12 Mayıs 2009 tarihinde TBMM’ye Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün yazılı olarak cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi veren MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy, Elbistan Şeker Fabrikası’nın işletilmesindeki bazı sorunları meclise taşımıştı.
2 sorudan oluşan yazılı soru önergesinde Paksoy, ilk olarak Elbistan Şeker Fabrikası’nın düşük kapasite ile çalıştırılırken, Malatya Şeker Fabrikası’na Kahramanmaraş bölgesinden şeker pancarı taşındığına ve bunun da istihdam ve gelir kaybının yanı sıra nakliye maliyeti, zaman gibi bir takım zorluklara sebep olduğunu dikkat çekip haksızlığın düzeltip düzeltilmeyeceğini sormuştu.
Paksoy, önergedeki ikinci sorusunda da Malatya Şeker Fabrikası’nda pancar nakliyesi sırasında taşra kantarına bağlı Afşin, Göksun ve Tufanbeyli üreticilerin yaklaşık 15 TL/ton nakliye, prim ve tazminat adı altında ücret alırken, daha uzak mesafeden merkez Elbistan kantarına bağlı üreticilere hiçbir ücret ödenmediğini belirtip Bakan Nihat Ergün’e bu adaletsizliği gidermeyi düşünüp düşünmediğini sorusunu yöneltmişti.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy’un sorularını Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi’nden aldığı bilgiler ışığında yazılı olarak cevapladı.
Bakan Nihat Ergün, Paksoy’a verdiği cevabında şu ifadelere yer verdi; “Şeker fabrikalarının pancar işleme kapasitelerine göre pancar ekimi ekim alanları belirlenmiştir. Bu ekonomik işlemeyi temin amacıyla ekim alanlarının belirlenmesinde fabrikaların kurulmuş oldukları il sınırları dikkate alınmaktadır. Birçok şeker fabrikasının pancar ekim alanları birden fazla ilin sınırları içinde yer almaktadır. Bu kapsamda Kahramanmaraş ilinde üretilen pancarların büyük bir kısmı 1985 yılından itibaren Malatya Şeker Fabrikası’nda işlenmektedir. Malatya Şeker Fabrikası’nın 2008 yılında toplam pancarının yüzde 50’si Kahramanmaraş bölgesinden temin edilmiştir. Öncelikli hedef, fabrikaların kapasitelerine uygun pancar temin edilen bölge ve kantarların fabrikaya olan uzaklıkları ikinci planda değerlendirilmektedir.
2008 yılında Malatya Şeker Fabrikası’nda 103 bin ton pancar dahil toplam 205 bin 600 ton pancar işlenmiş ve kampanyası 58 gün sürmüştür. Elbistan Şeker Fabrikası’nda ise 202 bin 500 ton pancar işlenmiş ve kampanyası 53 gün sürmüş olup her iki fabrikada işlenen pancar miktarları dengelenmiş bulunmaktadır.
Kahramanmaraş bölgesinde üretilen pancarların Malatya veya Elbistan Şeker Fabrikası’na gönderilmesi nakliye yönünden önemli bir farklılık yaratmamaktadır.
Teşekküllerimizle üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi esaslarına uygun olarak üretilen pancarlar ziraat bölge şefliklerine bağlı taşra ve fabrika merkez kantarlarında tesellüm edilmektedir. Taşra kantarlarında tesellüm edilen pancarlar öncelikle siloya alınmakta ve daha sonraları belirli bir program dâhilinde fabrika merkezsine gönderilerek işlenmektedir. Bu pancarların siloya alınması tekrar vasıtalarla yüklenmesi ve nakliyesi sırasında bir kısım kayıplar meydana gelmektedir. Bu kayıpları ortadan kaldırmak ve daha sağlıklı bir pancar tesellümü yapmak, fire ve pancardaki şeker varlığını laboratuar ortamında tespit edebilmek amacıyla taşra kantarına bağlı pancar üreticilerinin pancarlarını fabrika merkez kantarlarına getirmeleri istenmektedir. Bunu teşvik etmek amacıyla sözleşme gereği pancarlarını doğrudan fabrika merkez kantarına getiren taşra kantarı üreticilerine benzer kantarların nakliye ihaleleri sonucu oluşan nakliye ücreti, nakliye ücretini yüzde 15 fazlası ve teşekkülümüzce her yıl için tespit edilen nakliye prim ve tazminatları ödenmektedir.
Pancar üreticilerinin yapılan sözleşme gereği resmen bağlı bulundukları kantara pancarlarını teslim etmeleri halinde herhangi bir ücret ödenmemektedir. Fabrika merkez kantarına bağlı üreticilerde aynı kapsamda bulunmaktadır. Buna rağmen taşra kantarlarına pancar teslim eden üreticilere hiçbir ödeme yapılmazken fabrika merkez kantarına bağlı üreticilere pancar nakliye tazminatı ödenmesi yapılmaktadır.”