Kömür sahası olmadan yapıldığı için konunun uzmanları tarafından tersten yatırım olarak değerlendirilen Afşin-Elbistan B Termik Santrali, sonunda kendi kömür sahasına kavuştu.
EÜAŞ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleyi kazanarak 2 Nisan 2007 tarihinde 3 yılı yatırım olmak üzere 28 yıllığına EÜAŞ ile sözleşme imzalayan Park Teknik, Şubat 2008’dan bu yana yapmış olduğu dekupaj çalışmaları sonunda kömüre ulaşarak B Termik Santrali’ne kömür vermeye başladı.
Kömürler İlk Olarak Stok Sahasına
Park Teknik, üreteceği kömürü, kurmuş olduğu 4,5 kilometrelik bant yoluyla santrale ulaştırılacak ve kömürler ilk etapta santralın 1 milyar ton kapasiteli kömür sahasına gelecek. Kömürler burada harmanlandıktan sonra santrale 950 ile 1150 kalori, arasında kömür verecek.
Santrale Yılda 17,2 Milyon Kömür Verecek
4 Şubat 2008 tarihinden bu yana 80 milyon metreküp dekupaj yapan ve bu ayın başı itibari ile kömür üretimine başlayan Park Teknik, B Termik Santrali’ne yılda 17,2 milyon ton kömür verecek. Park Teknik, 25 yıl süreyle işleteceği Çöllolar Kömür Sahası’nda toplamda proje kapsamında toplam 1 milyar 260 milyon ton dekapaj yapıp, 431 milyon 250 bin ton kömür üretecek.
Küller Kömür Sahasına
Resmi açılışını 2006 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Afşin-Elbistan B Termik Santrali 2004 yılından bu yana elektrik enerjisi üretirken, ürettiği enerjiyi Elbistan’a bağlı Kışlaköy Kömür Havzası’nı işleten Afşin-Elbistan Linyitleri’nden karşılamıştı. Bunun dışında B Termik Santrali’ne Sivas’ın kangal İlçesi’ndn kamyonlarla kömür taşınmıştı.
Kömür sahası olmadan yapılan ve yakıt ihtiyacını da başka yerden karşılayan B Termik, bugüne kadar enerji üretiminin yanında milyonlarca ton kül üretti ve bu külleri de kömür sahası olmadığı açık araziye bıraktı.
Zamanla dağ haline gelen küller, esen rüzgârla hem çevreye hem de santrale ciddi zararlar verdi. Bu kül dağları yapılacak olan özel bir çalışma ile ağaçlandırılacak ve bundan sonra üretilen küller de Çöllolar Kömür Sahası’na gönderilecek. Bantlarla santrale kömür veren Park Teknik, santralin ürettiği külleri ve baca gazı arıtma tesisinin atıklarını bantla kömür sahasına getirecek.
Diğer taraftan AEL ile B Termik Santrali arasına kurulan bant hattı da kullanılmayacak.