Anasayfa | Eczanelerimiz | İletişim-Künye | Resmi Kurum telefonları | Haber Ara | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Takvim

Sayaç

Emniyet, Afişlerle Vatandaşları Hırsızlığa Karşı Uyarıyor

Elbistan İlçe Emniyet Müdürlüğü, hırsızlığa karşı alınması gereken tedbirler içeren bir afiş hazırlatarak halkın yoğun olduğu yerlere astırdı. Afişle ilgili bir açıklama yapan Asayiş Büro Amiri Başkomiser İlhan Özdemir, emniyet olarak hırsızlıkla karşı mücadele ettiklerini belirterek; "Vatandaşlardan da kendi tedbirlerini almalarını ve en küçük şüpheli durumda da 155 Polis İmdat Telefonu'nu aramalarını bekliyoruz" dedi.
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 02 Ekim 2009 12:16

Elbistan İlçe Emniyet Müdürlüğü, ev, işyeri ve otomobillerde hırsızlıklara karşı alınması gereken tedbirlerin yer aldığı bir afiş bastırdı. Bu afişler dün itibariyle polisler tarafından halkın yoğun olduğu alışveriş merkezleri, otobüs durakları gibi yerlere asıldı.

Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amiri Başkomiser İlhan Özdemir de bir basın toplantısı düzenleyerek afişi hazırlatmalarındaki amaç ve vatandaşların hırsızlıklara karşı almaları gereken tedbirler hakkında açıklamalarda bulundu.

“Komşuluk İlişkinizi Geliştirin”

Hırsızlığa karşım alınacak tedbirleri sıralayan Başkomiser Özdemir, İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak vatandaşın huzuru ve güvenliği için 24 saat görev başında olduklarını belirterek; “bütün bu tedbirlere rağmen hırsızlık olayı meydana gelirse biz devreye giriyoruz. Öncesinde de yine biz varız. Önleyici ekiplerimiz bölgelerinde hırsızlık olaylarına karşı mücadele ediyor, ring halinde geziyor. Şüpheli görülen her şahıs durduruluyor, kimlik kontrolleri yapılıyor, GBT’leri soruluyor, arama kararımız varsa yine bu kişiler ve arabaları aranıyor” dedi.

Hırsızlığa karşı alınacak tedbirleri sıralayan Başkomiser İlhan Özdemir, komşuluk ilişkinin iyi olmasının da en iyi tedbirlerin başında geldiğini söyledi. Özdemir; “Ev hırsızlıklarıyla ilgili olarak öncelikle vatandaşımızın apartmanda bulunan diğer kişilerle komşuluk ilişkilerinin iyi olması lazım. En önemli konu bu. Çünkü komşularımızla ilişkilerimiz iyi olmazsa, diyalogumuz iyi olmazsa bizim evde olduğumuz dönemde komşumuz bizim evde olduğumuzu bilmezse hırsız evimize girdiğinde içerdeyken sesle çıkardığı zaman komşularımız bizim evde olmadığımızı bilmediğinden dolayı bizi evde zannedip o seslerin de bizden geldiğini düşünecek ve şüphelenmeyecek” sözleriyle komşuluk ilişkisinin önemine değindi.

“Pencereleri Demir Parmaklıkla Kapatın”

Asayiş Büro Amiri Başkomiser İlhan Özdemir, vatandaşların hırsızlıkla karşı şu tedbirleri almalarını istedi; “Bunun dışında evimizden ayrılırken evimizin emniyetini almalıyız. Birinci katta veya kolay ulaşılabilen bir yerde oturuyorsak evimizin pencerelerini demir parmaklıklarla kapatmamız, koruyucunun olması lazım. Sadece birinci katlar mı değil? Örneğin 3. katta oturuyoruz ve evimizin yanında da büyük bir çınar ağacı var. Vatandaş rahatlıkla ağaca tırmanarak evimize ulaşabilir. O nedenle yine evimizin balkon kapısı ve pencerelerin de aynı şekilde tedbir alınması gerekiyor.

“Şüpheli Kişi Gördüğünüzde 155’i Arayın”

Pimapen veya alüminyum doğrama kapı ve pencereler kolaylık açılabilecek türdendir. Yine evde ayrılacağımız zaman komşumuza bildirmemiz gerekiyor. Gideceğimiz zaman değerli eşyalarımızı evde bırakmamalıyız. Yine vatandaş olarak son 2-3 gündür mahallede, sokak da gezmeye başlayan kişiler gördüğümüz zaman 155 Polis İmdat Telefonu’nu aramamız gerekiyor. Telefon geldiği takdirde ekip gider ve inceler. Bu şahıs hırsızlık yapmamış olsa bile bizim bu uyarımız, polisin gelip incelemesi o vatandaş için caydırıcı bir etken olur. ‘Demek ki burada yaşayanlar duyarlı buraya geldiğim zaman ihbar ediyorlar, polis de gelip inceliyor. Burada benim hırsızlık yapmam sakıncalıdır. Benim kaydım alındı ve burada hırsızlık yaparsam, bu bölgede bir hırsızlık olursa benim çağırılacağım kesindir’ diye düşünür ve hırsızlık yapmaz.

Evin dış kapısı olarak düşündüğümüz zaman direkt kapıyı çekip çıkmamız, çelik kapı da olsa bir tornavida yardımıyla açılmasını sağlar. Mutlaka evden çıkarken kapımızı kilitlememiz gerekiyor.

Eskiden uygulanan bir sistem vardır lambanın açık bırakılması. Bunun caydırıcı yönü var ama öncelikle gerek kendi evimiz olsun, gerek çevremiz için duyarlı olmamız gerekiyor. Yöremizde kimler ikamet ediyor, kimler geliyor onu bilmemiz lazım ve yabancı şahıs gördüğümüz zaman da mutlaka ihbar etmemiz lazım. Apartmanda kapıcı varsa kapıcıyı uyarmak da yine hırsızlığa karşı etkili bir sistemdir. Tatile gidiyorsak eğer kapıcıya bildirmemiz iyi olur.

Evimize yakın bir yerde semt pazarı kuruluyorsa semt pazarının olduğu günlerde daha dikkatli ve duyarlı olmamız gerekiyor. Çünkü Pazar kurulduğu günler, bu bölgeyi ele alırsak pazartesi günü çevre ilçelerden, köylerden gelen vatandaşlarla nüfusumuz 20-30 bin artıyor. O dönemde doğal olarak hırsızlar içinde bereketli olarak gün olarak değerlendirebilirler. Yada ‘evin resi zaten işyerinde. Evin hanımı da çocuğunu alır pazara gider ev boş kalır ben eve gideyim’ düşüncesiyle eve gidebilir.

En önemli konu da yapabiliyorsak alarm ve kamera sistemi. Apartmanın girişinde olur, evin içinde olur. Evde olan kamera sistemi evde olmadığımız dönemde internet yoluyla takip edilebilir.

“Otomobilleri Aydınlık Yere Park Edip Direksiyon Kilidi Takdırın”

Bildiğiniz gibi otomobillerin çoğu değişik şekillerde açılıyor. Kimine anahtar uyduruluyor, kiminsin pencereleri kırılarak içerisine giriliyor. Hatta bazı eski arabalar çay kaşığı marifetiyle çalıştırılabiliyor. Bununla ilgili en etkili sistem direksiyon kilidi. Otomuzun kendi direksiyon kilidi varsa sorun yok ama olsa bile manuel bir direksiyon kilidi ile oto emniyetinin sağlanması faydalıdır. Vatandaş araca girebilse bile direksiyon belli bir noktadan sabitlendiği için vazgeçecektir. Bunun yanında oto da değerli eşyalarımızı bırakmamalıyız. Otomobilimizi akşamları park ederken aydınlatmanın iyi olduğu yerlere park etmeliyiz. İşiniz 1 dakikalık bile olsa otomobilinizden ayrılırken mutlaka motoru durdurup, kapıları kilitlenmelisiniz.

“İşyerlerinin içine Dışına Güvenlik Kamerası Taktırın”

İşyerleri ,ile ilgili olarak da en önemli etken güvenlik kamerası. İşyerinin hem içini gösteren hem de dışını gösteren bir güvenlik kamerası sisteminin bulunması gerekiyor. Güvenlik kamerası olduğunda hırsız da tespit edildiği zaman mutlaka bir gün sonra, 1 ay sonra o kişinin kimliği mutlaka tespit ediliyor. Bizim bölgemizde olsa bile. Örneğin Kayseri’nden gelmiş ve işyerinden hırsızlık yapmış gitmiş. Biz bu bölgede araştırmamızı yaparız bizim şahıslardan değil. Bizim Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Polnet internet sistemi var. Biz bu görüntüleri Polnet’e atıyoruz. O zaman Türkiye’nin her yerinde emniyet teşkilatının o şahsın görüntüsü hakkında bilgi sahibi olmuş oluyor. O zaman Kayseri’den bize cevap geliyor ‘bu şahıs ilimizde ikamet eden filan kişidir’ şeklinde diye. O zaman kimliği tespit etmiş oluyoruz. Diğer taraftan hırsız o güvenlik kamerasını gördüğü zaman iki kere düşünür.”

Bu haberi paylaş: Google Favorilerime Ekle Google Facebook'a GönderFacebook Yahoo'ya EkleYahoo Digg'e EkleDigg Del.icio.us'a EkleDel.icio.us
 
Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Adnan Güllü Adnan Güllü
WASHINGTON ANITI ve OSMANLININ HEDIYESI

Tarihçi

Zafer Eren Zafer Eren
KIRMIZI VE GRI

DÜZ AYNA

A.Ihsan Kuyumcu A.Ihsan Kuyumcu
YOL AYRIMI

Sair-Yazar-Ressam

Mustafa Eslik Mustafa Eslik
YÖNETICILIK, LIDERLIK VE DUYGUSAL ZEKA

Yazar

Mahir Baspinar Mahir Baspinar
CÜCÜK TEPE (!)

Sair-Yazar

Hanifi Kara Hanifi Kara
EFENDILER EFENDISI'NE

Egitimci, Sâir ve Yazar

Sait Çolakoglu Sait Çolakoglu
ANAMIZ

Sair

Ömer Çay Ömer Çay
SEFA GELDIN RAMAZAN

Sair

Bilal Ay Bilal Ay
SUÇ KIMIN?

Ziyaretçi Defteri

OKU

YAZ

Gazetemiz

Önceki Gazeteler İçin Tıklayınız

Elbistan'da Hava


RSS Kaynağı 

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
bizimelbistangazetesi.Com © 2007-2024 Tüm Hakları Saklıdır.Kardeş Site www.bizimogretmenler.com Düzenleme: Kosker - www.bizimogretmenler.com