Konferansa Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Hasan Topak, Kimyager Oğuzhan Köstü, belde belediye başkanları, muhtarlar,sivil toplum örgütü temsilcileri, daire amirleri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, “Bizler doğadan tabiattan ürünlerimizi alıyoruz. Ancak doğaya tabiata olan görevlerimizi yerine getiriyor muyuz veya onu koruyor muyuz? Ne yazık ki bu tartışılır, biz ondan yararlanıyorsak onu da korumalıyız ki gelecek nesille o ürünü aktaralım. Ama ne yazık ki sadece yöremizde değil başlarken de söyledim ülkemizde bu konuda bir bilinç eksikliği var. Biz nasıl evimizi temiz tutuyor, kapımızın önünü süpürüyorsak; köyümüzü, beldemizi ve ilçemizi de öyle tutmamız lazım. Biz köylerimize, beldelerimize gittiğimiz zaman çöpleri ne yazık ki sere serpe ulu orta, okul bahçesinde köy meydanında kıyıda köşede atılmış halde görüyoruz. Bu hiçte iyi bir görüntü vermiyor açıkçası. Sonra onları şikâyette ediyoruz, diyorlar şöyle oldu böyle oldu komşumuz bunu attı şunu attı bu acaba şu konuda gerekli tedbiri ikazı uyarıyı yapıyor muyuz? Üzerimize düşen görevi yapıyor muyuz ne yazık ki yapmıyoruz” dedi.
Daha sonra ‘Katı Atıklar’ hakkında bilgi veren İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Hasan Topal, “Günümüzde nüfus artışına, teknolojik gelişmeye, sanayileşme ve kentleşmeye paralel olarak gerek miktar, gerekse içerik açısından hızla artan katı atıkların doğaya olumsuz etkileri önemli bir çevre problemi haline gelmiştir. Katı atıkların toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi yerel yönetimlerin karşılaştıkları en önemli çevre sorunlarından birisidir. Üreticisi tarafından atılmak istenen, toplumun huzuru için ve özellikle çevrenin korunması bakımından düzenli bir şekilde uzaklaştırılması gereken katı maddelere “Katı Atık” denir.
Bilindiği üzere, İlimizde katı atıklar belediyelerce ayrılan sahalarda hiçbir teknik kurala uyulmadan, hijyenik önlem alınmadan atılıp terk edilmektedir. Bu katı atık yığınlarının üzerinde evcil ve başıboş hayvanlar beslenmekte, yoksul vatandaşlar son derece kötü şartlarda ayıklama işlemiyle kazanç sağlamaya çalışmakta, bunun yanında rüzgâr gibi etmenlerle çevreye yayılan katı atıklar da halk sağlığını tehdit etmektedir” açıklamasında bulundu.