynak hakkında geniş ve teferruatlı bir bilgiye sahip oldum. Her ne kadar daha önceden bu kaynağı biliyor olsam da bu kaynağın bilgi akışını bu iki kişiden sağladım.
Çünkü artık Türkiye tarihi eskisi gibi değil. Üniversiteler, Türkiye tarihine araştırmacı tarihe rehber olmaktadırlar. Yani işi bilimsel boyuta taşıdılar. Bu da insanların daha berrak, sade ve daha doğru bilgilere ulaşmasını sağlamakta. İşte bu kitabı yazan Vital Cuinet, 1890 yıllarında Osmanlı Hükümeti’nin içerisinde Osmanlı coğrafyasında araştırmalar yapmış. Bu fransız hükümeti tarafından görevlendirilmiş, gittiği şehrin ekonomisini, kültürel ve sosyal envanterlerini çıkarmış hep kayıtlara almış. Tabi bunlar ilk bakışta çok güzel şeyler. Bizim bu bölgeye de gelmiş özellikle Maraş ve Elbistan çevresinde araştırmalar yapmış. Bu şehrin ekonomik gücünü, sosyal ve kültürel yapılarını kayıt altına almış ve bu, masumane bir kayıt altına alınma değil. Dönemin Genel Borçları İdaresi adı altında anılan Duyun-u Umumiye tarafından yani Fransız Hükümeti tarafından gönderilmiş, 2 yıla yakın bir süre kurduğu ekiple Anadolu’yu baştanbaşa dolaşarak bütün Osmanlı’nın ekonomik gücünü ve şehrin yapılarını kayıt altına almış. Tüm bu kayıtları da Fransız hükümetine teslim etmiş. Daha sonra kendisi de Paris’e gittikten sonra yapmış olduğu bu çalışmayı 7 ciltlik kitap halinde toplamış, kitabına da Asya’nın Türkiye’si İdari ve Coğrafyası ismini vermiş. Bu kitap yayınlamış daha sonra üniversitelerin kanalıyla bu kitap bize ulaşmış. Ve kitabın içerisinde Elbistan bölümü bizim için ilginçti. Elbistan notlarını oradan alarak yazı dizimizde yayınlayacağız. Ve çok ilginç, 1890’lı yılların Elbistan’ını anlatıyor. 1890’dan önceki 1870’li yıllardaki yine dönemin Osmanlı Salnameleri’nden de yararlanmış bu yazar. Yani kısacası 1870 yıllarının ve 1890 yıllarının Elbistan’ını dokümanlar halinde okuyucuya kavuşturuyoruz. Bir araştırmacı olarak bizim de görevimizin bu olduğuna inanıyorum. Ben hep şuna inanıyorum; sizde bir yumurta var bende de bir yumurta var. Siz bana bir yumurta verdiniz ben de size bir yumurta verdim ne oldu, ikimizin elinde yine bir yumurta oldu. Ama sizde bir bilgi var bende bir bilgi var. Ben size bir bilgi verdim, ben de size bir bilgi verdim ne oldu, ikimizin de elinde ikişer tane bilgi oldu. Öyleyse bilginin paylaşıldıkça, bilginin birbirlerine aktarıldıkça bilginin zenginleştiğine inanan bir adamım. Bu anlayıştan hareket ederek elimdeki bu dokümanları kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı duydum ve Bizim Elbistan okurlarına teşekkürlerimi sunuyorum.”
Yarından itibaren gazetemizde başlayacak olan yazı dizisinde çok ilginç bilgiler yer alıyor. Örneğin 1890’lı yıllarda Elbistan’da arpa, buğday, sumak, elma, sarımsak gibi toplam 185 bin 801 Kile zirai tarım ürünü buluyor. Adnan Güllü, ölçü birimi olan 1 Kile’nin 160 kilograma denk geldiğini belirtiyor. Buna göre o zaman Elbistan’da toplam zirai tarım ürünün miktarı ise 4 milyon 572 bin 816 kilogram.
Yazı dizisinde daha bunun gibi birçok ilginç bilgi yer alıyor. Adnan Güllü’nün yazı dizisi, yarın Bizim Elbistan Gazetesi’nde başlıyor. Kaçırmayın.