Ekinözü’ndeki törenlere katılmak üzere ilçeye gelen Kahramanmaraş valisi Mehmet Niyazi Tanılır ile beraberindekiler, Ekinözü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) bahçesinde Ekinözü Kaymakamı Mehmet Parlak, daire amirleri ve Ekinözü Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları topluluğu tarafından karşılandı.
Daha sonra Ana-Kız Okuldayız Okuma-Yazma Kursu’nu başarıyla tamamlayanlara sertifikalarının verileceği törenin düzenlendiği salona geçildi.
517 kursiyerin belgelerini aldığı tören, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra kursu başarıyla tamamlayanlardan 69 yaşındaki Cennet Özer ve Hatice Yetişken birer konuşma yaparak okuma-yazma öğrenmekten dolayı çok mutlu oldulklarını belirtirlerken, okuma-yazma bilmedikleri için yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.
Daha sonra kürsüye gelen Ekinözü Kaymakamı Mehmet Parlak, ilçelerinde yapılan eğitim çalışmaları kapsamında detaylı Vali Mehmet Tanılır ile törene katılanlara detaylı bir sunum yaptı.
Ana-Kız okuldayız kampanyasının sadece bayanları kapsamadığını, okuma yazma bilmeyen herkesi kapsadığını anlattı. Okur yazarı en düşük köyden başlayarak saha çalışmaları yaptıklarını anlatan Kaymakam Parlak, köylerde okuma yazma kampanyası ile ilgili vatandaşları bilgilendirmeleri için muhtar ve imamlara bilgi verildiğini söyledi. Kursiyerlerin okuma yazma öğrenmesi için kaymakamlık olarak servis imkânı ve kırtasiye yardımı yaptıklarını söyledi. İlçede 1746 okumaz yazmazın tespit edildiğini 735 inin kurslara kazandırıldığını ve 96 kişinin ikinci kademeye devam ettiğini, toplam 831 vatandaşın okuma yazma öğrendiğini, 48 kurs açıldığını kursiyerlerden 490 kişinin belge almaya hak kazandığı söyledi.
Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül de yapmış olduğu konuşmasında il genelinde yürütülen eğitim çalışmalarına değindi. “Ana kız okuldayız okuma kampanyası çerçevesinde Ekinözü ilçesinde yapılan okuma yazma etkinlikleri faaliyetleri sonucu okuma yazmayı bilmeyen kalmayacak. Hanım kardeşlerimiz okuma yazma bilmemenin hayatta ne gibi zorluklar getirdiği manidar bir şekilde ifade ettiler. Okuma yazma kursunun amacı ve işlevi Ekinözü’nde mutluluk verici. Ekonomik sosyal siyasal gelişmenin, dönüşümün, ilerlemenin, kalkınmanın, insanın kendisini ve hayatı tanımasının ve gelecekte bağ kurabilmesi sadece okuma, öğrenme ve bilgi ile bağlantılıdır. Okumanın ilk temeli de okuma yazmaktan geçer. Bir eğitim yöneticisi olarak bir taraftan da hem üzülüyor hem de hicap duyuyorum” diyen Akgül, Kahramanmaraş’ta başlatılan eğitimle ilgili eylem planında eğitimde kalitenin artırılması ve herkesin okuma yazma öğrenmesinin amaçlandığı söyledi. Kahramanmaraş’ta hedeflenen okuma yazma kampanyasının da sayının 5000 kişi olarak düşünüldüğünü hedefin iki katına çıkılarak 11706 başvuru olduğunu belge alan sayısının 9780 olduğunu söyledi.
Akgül’ün konuşmasının ardından sözü Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi tanılır aldı. Tanılır; “Ülkemizde okuma yazma bilmeyen tek fert bırakmamak gibi bir hedefimiz var. Hükümetimiz önem verdiği bir konu milli eğitim. Dolayısıyla eğitimin önemini vurgulamak amacıyla çeşitli kampanyalar düzenleniyor. Daha önce ana kız okuldayız okuma kampanyası ile çok önemli ilerlemeler kaydettik. Şimdi ise, Sayın Başbakanımız ve hanımefendi eşinin okuma yazmanın, eğitimin, bilimin, öğretimin ve okula gitmenin önemini kavratmak açısından çok değerli katkılar yaparak çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında ilimiz çok önemli bir yol aldı. Ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz hedefi şimdiden ikiye katlanmış oldu.
İlçe Kaymakamlarımız ve Milli Eğitim teşkilatlarımız çok yoğun bir çalışma gösteriyorlar. Bu özverili çalışmalarından dolayı tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yapmış olduğumuz çalışmaların meyvelerini bu şekilde alıyoruz. Bu kurslarımıza devam eden yüzde 80’den fazlası kadınlarımız ve kızlarımız. Tabi bu kurslarımıza kadınlarımız kızlarımızın devamlık gösteresi bizler için sevindirici. Ama durum tablonun bide olumsuz yönünü karşımıza çıkarmaktadır. Madalyonu tersine çevirdiğimizde bugüne kadar kızlarımıza karşı yaptığımız negatif ayrımcılığı görüyoruz. Demek ki biz toplum olarak bugüne kadar kızlarımızı eğitimden mahrum bıraktık. Onların okula gitmesine bir şekilde mani olduk, teşvik etmedik. Dolayısıyla okuma yazma bilmeyen kitle içinde kızlarımız erkeklere göre dört kat daha fazladır. Buda toplumuzun bir utancıdır. Bunu telefi etmek için öncelikle hanımefendilere ve kızlarımıza karşı bir özür borcumuz var.
Ayrıca bu sorunu telefi etmek için onlara karşı pozitif ayrımcılık yapmak bizim görevimiz. Dolayısıyla her fırsatta kadınlarımıza karşı ayrı bir önem veriyoruz. Özellikle kadınlarımızı ilgilendiren çalışmaları ve projeleri biz Kahramanmaraş Valiliği olarak canı gönülden destekliyoruz. Yine Ekinözü Yatılı Bölge Okulumuza sadece erkek öğrencilerimiz girebiliyordu. Biz burada kızlarımıza aynı imkânı sağlamak için kız öğrenci yurdu inşaatı başlattık. Bu çalışmada Ekinözü ilçesine yapılacak olan otel projesini il genel meclis üyelerimizin ortak çabası ile kız öğrenci yurdu yapabilmek için değiştirdik. Ve kısa sürede kız öğrenci yurdumuz hizmete girecek. Ve özellikle köylerdeki kızlarımız okuma imkânına sahip olacaklar.
Tabi biz bunla yetinmiyoruz ve Valilik olarak her ilçemizde asgari bir ortaöğretim kız yurdu yapmak adı altında bir projemiz var. Ve bu hedefi gerçekleştirmek için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Çünkü bir tarafta Milli Eğitim Bakanlığımızın kaynakları ve bir taraftan il özel idaresinin kaynaklarıyla bu hedefle önemli adımlar attık. Örnek olarak Çağlayancerit ve andırında bu hedefi gerçekleştirdik. İnşallah Ekinözü’nü de bu projeye dahil edeceğiz. Ve YİBO kız yurdunun yanında ortaöğrenim kız yurdunun yapılması içinde gayret sarf edeceğiz. Ben bütün bu çalışmalardan dolayı Kaymakamlarımız, Milli Eğitim Müdürlerimize ve çalışma arkadaşlarımızı kutluyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Gök, İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, İl Sağlık Müdürü Reha Hüdaioğlu, Nurhak Kaymakamı Serdar Kartal, Göksun Kaymakamı Cemalettin Demircioğlu, Ekinözü Jandarma Komutanı Üsteğmen Tevfik Bilgin, Ekinözü Belediye Başkanı Erol Üstü, Nurhak Belediye Başkanı Av. Ahmet Akkuş, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Ekinözü İlçe Milli Eğitim Müdürü Orhan Dalkıran, Elbistan Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik ve daire amirleri kursiyerlere başarı belgelerini takdim etiler.
Belge töreninden sonra Vali Mehmet Niyazi Tanılır ve beraberindekiler, yapımı devam eden 120 kişilik kız öğrenci yurdu inşaatında incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldılar.
Ekinözü Kaymakamı Mehmet Parlak’ın girişimleri, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır’ın yerinde tespit ve konu ile yakından ilgilenerek destek sağlaması diğer yandan İl Özel İdaresinin katkıları ile yaptırılan Ekinözü İlk Adım Anaokulu ile ilçede çok büyük gereksinimler arasında yer alan ve ilçenin otel ihtiyacını da karşılayacak olan Ekinözü Öğretmenevi Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ve beraberindeki heyetle birlikte hizmete açıldı. Ekinözü’ne açılması düşünülen halk kütüphanesinin yerinde de incelemelerde bulunan Vali Tanılır, ilçede Yunus Emre İlköğretim Okulu ve Ekinözü Çok Programlı Lisesi’ni gezerek okul müdürlerinden okul hakkında bilgi aldı.
Törenlerin ardından vali Mehmet Niyazi Tanılır ile beraberindekiler içmelere geçerek şifalı acı sudan içtikten sonra ilçeden ayrıldılar.