Elbistan Belediyesi Kent Konseyi, kendilerine gelen dilekçeleri değerlendirerek Elbistan’ın büyük sorunlarından bir tanesinin çözülmesi için proje hazırladı. Kent Konseyi ve Başkanı Nadir Adbay, dün konsey binasında bir basın açıklaması düzenlediler.
Elbistan Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Mehmet Yılmaz ve Mesleki Eğitim Müdürü İlyas Gezer’inde katıldığı konsey toplantısında bir açıklama yapan Kent Konseyi Başkanı Nadir Adbay, otistik engelli çocuklar için iki aşamalı bir projelerinin olduğunu, birinci aşamada Elbistan genelinde bir okul bünyesine açılacak olan müdürlük olması ve bakanlık ve sivil toplum örgütlerinin katkısıyla okul açılması olduğunu söyledi. Adbay, “ Malumunuz üzere, “kent konseyleri” ; ülke ve ülke insanlarımızın problemlerine çareler aramak, istişare ekseninde problemlere çareler bulmak için oluşturulan kuruluşlardır. “Elbistan Kent Konseyi” de işte bu amaçla oluşumunu tamamlamaya çalışan bir kuruluştur. Ortak akıl ve kollektif şuurla hareket sahası kuran ve Elbistan’ın problemleri konusunda çeşitli dilekçeler ve öneriler gelmektedir. Bizlere iletilen dilekçe ve öneriler; önem ve gerçekleşmelerin mümkünlüğü konusunda ele alınarak etüt edilmekte ve uygulama sahasına sokulması doğrultusunda, yerel ve mülki idare erklerine sunulmaktadır. Konseyimize iletilen dilekçe ve öneriler içerisinde bir konu gerçekten çok önem arz ettiği için, konsey gündemimize aciliyetle alınmıştır. İşte bu önemli konuyu; siz basın mensuplarımız vasıtasıyla da kamuoyuna duyurmak, kamuoyumuzun da bu konuda desteklerini almak istiyoruz.
Kamuoyuna taşıyacağımız konumuz; engelli insanlarımız içindir. Bütün ülkemizde olduğu gibi, Elbistan’ımızda da engelli vatandaş ve engelli çocuklarımız gerçekten yüreklerimizde sızılar bırakan kanayan bir yaradır. Böylesine bir probleme çareler aramaksa hepimizin görevidir. Türkiye’de iyileştirme merkezlerinde fiziksel ve zihinsel engelliler için her ne kadar bi-hakkın eğitim verilse de özellikle “otistik” engelliler için, bu eğitim sınırlı kalmaktadır. Elbistan’da yaptığımız araştırmalarda RAM (Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü) bilgileri doğrultusunda,1456 civarında engelli insanlarımızın var olduğu tespit edilmiştir. “otistik” engelli insanlarımızın sayısı da ayrıca önemsenecek bir durumdadır. İşte bu vesileyle, Elbistan’da devlet bünyesinde rehabilitesi tamamlanmış otistik ve engelliler için bir okula ihtiyaç vardır. Bizler, bu konunun önemine binaen mutlaka Elbistan gündemine alınmasını ve ilgili Bakanlığa taşınmasını arzu ediyoruz. Bu projeyi iki aşamalı olarak düşünmüyoruz. Mevcut milli eğitimin elinde bulunan okullardan her hangi birisinden bağımsız bir müdürlük olarak bir sınıf açmayı düşüyoruz. İkinci aşama olarak ta, Bakanlıklarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın katkılarıyla bir okul inşaatının başlatılması” dedi.
Daha sonra sözü alan Elbistan Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Yılmaz ise Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’nin Türkiye genellinde 15 yada 18 ilde olduğunu ve Elbistan’da olması durumunda çevre ilçelere de hitap edeceğini söyledi. Yılmaz, “Elbistan’ımızda özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarımızın eğitim fırsatlarından yararlanılması için bir proje konuşuldu. Bu amaçla öncelikle biz otistik çocuklar eğitim merkezi açılması için gerekli alt yapı çalışmaları başlatıldı. Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi, Türkiye’de şu ana kadar 15 yada 18 ilimizde var. İlimiz Kahramanmaraş’ta yok. Bizim çevre ilçeleri kapsayacak şekilde hizmet alanımız var. Bunları hesaba kattığımızda bu merkezin açılması için bir o kadar otistik çocuk mevcut. Kent konseyimiz böyle önemli bir konuya işaret etti. Bu manada elimizden gelen gayreti göstererek bir merkez açılması için bakanlığımız, kaymakamlığımız ve sivil toplum örgütlerimizle bu çabayı göstereceğiz”