Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu yılki hububat alım fiyatlarına tepkiler gelmeye devam ediyor. Son Elbistan Ziraat Odası başkanı Mehmet Ali Bulut da yapmış olduğu bir açıklama açıklanan fiyatlara tepkisini göstererek adeta isyan etti.
‘Umduğumuzu bulamadık’ diyen Bulut; “Devletimizin açıkladığı buğday fiyatı 50 kuruş, arpada 37,5. geçen sene arpa fiyatlarının tonu 550 liraydı, buğday 600 liraydı. Arpa neredeyse yarı yarıya düşerken buğdayda yüzde 25 civarında düşüş oldu. Bu arada geçen seneki kullandığımız mazot 3,35 TL. Bu yılki kullandığımız mazotta düşüş var ve mazot 2,35 TL oldu. Ama bizim bu seneki mahsulde kullandığımız mazot, 3,35 TL. Geçen sene kuraklık yaşanmıştı ve bu kuraklıktan dolayı devlet desteklemesi, borçların ertelenmesi olmuştu. Bu sene yine bazı bölgelerde inanın biçilmeyecek bölgeler var, dönümüne 10 kilogram zor alır.
Bu fiyatları açıklayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO). TMO alım yaparken şunda tohum varmış, kırık varmış derken zaten en az 5-6 kuruşta buradan düşecek, yani buğdayın kilogramı 45 kuruşa kadar düşecek. Onun için çiftçi perişan, çiftçinin durumu içler acısı. Bizim hesabımıza göre, Türkiye’deki odaların hesaplarına göre buğdayın maliyeti 61 kuruş ama devlet bize 50 kuruş verdi. 50 kuruşun da en az 5 kuruşunu vergisine falan çıktığımız zaman çiftçi zor durumda. TMO’yu açtırmaya çalışıyoruz ama bir de 1 aylık gün vererek 1 ayda ödeyeceğini söyledi. Çiftçinin zaten bir gün bekleyecek hali yok. Çiftçiler şu anda hasat zamanı gelmesin diye dua ediyor. Çünkü hasat zamanı geldiği zaman tüm alacaklılar tepemize çökecek mazotçusu, gübrecisi, ilaççısı hepsi tepemize binecek.
Hükümetin fiyat belirleme politikasına da değinen Başkan Mehmet Ali Bulut; “Aslında Avrupa birçok ülkede fiyat verilmeden önce çiftçi birlikleriyle oturup konuşulur ondan sonra fiyat verilir. Ama bizi hükümetlerimizde her ne ise gerek sivil toplum örgütleri gerekse çiftçi örgütleri hiçbir zaman fiyat vermeye çağırılmadı. Çiftçinin malına fiyat veriyorsun, çiftçiyi çağırmıyorsun. Yani benim hububatımı sana satacağım sen diyorsun ki ‘sen sesini çıkarma ben ne verirsem razı ol.’ Böyle satış olur mu? Dünyada bunun örneği var mı? Yani ben bir bakkala gideceğim ve diyeceğim ki ‘kardeş ben senin bir kilo yağını alacağım ama sen bana fiyat söylemeyeceksin, ben ne verirsem ona razı olacaksın.’ Böyle bir politika olur mu? Allah yardımcımız olsun” dedi.
Bulut son olarak; “Bu fiyatlarla çiftçi artık çiftçiliği terk etme durumuna gelmiş. Zaten hayvancılık bitmiş. Eğer bu tarım da biterse bu köylünün hali ne olacak bunu büyüklerimizin düşünmesi lazım. Şu anki uygulama bizim açımızdan içler acısıdır. Yani köylüyü, çiftçiyi yok etme politikasıdır. Bu da Avrupa Birliği’nin, IMF’in, Gümrük Birliği’nin oyunlarıdır. Biz bu oyunlara gele gelen pancarı bitirdik, hububat da bu şekilde olursa biter. Geçen sene mısır fazlalığı vardı bu sene mısır ekimiz azaldı. Elbistan’daki en kaliteli çerezlik ayçekirdeğimiz bitti. 35 bin ton rekolteyi yakalayan Elbistan’da bu sene 5 bin ton kalmadı. Nereye gideceğimizi bizde şaşırdık. İnşallah düşünürler bize çare bulurlar” dedi.