Arpa ve buğdayların biçilmesinin hemen ardından birçok çifti, tarlasında sap ve samanı yok etmek, sürümü kolaylaştırmak için anız yakarken, yetkililer bunun hem kanuna suç olduğunu hem de tarlaya zarar verdiğini söylüyorlar.
Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Elbistan ilçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, çiftçileri, anız yakmamaları konusunda uyardı.
Yılmaz, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “Dünyada ve Ülkemizde çeşitli nedenlerden dolayı buğday ve arpa anızları yakılmaktadır. Çeşitli araştırmalara ve tartışmalara konu olan bu yangının sebepleri ve zararları şöyle olmaktadır.
Yukarıda da söylediğimiz gibi anız yangının çeşitli nedenleri vardır. Bunların başlıcalar toprak işleminin rahat bir şekilde yapılabilmesi yabancı otların kontrol altına alınması çeşitli hastalıkların ve zararlıların önlenmesi gibi nedenlerden dolayı anız yakılmaktadır. Elbistan’daki anız yakımının sebebi ise sadece ve sadece toprak işleminin kolaylıkla yapılmasına ve iyi bir tohum yatağı hazırlanması için anızlar yakılmaktadır. Anız yakılmasının zararlarından bahsedecek olursak; Anız yakılması ile sap ve samanın yok edilmesinin yanında organik maddelerinde yok edilmesine neden olmaktadır. Bunun neticesinde ise toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik değeri bozulmakta toprağın organik maddesi azalarak toprağın geçirgenliğini artırmakta bu nedenle toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır. Bunun neticesinde ise zaten yarı kurak iklim özelliği taşıyan ilçemizde verim kaybına neden olmaktadır. Bunun yanında toprak yüzeyi çıplak kalacağından su ve rüzgâr erozyonu daha fazlalaşacak ve toprak verimliliği giderek azalacaktır.
Ayrıca anız yakılmasının en önemli zararı henüz hasat edilmeyen ürünlere sıçraması ve yanmasına sebep olmasıdır. Yine tarla içerisinde bulunan telefon, elektrik direklerinin yanmasına neden olmaktadır.
Anızın yakılması sonucu tarlanın kenarlarındaki ağaç, çalı, çit ve meyve bahçesinin yanmasına neden olmaktadır.
Anız yakılması ile yine yerleşim birimlerine zarar vermektedir. Anız yanması ile anız artıklarından beslenen hayvanların ölmesine sebep olmakta ve bunun sonucunda doğal denge bozulmaktadır.
Ayrıca İlçemizde hepinizin de bildiği gibi hayvancılık çok iyi gelişmiştir. Dolmayısı ile hayvan mevcudumuz çok fazladır. Anız artıkları bu hayvanlar için yem kaynağıdırlar. Yakılmak suretiyle bu kaynakları ortadan kaldırıyor hayvan yetiştiriciliğinde maliyet %70 olan yem giderimizin daha da artmasına sebep oluyoruz.
Daha öncede belirttiğimiz gibi İlçemizde sadece toprak işlemeye kolaylık sağlamak için anızlar yakılmakta, bunun neticesinde ise yukarıda açıklanan zararları göz ardı edilmektedir.
Anızların yakılması sonucu da tarım topraklarında faydalı mikroorganizmaların ölmesi, toprak erozyonu ve verim kaybı gibi olumsuzlukların yanında çevredeki ağaç, meyvelikler, çalılar, çitler ve toprak üstü canlılarla henüz hasat edilmemiş tarlalardaki ürünlere zarar verilmesi havanın kirlenmesi anız artıkları ile beslenen yaban hayvanlarının ölmelerine ve doğal dengenin bozulmasına engel olunması ve anız üzerinde bulunan enerji iletişimi ve haberleşme hatlarının zarar görmelerini önlemek amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 28.04.2009 tarih ve 2009/1sayılı genelgeleri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme genel Müdürlüğünün B.12.0.TDG.0.15.01.00-1732 sayılı (2006/5 nolu) genelgeleri gereğince İlimizde “Anız Yakılmamasının Önlenmesi” ne yönelik tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmuştur. 16 Aralık 1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazetede 1998/26 nolu anız yakılmasının önlenmesi hakkında tebliğ yayınlanmıştır.
Yukarda belirttiğimiz nedenlerden dolayı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı çevreye olan olumsuz etkisi ve görüntü kirliliğine neden olmasından dolayı Çevre ve Turizm Bakanlıklarınca anızların yakılması yasaklanmıştır. Anız yangınlarının önlenmesi ile ilgili olarak bütün köy muhtarlıklarımıza yasaklarla ilgili duyuru gönderilmişti. Bu duyuruların köylerde ilan edilmesi ve ilan edildiğine dair tutanakların İlçe Müdürlüğümüze getirilmesi gerekir. Anız yangınlarında bütün vatandaşlarımız başta köy muhtarları olmak üzere sorumludurlar.
Yasaklara uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2872 sayılı çevre Kanunun Ek-1 maddesinin (c) bendinde “Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır”. Denilmekte ve aynı kanunun 20.nci maddesinin (1) bendi gereğince anız yakanlara 20 TL. ( 2872 Sayılı Çevre Kanunun Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına ilişkin Tebliğ (2009/1)’ e göre , 1/1/2009-31/12/2009 tarihleri arasında uygulanacak ceza miktarı olan her dekar için 25,88 TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.) idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat artırılır. Hükmü yer almaktadır. Türk Ceza Kanunun 383.cü ve 526.cı maddelerinin gereğince yasal işlem uygulanacaktır.”