Kahramanmaraş'ta ilk böbrek nakli, KSÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim görevlileri tarafından gerçekleştirildi. Osmaniye'de beyninde bulunan tümörler nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen 24 yaşındaki gencin iki böbreği Kahramanmaraş'taki iki hastaya başarıyla nakledildi.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen aile tarafından bağışlanan gencin böbrekleri, Kahramanmaraş'ta 28 yaşındaki Dürdane Ermeydanı ve 18 yaşındaki Elbistanlı Meryem Biçer'e nakledilirken, hastaların sağlık durumu her geçen gün iyiye gidiyor.
Yılmaz ve Biçer'in tedavileri yoğun bakım ünitesinde devam ederken, KSÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Taner Kale ve ameliyatı gerçekleştiren öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yüzbaşıoğlu hastaları ziyaret ederek son durumlarını kontrol ettiler.
Ameliyatların başarıyla gerçekleşmesinin ardından, böbrek nakli için müracaat edecek hasta sayısında yükseliş olacağını düşündüklerini belirten Kale, "Osmaniye'de 1 kadavradan elde edilen 2 böbrek, Kahramanmaraş'ta ilk defa, bu iki hastamıza KSÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı tarafından nakledildi. Hastalarımızın bu gün üçüncü günü, her ikisi de gayet iyi durumda. İdrar çıkışları gayet iyi, moralleri gayet iyi. Bu Kahramanmaraş'ta ilk defa yapılıyor. Daha önce olmadı, bu ilk oldu ama, daha sonra büyük ihtimalle daha fazla olacak. Şu anda bekleyen hasta sayısı, listemizde böbrek bekleyen hasta sayısı 50 civarında ama bu iki ameliyattan sonra, bu sayının giderek artacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Kale, böbrek nakli yapabilen Türkiye genelinde 20 merkez bulunduğunu kaydederek, "Şimdi aslında bölgede transpartasyon böbrek nakli ruhsatı olan merkez sayısı 20 civarında Türkiye genelinde. Bizim bölgemizde ise, Çukurova Üniversitesi'nde yapılıyor, onun daha doğusunda Malatya, Kayseri, oradan Erzurum var. Benim bildiğim bunlar. Şu anda da Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi dördüncü merkez oldu" diye konuştu.
Ameliyatı gerçekleştiren KSÜ Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yüzbaşıoğlu ise, hastaların durumunun her geçen gün iyiye gittiğini belirterek, idrar çıkışlarında herhangi bir sorun yaşanmadığını söyledi.
Ameliyatı beklentilerinden daha üst seviyede bir başarıyla gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yüzbaşıoğlu, "Bizim sürecimiz, Osmaniye'deki hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesiyle başladı. 48 saat önce, saat sabah 5 itibariyle, buradan cerrahi bir ekip böbrekleri almak üzere, bir ekip de Adana Çukurova'dan karaciğeri almak için Osmaniye'ye gitti. Böbrekleri aldıktan sonra yaşadığımız 24 saatlik süre sonrasında her iki hastamızı, uygulanan her iki hastamızı, böbrekler nakledilmek üzere planlandı.
Ameliyatlar dörder saatlik iki ameliyat şeklinde yapıldı. Ameliyatlar sorunsuz bir şekilde geçti. Daha sonrasında da ameliyat sonrasında da hastalarımızda herhangi bir problem yaşamadık ve beklediğimizin, umduğumuzun çok üzerinde bir sonuç aldık. Hastalarımızın idrar çıkışları çok iyi ve genel olarak da sağlık durumları iyiye gidiyor" ifadelerini kullandı.
Nakil gerçekleştirilen hastalardan Elbistanlı Meryem Biçer ise, ameliyatın ardından sağlığının her geçen gün iyiye gittiğini söyledi. Nakil öncesine kadar Elbistan Devlet Hastanesi Diyaliz Servisi’nde diyalize giren Biçer; “Benim için çok iyi oldu. 5 yıldır diyalize bağlı yaşıyordum. Beklediğim bir şeydi, çok istiyordum. Elbistan'da diyalize giriyordum ve buraya da ayda bir kontrol için geliyordum. Sağlığım çok iyi şimdi, eskisinden daha iyi oldum. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum beni sağlığıma kavuşturdukları için" dedi.
2 çocuk annesi olan ve 2 yıldır diyaliz tedavisi gören Dürdane Ermeydanı ise, doktorlar ve böbrekleri bağışlayan aileye teşekkür etti. Ermeydanı, "2007 yılı haziran ayında başladı. Haftada 3 gün diyalize giriyordum. Doktorlarımıza neler söylemeyiz ki biz. Onlara can borçluyuz. Böbrekleri bağışlayan aileye de ne söyleyeceğimizi bilmiyorum. Teşekkür etmekten başka yapabilecek bir şeyimiz yok” ifadelerini kullandı.