Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun (EPDK) almış olduğu tavan fiyat uygulaması, ilçemizde faaliyet gösteren 28 petrol istasyonunu kemer sıkmaya yöneltti. EPÜSAD Başkanı Yüksel Çiçek, bir basın toplantısı düzenleyerek EPDK’nın almış olduğu kararın ardından petrol istasyonu işletmecilerinin bir araya gelip durum değerlendirmesi yaparak bazı kararlar aldıklarını söyledi.
Basın toplantısında ilk olarak EPDK’nın kararını değerlendiren Çiçek, şunları söyledi; “Elbistan’da bulunan akaryakıt bayileri olarak geçtiğimiz günlerde bir araya geldik. Bu toplantıda EPDK’nın kararına karşılık bazı kararlar aldık. EPDK almış olduğu karara istinaden 20 Haziran 2009 tarihine kadar dağıtım şirketlerine fiyatları aşağıya çekin diye zaman tanıdı. Buna paralel olarak ta fiyatları yüzde 5 oranında aşağıya çekti. Daha önce 2.45 TL olan motorin fiyatı 2.33 TL’ye geriledi. Bu düşüte olduğu gibi ne Tüpraş tarafından nede dağıtım şirketleri tarafından yansıtıldı. 12 kuruş düşürülen yakıtların 3 kuruşu dağıtım şirketlerine 9 kuruşu da bayilere yüklenmiştir. Buda ister istemez bayilerin daha önce toplam 19 kuruş olan kâr oranını otomatik olarak 10 kuruşa düşürmüştür. Bir bayi elde kalan 10 kuruş kârla elektrik, işçi, SSK gibi bayii giderlerini karşılayamayacak duruma gelmiştir. Şuanda bankaların pos cihazlarından almış olduğu komisyon 4 kuruştur. Bayilere ise 6 kuruş kalıyor. Bu kalan para personel maaşı ve burada müşterilere ikram edilen çayın, şekerin fiyatına yetmez. Böyle giderse yavaş yavaş petrol istasyonları kapanarak, çalışamaz hale gelir. Şuanda ilçemizde 2 adet petrol istasyonu kapalı haldedir. Bunu diğer bayilerde takip edecektir. Çünkü bir istasyon çalışsın veya çalışmasın aylık 6 ila 7 bin TL masrafı var. Şuandaki kâr oranı olan 10 kuruş ile de ancak satış oranına göre istasyon giderinin yarısı giderilebiliyor”.
Ayrıca bugün Türkiye genelinde toplam 16 bin istasyon var. Çeşitli dernek ve odalar var. PUİS ve TABGİS gibi. Bunların hiçbir yaptırım güçleri yok. Hiçbir bayiye sahip çıkmıyorlar. Şuan da devletin en güzel ve rahat vergi topladığı kurum petrol şirketleridir. Ülkemizde bugün binlerce dağıtım şirketi var. Bunların içerisinde rahat ve refah seviyesi yüksek olanların sayısı yüzde 10’a ancak tekabül eder. O da İstanbul ve Ankara’da şehrin merkezinde günlük 50 bin litre satış kapasitesi olan istasyon sahipleridir” dedi.
Daha sonra toplantı da aldıkları kararı değerlendiren Çiçek, daha çok çiftçileri yakından ilgilendiren veresiye uygulamasının kaldırılacağını söyledi.
Çiçek; “Elbistan’da faaliyet gösteren petrol dağıtım istasyonları olarak geçtiğimiz günlerde yaptığımız toplantıda bazı kararlar aldık. Bunları kamuoyuna aktarmak istiyorum. Bankalarla yapılan hasat kart anlaşmasının feshi. Veresiyelerin kademeli olarak kaldırılması. Masrafları kısmak için fazla işçileri çıkartmak. Günlük zorunlu olmayan masrafları kısmak ve promosyon hediyelerini kaldırmak” dedi.